Interview met een whiskykenner: zo koop je online een fles whisky

CREDITS: Raychan

Whisky. De meest mannelijke drank die een man kan drinken. Of nou ja, eigenlijk proef je whisky. Ik interviewde een whiskykenner en ik durfde het woord slok uit te spreken. Het woord was nog aan ’t rollen over mijn tong, maar expert Jeroen Koetsier trok meteen aan de bel: ‘Daar gaat het fout: je neemt geen slok whisky, maar je proeft het.’

Zo. Ik werd ook weer even op mijn plek gezet. En terecht, want als je erover nadenkt klopt het ook. Je gaat geen fles whisky kopen om het daarna weg te klokken. Whisky koop je met een achterliggende gedachte. Als een fles whisky een goed verhaal heeft dan geniet je er ook meer van. Een goede whisky van een normale whisky onderscheiden is zoals een man zich van een jongen onderscheidt.

En precies daarom kwam ik in contact met Jeroen. Als je online whisky wil kopen moet je wel weten wat je koopt. Er worden veel neppe whisky’s aangeboden, waardoor mensen soms honderden euro’s neertellen voor een fles die geen waarde heeft. Gelukkig zijn daar mensen zoals Jeroen voor. Hij zoekt bij Catawiki haarfijn uit of het wel de juiste fles whisky is die jij koopt. Ik stelde hem een aantal vragen voor.

online whisky kopen
Foto: Dylan de Jonge

Online een fles whisky kopen: hier moet je op letten

Jeroen is een échte verzamelaar. Zijn liefde voor whisky is uiteindelijk ontstaan omdat hij erachter kwam dat whisky geen geld hoeft te kosten. Je kan er juist geld mee verdienen. Zo kocht hij een fles hier in Nederland voor 245 gulden en daar kreeg hij binnen een week van een Zwitser 500 Duitse mark voor. Sindsdien stopt hij elke cent die hij heeft in whisky. Als zijn wasmachine stuk gaat dan moeten er eerst een paar flessen worden verkocht.

Zijn liefde voor whisky kunnen we het best laten zien met een prachtig voorbeeld: ”Lang geleden heb ik een Black Bowmore 1964 gekocht. De release-prijs in 1993 was £100,- en ik betaalde €1200,-. Ik heb ‘m opengemaakt. In een jaar tijd heb ik de fles en de kosten met zo’n 30 bevriende whiskyliefhebbers gedeeld. Spijt? Best wel, vandaag zou de fles €12000,- opleveren en qua kwaliteit van drinken staat hij niet in mijn Top-100.”

Zo kan je zien of een fles whisky echt is

Jeroen! Allereerst bedankt voor je tijd. We leven op dit moment in bizarre tijden. Ook in de wereld van drank is er een verandering gaande. Veel mensen gaan niet meer naar de slijter, maar willen online een exclusieve whisky aanschaffen. Een goede, exclusieve whisky is aan de prijs. Als ik die koop wil ik ook 100% zeker zijn dat ik een échte koop. Vandaar de eerste vraag:

Als ik op de site kijk, hoe weet ik dan 100% zeker of een fles écht is?

Bij Catawiki is dat eenvoudig. Iedere fles die jij ziet is door een van onze experts gecheckt. In totaal hebben we zo’n 250 experts waarvan vijf mensen zich bezighouden met sterke drank. Stap 1 voor ons: we kijken of de fles helemaal in orde is. We richten ons op exclusieve whisky’s. Als er iets mis is met de fles dan krijg jij die als bezoeker sowieso niet te zien. Die komt niet online.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je nergens anders een goede fles whisky online kan kopen. Alleen je moet altijd voorzichtig zijn. Wat gaat prima? Je kunt altijd bij andere gerenommeerde veilinghuizen terecht. Die komen er steeds meer bij. Maar ook bij gerenommeerde verzamelaar kun je met een gerust hart een fles whisky kopen. Zij opereren semi-professioneel.

Waar je vooral als beginner, maar ook als verzamelaar of belegger mee moet oppassen is wanneer je een aankoop doet via Ebay of Facebook. Daar is nul controle. Iedereen kan daar opzetten wat hij of zij wil. Alles kan zomaar aangeboden worden zonder dat er iemand naar gaat kijken.

Oké, good to know! Dat sluit ook aan bij mijn volgende vraag: aan welke punten zie jij als expert of een fles whisky écht is?

Die lijst is eigenlijk eindeloos. In de praktijk is dat vooral ervaring waardoor ik weet of een fles écht is of juist niet. Experts hebben al zo vaak flessen in hun handen gehad dat ze het aanvoelen als ze het een neppe fles is. Soms heb je als expert een onderbuikgevoel, waardoor je gaat twijfelen. Het onderbuikgevoel vertaalt zich dan in diepgaand onderzoek. Dan nemen we extra detailfoto’s en gaan doen we grondig referentieonderzoek.

