Zo date je als een pro

CREDITS: Jodie DS

Het gebeurt niet snel, maar het gaat je gegarandeerd ooit overkomen. Je komt iemand tegen waarvan je denkt: “Yes, dit is d’r.” Je ziet de hele reutemeteut voor je: romantische dates op het strand, het moment dat jullie verliefd op elkaar worden, meeting the parents, samenwonen: huisje, boompje, beestje. Ja, wanneer je denkt dat je die speciale vrouw ontmoet hebt kunnen onze hersenen nog wel eens op hol slaan.

Slow down, amigo. Want voor je ook maar in de buurt komt van je potentiële schoonouders, is het behoorlijk belangrijk om te zorgen dat je d’r eerst goed inpakt. En dit doe je als geen ander door middel van een goede date.

Een lesje daten voor gevorderden

Stap 1: Pop the question

Laten we je om te beginnen iets verklappen: in principe begint de ‘succesvolle’ date op het moment dat je besluit om haar te vragen. Want de manier waarop je haar vraagt zal haar behoorlijk lang bijblijven. Dus, hoe pak je zo iets aan? In principe zijn er verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld eerst even met haar appen of contact hebben en de vraag vervolgens subtiel in het gesprek brengen. Maar je kunt ook gaan voor de verrassingsaanval en haar gewoon meteen vragen. Dit getuigt van lef en een goed paar ballen, wat de meeste vrouwen wel kunnen waarderen. Tips voor hoe je een vrouw moet vragen vind je hier.

date, Zo date je als een pro
Foto: Huy Phan

Stap 2: De voorbereiding

Heeft ze je gewaagde vraag beantwoord met een ‘oké’, dan wordt het tijd voor de voorbereiding. Want in tegenstelling tot wat veel mannen denken, is deze wel degelijk van belang. Een memorabele date bestaat niet alleen alleen uit de gespreksstof. Een goede locatie is het halve werk, zullen we maar zeggen. Het eerste dat in je opkomt is misschien een restaurant of bar. Beide redelijk goede opties, maar nóg beter is een optie waarbij jullie ook daadwerkelijk bezig zijn. Waarom? Omdat je dan niet alleen maar met praten bezig bent, maar ook met een activiteit. Voorbeelden van zo’n actievere date zijn bijvoorbeeld poolen, bier proeven, de toerist uithangen: noem het maar op. Je moet overigens hierbij wel ervoor zorgen dat de activiteit niet te veel van de date in beslag neemt, anders hebben jullie geen tijd meer om echt te praten. Je zou dus bijvoorbeeld kunnen eindigen op het terras.

Een originele locatie zegt veel over jou als persoon. Het kan leuk zijn om je date te verrassen met iets speciaals dus, dan toon je wat creativiteit en zorg je ervoor dat je jezelf onderscheid van de massa. En pluspuntje: het is wetenschappelijk bewezen dat actieve dates succesvoller zijn.

Stap 3: De date-look

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat je kunt dragen op zo’n date. Het allerbelangrijkste op het gebied van de outfit, is dat je er netjes en verzorgd uitziet. Nagels geknipt, haartjes in de lak en gewoon een fatsoenlijke outfit. Zorg dat je look casual maar netjes is. Niet over de top, maar wel gewoon verzorgd en goed. Meer tips over wat je kunt dragen op zo’n date lees je hier.

