How to: overleven in een WhatsApp-groep

CREDITS: Bigstock

Hoe doen we het toch allemaal? Elke dag naar het werk, sporten, boodschappen doen, tijd maken voor vrienden en familie en dan ook nog eens al die f*cking groepsapps bij houden. Hoe was het leven eigenlijk voordat Whatsapp-groepen tot stand zijn gekomen? In ieder geval een stuk rustiger, als je het aan ons vraagt.

Zo overleef je een WhatsApp-groep

Groepsapps hebben er natuurlijk wel voor gezorgd dat we meer in contact staan met andere mensen. En dat jij gewoon vanuit je bed al je beste vrienden in een keer kan bereiken. Maar dit zorgt er ook voor dat je ongewenst wordt toegevoegd aan gesprekken waar je niet meer aan kunt ontsnappen. Om de seconde piept je telefoon of zie jij een berichtje voorbij komen.

We’ve got your back! Maak je geen zorgen want wij gaan jou helpen al die groepsapps te overleven en misschien wel aan te ontsnappen met dit rijtje tips en tricks.

groepsapp
Foto: Laura Dewilde

Family First

Dit is misschien nog wel de makkelijkste groep om in te overleven. De groep met je bloedeigen ouders en je broertjes of zusjes. In deze groep is het belangrijk om alleen de noodzakelijke dingen te bespreken en de rest te bewaren voor offline contact. Geeft dit ook door aan je ouders, dat ze niet uitgebreid de nieuwe relatie van de buurman aan jullie hoeven uit te leggen.

Aan deze groep valt eigenlijk niet te ontsnappen, jij bent er een onderdeel van en dat zal je de rest van je leven blijven.

Bro’s before…

Standaard elke vrijdagavond met je maten naar de stamkroeg wordt inmiddels al niet meer gecommuniceerd. Deze groepsapp staat wel bekend om de gênante foto’s die je de ochtend daarna ontvangt. Hangend aan de bar of kotsend tegen een muurtje, dit was je even ontschoten. Dagen kunnen jullie het hier nog over hebben en het liefste zet jij dan ook de groep op stil. Maar de angst om dan wat te missen is eigenlijk te groot. Ontsnappen hieraan is niet te doen, maar overleven is heel goed mogelijk. Probeer foto’s laat op de avond te vermijden en stuur zo min mogelijk dronken appjes.

Lullen met de mannen

Bij deze groep kan het twee kanten op gaan, je kan in een groep zitten met je voetbalteam of met bijvoorbeeld boys waarmee je gaat fitnessen. Je voetbalteam zal je zo snel niet aan willen ontsnappen, lullen over niks kunnen jullie dan ook maar al te goed. Stapavonden worden georganiseerd en teamweekenden worden nabesproken. Wel is het een optie om deze groepsapp soms even op stil te zetten. Allerlei ongepaste foto’s openen terwijl jij op het werk zit is misschien niet heel slim.

De jongens van de fitness is een ander verhaal. Je ziet ze hooguit twee keer in de week en de gesprekken vinden vooral plaats in de gym. De groepsapp is dus alleen een plek waar jullie je creativiteit laten zien met het bedenken van smoesjes om je af te melden.

groepsapp
Foto: Giorgio Trovato

Work work work

Soms kan het handig zijn om met collega’s nog even snel iets te bespreken via WhatsApp. Maar vaak gebeurt dit buiten de werktijden om. Net voordat jij in bed wil duiken krijg je nog een appje over die meeting van morgen. Het is dus ook niet heel gek als jij de WhatsApp groepsapp na een bepaalde tijd niet meer leest of op stil zet. Maar belangrijk is dan wel om dit met je collega’s te bespreken. Ontsnappen gaat onmogelijk zijn of je moet met een geniale smoes komen, maar grote de kans dat het niet werkt.

Hoe is het met jullie?

De vage vriendengroep die na een jaar van stilte opeens weer begint te appen. Wat hebben we er toch allemaal een hekel aan. Eerlijk gezegd was jij al lang weer vergeten dat deze groep nog bestond. We moeten snel weer een keer met z’n alleen wat gaan doen, is de vraag die jij het liefste vermijd of juist met een datumprikker beantwoord. Ben je het echt helemáál beu? Leave.

Datumprikker is je held

Misschien is dit wel een van de ergste groepen om in te zitten. Het organiseren van bijvoorbeeld een uitstapje of een teamactiviteit. Alles moet geregeld worden en niemand wil eigenlijk wat doen. Het begint al met het kiezen van een geschikte datum waarop de meeste mensen kunnen, gelukkig is hiervoor de datumprikker het leven in geroepen. Daarna krijg je nog de locatie, de activiteiten, wat iedereen mee moet nemen en welke mensen wat moeten doen.

Deze Whatsapp groepsapp blijft ook maar doorpraten, iedereen wil zijn mening laten horen of herhalen elkaar zelfs. Ongeveer tien berichten van de 100 zijn belangrijk voor de organisatie maar al het gelul eromheen moet jij maar doorheen zien te lezen. Ontsnappen is niet mogelijk, maar de leiding nemen daarentegen wel. Ga er als een soort directeur mee om, bespreek alleen de belangrijkste dingen.

Werken al deze tips en tricks nou niet voor jou groepsapp, dan kan je altijd nog dit gedichtje opgooien: “rozen zijn rood, bier zit in vaten. Tom gaat de groepsapp verlaten.”

groepsapp
Foto: Jessica Lewis