Winterbier is Coming! | Beer Talks

Cool

Vorige week: Kwaliteit in de Horeca

Tijdens mijn biercateringen is het gebruikelijk dat ik de bieren uit het seizoen gebruik. Deze bieren combineren ook vaak het beste met de spijzen en producten uit het seizoen. We kennen lentebock dat in april en mei verkocht wordt. Een fris, kruidig en vol blond bier dat zeer goed samen gaat met haring en asperges. In de zomer drinken we graag witbier op het terras wat erg goed combineert met aardbeien en frisse salades. Op dit moment zitten we in het bockbier seizoen en genieten we van mooie stoofpotten en gedroogde worsten in combinatie met het populaire bockbier.

Winterbier

Afgelopen week begon ik mijn training met het vragen naar de definitie van de term winterbier. Wat is het nou precies dit bier dat in de winter zo geliefd is? Snel kwamen er termen als zwaar, donker, vol, rijk, robuust, krachtig en sterk naar voren die zo goed passen bij de smaakomschrijving van dit bier. Er zijn veel stijlen en bekende bieren die aan deze noemers voldoen en kwamen we tot de conclusie dat winterbier geen echte stijl is maar meer een samenvatting is van alles dat aan de bovenstaande omschrijving voldoet.

Daarbij is het een leuk feitje dat je als brouwer het bier elke naam mag geven die je wenst want biernamen zijn niet beschermd. Je mag een pils gewoon bockbier noemen als je dat grappig vindt, echter zal de consument hier anders over denken want bij een naam hoort een bepaalde verwachting die waargemaakt moet worden.

Veelal worden winterbieren met kruiden, honing, kaneel en specerijen van smaak versterkt zodat ze een extra smaakdimensie hebben. Bieren die uitermate goed passen bij koud en guur weer. Ik zie mezelf al verkleumd binnen komen om bij de kachel of openhaard een mooi vol donker bier van 8 tot 10 procent alcohol te openen om in je luie stoel van te genieten. Als je geen kachel of openhaard hebt trek je gewoon een dikke wintertrui aan tafel met een paar vrienden (het liefst door oma gebreid met een fout motiefje of een neus van een sneeuwpop).

Winterbier: De Oorsprong

De middeleeuwen waren roerige tijden en er werden aan de lopende band nieuwe bierstijlen ontwikkeld. Zo merkten de paters dat klanten in de winter liever een rode wijn dronken omdat de smaak intenser was en de alcohol een verwarmend effect had.

Om dit omzetverlies het hoofd te bieden gingen zij in conclaaf en bedachten een nieuwe bierstijl die ongeveer hetzelfde alcoholpercentage had als wijn. Maar hoe moest deze nieuwe bierstijl heten? Het was een bier, net zo sterk als wijn, donker van kleur maar niet gemaakt van druiven maar van het graangewas gerst. Ik vraag me af na hoeveel bier ze op de term gerstenwijn zijn gekomen maar het is een naam die volledig past bij de smaakkenmerken van deze bierstijl van rond de 10% alcohol.

tags:
Total
0
Share