Stap 4: The moment of truth

Het is zo ver: de date gaat van start. Tijd om dit te nailen. Je haren zitten goed, je hebt je tofste outfit aan, jullie restaurantje is gereserveerd en je staat op het punt om de deur te verlaten. De date bestaat in principe uit vijf cruciale momenten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • De begroeting
  De manier waarop je haar begroet zet de toon voor de rest van de date. Er is wel degelijk een soort ‘etiquette’ voor begroetingen. Zo kun je gaan voor één kus, drie kussen, een knuffel of zelfs een degelijke zwaai. Laten we je alvast verraden dat je die laatste nooit moet uitvoeren op een date. Zodra je handje de lucht in gaat om te zwaaien, kun je net zo goed ‘doei’ erbij roepen. The mood is killed. Het beste kun je een vrouw waarmee je date begroeten met één kus op haar wang. Drie zoenen is namelijk meer voor bekenden en een knuffel meer voor vrienden. Een enkele kus geef je echter niet zo maar aan mensen in je dagelijkse leven. Nadat je haar een kus gegeven heeft is het belangrijk om haar een compliment te geven. Waarschijnlijk heeft zij, net als jij, moeite gedaan op haar uiterlijk. Een simpele ‘Je ziet er mooi uit’ kan in dit geval dus veel doen.
date, Zo date je als een pro
Foto: Tim Foster
 • Het begin van de date
  Het begin van de date is altijd een beetje een lastig moment. Jullie zijn waarschijnlijk allebei nog een beetje ongemakkelijk, nuchter en de gesprekken moeten nog op gang komen. Je kunt daarom het beste beginnen met vragen te stellen. Doe alsof ze het interessantste is dat je ooit gezien hebt. Grote kans dat wanneer je haar bijvoorbeeld een vraag over haar werk stelt, haar antwoord weer input geeft voor nieuwe vragen. Op deze manier start je het gesprek en hou je het gaande.
 • Gedurende de date
  Wanneer de gesprekken op gang gekomen zijn, is de kop eraf. Op dit moment zit in principe het ergste erop: je kunt gewoon genieten. Zorg er overigens voor dat je niet te veel drinkt, beleefd bent en de gentleman blijft uithangen. Hou bijvoorbeeld deuren voor haar open, laat haar winnen met jullie spelletje en blijf haar drinken aanbieden.
  Houd de gesprekken netjes en respectvol, geen vuige opmerkingen dus. Hoe grappig ze op dat moment ook lijken. Het is overigens ook altijd goed om haar naam te noemen, vrouwen zijn – net als mannen  – erg narcistisch ingesteld: het horen van haar eigen naam laat haar merken dat het over haar gaat.
 • Het einde van de date
  Een ander cruciaal moment is het moment dat de ober de rekening op jullie tafeltje smijt. Dit moment is altijd een ongemakkelijke. Je kunt dit voorkomen door tegen het einde van jullie date zelf al naar de ober te lopen en vast te betalen. Als dit je echter niet gelukt is, willen we je bij deze op je hart drukken: als man moet je tijdens je eerste date áltijd aanbieden om te betalen.Ja, we weten het. Tijden zijn veranderd, feminisme en bla-bla. Als je als man echter niet aanbied om deze rekening te betalen kom je over als een gierige man. En als er één afknapper is aan mannen, dan is het als ze gierig zijn. Zelfs wanneer ze feministischer is dan Emma Watson, zal ze het gebaar kunnen waarderen. Als ze dan aangeeft te willen splitten, kun je hier altijd nog in meegaan. Maar het gebaar is erg belangrijk.
 • Het afscheid
  Oké, diepe zucht. Het zit erop. Alles is volgens plan gegaan. De date was leuk. Tijd om dag te zeggen. Ten minste, als het een blijvertje is. Seks op een eerste date is namelijk niet iets wat je met de meeste blijvertjes doet. Tenzij jullie allebei down zijn natuurlijk. Ga dan vooral je gang, my man! 

  In de meeste gevallen betekent het einde van zo’n date echter dat jullie allebei naar je eigen bed toe gaan. Dus hoe neem je goed afscheid? In principe is dit eigenlijk een kwestie van goed peilen. Straalt ze uit dat ze met je wil zoenen? Dan is het tijd om je lippen te bevochtigen en erop te duiken voor een flinke pakkerd à la casanova. Straalt ze echter uit dat ze het rustig aan wil doen? Ook niks mis mee: zoenen op de eerste date is niet voor iedereen weggelegd. In dit geval kun je haar een knuffel of kus op haar wang geven en haar een fijne avond wensen. Forceer in elk geval niks, je kunt het moment beter uitstellen dan dat je het op een eerste date verpest door te gulzig te zijn. O ja, bonustipje: als ze in de buurt woont kan het goed zijn om haar thuis te brengen. Daarmee kom je netjes en zorgzaam over.
date, Zo date je als een pro
Foto: Freestock.org