Ik kan een lijstje voor je opstellen. Maar dat is net zoals je schoonmoeder op pad sturen om een nieuwe tweedehands auto te gaan kopen. Die kan je ook een lijstje meegeven, maar no way dat zij gaat herkennen of een auto oké is of juist niet. Een lijstje met hier moet je opletten als je een whisky koopt moet je niet aan beginnen. Zo’n lijstje geeft juist een vals signaal af. Als ik tegen jou zeg; je moet hier en daar opletten dan ga je nog niet een neppe fles eruit pikken. Als jij met die lijst in je hand gaat shoppen heb je nog steeds 0% garantie dat een fles ook echt is.

online whisky kopen, Interview met een whiskykenner: zo koop je online een fles whisky
Foto: Raychan

Wanneer is een whisky exclusief?

Als een echte man wil je natuurlijk wel een beetje een exclusieve whisky drinken. Maar ja, wanneer is de ene whisky juist bijzonder en wanneer niet.

Wat maakt een exclusieve whisky, exclusief?

Alles wat je op Catawiki tegenkomt is alleen maar exclusief en bijzonder. Er is een soort magische ondergrens: €75,-. Alles wat we verkopen schatten we op waarde van minstens €75,-. Dat is het meest tastbare criteria.

Het draait vooral om vraag en aanbod. Als de oplage beperkt is zal een whisky sneller meer waard worden. Als er uit één vat maar een aantal flessen komt, dan is een whisky vanaf dat moment al exclusief. Dan kan het zomaar zijn dat de flessen binnen drie weken heel veel waard zijn.

Aan welke landen moet ik denken als het over exclusieve whisky’s gaat?

In principe komen er uit elk land exclusieve whisky’s. In de praktijk komen de meest exclusieve uit Schotland en Japen. Waarom? Daar is de markt het grootste en in het geval van Schotland ook de oudste markt. De exclusieve flessen zijn door de jaren heen steeds specialer geworden. De flessen die bijvoorbeeld in de jaren ’50 of ’60 gebotteld zijn, zijn nu sowieso speciaal. Ook al zijn er daar een heleboel van gebotteld, want daar zijn er nu nog maar een handjevol van over. Het maakt dus eigenlijk niet uit waar de whisky vandaan komt.

Wanneer is een whisky oud?

Daar is eigenlijk geen regel voor. Whisky is whisky als het drie jaar en één dag in een houten vat heeft gezeten. Eigenlijk is het een broodje aap verhaal dat een oudere whisky beter is. Dat maakt niet uit. Het is tot op zekere hoogte waar dat hoe ouder een whisky is, hoe duurder de whisky wordt. 

Kun je de waarde altijd in geld uitdrukken of komt er meer bij kijken?

Het makkelijkst is om de waarde in geld uit te drukken. Dan heb je een richtpunt en kan je er met anderen over praten. Toch gaat het vaak ook over het persoonlijke aspect. Voor mij persoonlijk, met mijn verzamelhart, vind ik soms een fles van €100,- wel eens mooier dan een fles van duizenden euro’s. 

Een fles krijgt vaak veel waarde als een whisky ook echt lekker is. Hoe goed is de whisky en hoe lekker smaakt ‘ie? 

online whisky kopen, Interview met een whiskykenner: zo koop je online een fles whisky
Foto: Henry & Co.

Online whisky kopen

Wat zijn de voordelen van een whisky online kopen

Nou, in deze tijd is dat makkelijk hè. Je kan zo vanaf de bank een fles whisky bestellen. Daarnaast – dit geldt voor de online markt – is het assortiment eindeloos. Als ik een slijterij binnenloop dan is er toch een aanbod waaruit ik moet kiezen. En online kun je zoveel vinden als je wilt. De aantallen flessen die we bij Catawiki veilen zijn gigantisch. We veilen nu ongeveer 50.000 flessen whisky per jaar en we hebben iedere week nieuwe flessen. Daardoor is er ook veel variatie en kun je enorm veel terugvinden online. Dat is wel écht een voordeel.

We zien ook dat er steeds meer Nederlanders online whisky en andere sterke dranken online kopen. Een recent onderzoek van Catawiki heeft dat ook aangetoond. Daaruit bleek dat vooral generatie Z (32%) openstaat voor online sterke drank kopen. 

Als er een veiling is: denk je dan wel eens dat er te veel betaald gaat worden?

Uiteindelijk wordt iedere fles whisky meer waard. Dus dat is makkelijk, want dat gaat de laatste twintig jaar al zo. De laatste tijd worden de flessen juist nog duurder en er vindt nog meer groei plaats op dat gebied. Stel dat je voor een exclusieve fles vandaag 10% te veel aftikt, dan maak je over een jaar, of twee, nog steeds 10% winst.

Waar heb je recht op als je een verkeerde fles koopt?

Laat ik eerst even bij ons beginnen. Als je bij ons een fles whisky koopt heb je altijd 100% garantie en kun je altijd geld terugkrijgen in het geval dat er onverhoopt is misgegaan. Alleen als je op Facebook of Ebay pech hebt dan gaat het snel een lastig verhaal worden. Vaak koop je een fles dan in het buitenland en dan moet je jezelf afvragen of je wel iemand wil aanklagen voor een paar honderd euro.

Ik kijk voortaan wel even uit dan als ik online naar een mooie fles whisky zoek! Hoe sta jij tegenover online een aankoop doen op het gebied van exclusieve drank? Let me know of laat Jeroen iets weten!

online whisky kopen, Interview met een whiskykenner: zo koop je online een fles whisky
Foto: Ryan Park