Wat drink je op oudejaarsavond: Champagne, Prosecco of Cava?

Wat is nu werkelijk het verschil tussen Champagne, Cava en Prosecco? Het zijn alle drie mousserende wijnen. Het verschil zit hem in de druivenrassen en de regio waar de wijn gemaakt wordt. Door verschillende klimaten en het gebruik van verschillende soorten druiven geteeld op andere grondsoorten kan de smaak tussen deze drie flink uiteenlopen!

Smaak

Over het algemeen is een Champagne droger (minder zoet) dan een Prosecco, en is een Cava nog wat zoeter. Maar: uitzondering bevestigt de regel. Daarom wordt de hoeveelheid suiker per liter keurig aangegeven met de volgende benamingen. Van droog naar zoet:

  • Extra Brut – Extra droog
  • Brut – Droog
  • Sec – Half zoet
  • Demi-Sec – Zoet
  • Doux – Extra Zoet

Omdat we op nieuwjaarsavond vaak wat appelbeignets, oliebollen en wat andere zoetigheden naar binnenwerken past een zoete en veel minder prijzige Cava vaak eigenlijk beter passen bij dit moment dan een duurdere en droge Champagne. Naar mijn idee gaat het toch vaak om het ploppen van de kurk en het proosten van wat glaasjes. Mijn tip: bewaar die goede Champagne voor een heerlijke aperitiefje voor het diner op 1 januari en proost met een mooie Cava of Prosecco!

Champagne

Champagne komt uit de gelijknamige Franse streek Champagne en wordt meestal gemaakt van een mix van sap uit blauwe en witte druiven. De meest gebruikte druiven zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Echter zijn er ook minder vaak gebruikte druiven toegestaan zoals de Pinot Blanc, Arbane en de Petit Meslier.

Voor zowel de ingrediënten, als het productieproces én de geografische locatie waar de planten groeien zijn strikte regels opgesteld die zelfs in het Franse wetboek zijn vermeld. Over het algemeen zijn de duurste (en beste?) mousserende wijnen Champagnes. Dus als geld geen object is, zoek dan in deze hoek.

Aan te raden merken: Moët & Chandon, Dom Perignon, Krug

Prosecco

Prosecco is afgeleid de gelijknamige Italiaanse druif waarvan deze is gemaakt. Prosecco wordt vaak vergeleken met Champagne, maar heeft een hele andere smaak. In tegenstelling tot Champagne is Prosecco gemaakt van één druif en altijd jong en fruitig van smaak. Hij kan ook maar maximaal twee jaar bewaard worden. Er vele soorten Prosecco. Er zijn zelfs genoeg prosecco wijnen zonder ‘bubbels’, maar de in Nederland meest verkochte varianten zijn Spumente en Frizzante, waarvan de laatste wat minder koolzuur bevat dan de eerste. De Spumente is vaak ook wat voller van smaak door de langere rijping die komt kijken bij de tweede gisting.

Aan te raden merken: Prosecco Secco (Aldi), Collalto, Zardetto

Cava

Cava is net als Champagne en Prosecco een mousserende wijn. Hij komt oorspronkelijk uit de wijnstreek Penedès in Catalonië, vlakbij Barcelona. Cava lijkt qua productieproces het meest op Champagne. Cava gebruikt ook meerdere druifsoorten, te kennen: Xarello, Macabeo en Parellada. Ook de tweede gisting lijkt erg op die van Champagne (methode traditionnelle) en duurt minstens 90 dagen. Cava’s zijn er van zeer droog naar zoet, maar de meeste zullen wat zoeter zijn dan je van een Champagne gewend bent.

Aan te raden merken: Freixenet, Campo Viejo, Castell D’Olerdola

Champagne prosecco of cava, Wat drink je op oudejaarsavond: Champagne, Prosecco of Cava?