Het witte goud: deze speciaalbiertjes drink je bij asperges

CREDITS: Unsplash | Jennifer Latuperisa-Andresen
Food & Drinks

Asperges, love them or hate them. Het is zo’n ingrediënt net als schimmelkaas en spruitjes. Je moet het leren eten dus geef het niet na één hap al op. We hebben namelijk een geheimpje voor je: speciaalbier drinken bij je bord asperges is een combi waar je u tegen zegt.

Asperges met speciaalbier: dé combi

Hoog tijd dus om je inner chef naar boven te halen. Creëer een heerlijk bordje voer en spoel het weg met een nog beter biertje. Over het algemeen past witbier, weizen, Saison of een blond biertje het beste bij asperges. Je kan dus zelf kiezen welke jouw favoriet is en laat je vooral niet beperken. Als jij denkt dat een IPA de perfecte combinatie is dan houden wij je niet tegen. Hoe meer bier, hoe beter.

Speciaal voor jou hebben we een paar gerechten samengesteld met het perfecte biertje wat er bij past. Vind je dat nog te soft dan kun je natuurlijk ook nog altijd je asperges frituren in bierbeslag. Hoe dan ook: er is geen ontkomen meer aan, deze lente moet je een keer asperges met speciaalbier serveren.

Foto: Wil Stewart

Asperge klassiek | Erdinger Weissbier

Ingrediënten 

  • Asperges
  • Beenham
  • Eieren
  • Roomboter
  • Peterselie.
  • Bouillontablet

Dit klassieke gerecht spoel je easy weg met een Erdinger Weissbier. De ingrediënten passen perfect bij de smaak van het bier. Net of er een engeltje, met een halve liter speciaalbier achter haar kiezen, op je tong pist.

Zo maak je ‘t

Kook de asperges met een bouillontablet in een pan. Daarna ook de eitjes. Smelt de roomboter op zacht vuur tot dat het een sausje is geworden. Snijd vervolgens de peterselie klein zodat het strooibaar is. Leg als eerste de ham op het bord en leg daarop de asperges. Vervolgens leg je de gekookte eieren op de asperges en giet er wat gesmolten roomboter over. Als laatste garneer je je bord met de fijngehakt peterselie.

Risotto met asperges en zalm | ‘t IJ IJwit

Ingrediënten 

  • 300 gram risotto
  • 500 gram ongeschilde asperges
  • 30 gram boter
  • 1 liter groentebouillon
  • Rucola
  • Droge witte wijn
  • 3 bosuien
  • 1 ui
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • 200 gram gerookte zalm

Om je gerecht net wat meer flavor te geven is het perfect om hier ‘t IJ IJwit bij de drinken. Dit stevige witbiertje met citrusachtige tonen en een beetje koriander is een prima dorstlesser om je risotto mee weg te spoelen.

Zo maak je ‘t

Schil de asperges en snijd de asperges in kleine stukjes. Leg de kopjes apart. Fruit de ui in een pan, voeg de risottorijst toe en bakken als een gek. Doe er vervolgens een klein scheutje witte wijn bij. Als de wijn is opgenomen voeg je een soeplepel bouillon toe. Voeg ook de asperges toe maar laat de kopjes nog even apart. Blijf roeren tot dat te bouillon is opgenomen en voeg vervolgens weer een soeplepel toe en blijf dit herhalen. Schep na 5 minuten ook de kopjes toe en de bosui.

Wanneer je bouillon gaar is voeg je stukjes boter toe en laat de kaas er doorheen smelten. Breng de risotto eventueel nog op smaak met wat zout en peper en server het met een beetje rucola en zalm.

Foto: Louis Hansel @shotsoflouis

Ovenschotel met beenham | Saison Dupont

Ingrediënten 

  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 200 ml kookroom
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 300 gram geschilde asperges
  • 200 gram beenhaam
  • Peper en zout

Je kan in de tuin onder het genot van een Brasserie Dupont Saison Dupont dit heerlijke baksel wegkanen. Dit klassieke Belgisch seizoensbiertje is kruidig en vol aroma’s. Doordat het een wat drogere afdronk heeft pas het perfect in combinatie met de beenham.

Zo maak je ‘t

Verwarm als eerste de oven voor op 180ºC en vet een ovenschaal in met wat olie. Kook de aardappelen in stukken tot ze bijna gaar zijn, giet ze af en laat ze even rusten. Kook de gesneden asperges 5 minuten voor.

Leg vervolgens de aardappelen onderin de ovenschaal en verdeel de asperges erover. Bestrooi het met wat peper en zout. Verwarm ondertussen de kookroom in een steelpannetje en voeg hier de mosterd aan toe en wat geraspte kaas. Blijf roeren tot dat de kaas gesmolten is. Schenk de roomsaus over de asperges en de aardappelen in de overschaal. Bedek de overschaap vervolgens met de plakjes beenham en strooi de rest van de geraspte kaas erover.

Bak de overschotel 20 munten tot de aardappelen en de asperges volledig gaar zijn en de kaas helemaal gesmolten is.

Foto: Christine Siracusa
Total
1
Share