Dit kan je leren van de stijl van je opa

CREDITS: The New York Public Library

Wanneer we naar de outfits van onze opa’s op oude zwart-wit foto’s kijken, zie je het meteen: de mannen van toen wisten wat stijl inhield. Het tijdperk waar kleding simpel was en kleuren neutraal waren. Van de stijl van je opa kunnen wij nog veel leren. Daarom bij deze: dit zijn stijltips die we van onze opa’s kunnen overnemen.

Wat we kunnen leren van de stijl van onze opa’s

Press & shine

Voor opa was het strijken van zijn overhemden en het poetsen van zijn schoenen nog net geen onderdeel van zijn eerste levensbehoeftes. Dus: houd daarom net als in de stijl van je opa, je kleding kreukvrij en poets je schoenen tot ze blinken. “The devil is in the details”, en dat maakt ook hier geen uitzondering.

stijl van opa
Foto: Caroline Hernandez

Keep it simple

Je kunt nooit de fout in gaan met een outfit van basics en classics. Opa’s advies: geen flitsende sieraden, heftige schoenen of aandachtvragende accessoires dus. Uiteraard mag je wel sieraden of accessoires om of aanhebben, maar keep it simple.

Naar de kapper

Welke foto of portret van vroeger je ook bekijkt, in de tijd van opa valt je een ding op: iedereens haar zat altijd perfect. Daarom leren we van opa om minstens om de twee weken naar de kapper te gaan. Geen uitzonderingen. En zeg nou zelf, wat is er fijner dan met een fresh cut kapsel de barbershop uit te stappen. Ons hoor je niet klagen. Als je eenmaal weer een fresh cut hebt, is het heerlijk om je kaspel goed te onderhouden. Dat doe je met deze producten:

stijl van opa
Foto: The New York Public Library

Neutraal is key

Kies in je dagelijkse outfits liever voor de neutrale kleuren. Wanneer jij er goed uit ziet, zal het mensen hoe dan ook opvallen. Daar hoef je dus geen felroze broek voor aan te trekken. Houd het dus bij de staples die overal bijpassen en voor iedere gelegenheid goed zijn. Het neutrale kleurenpalet bestaat uit: wit, zwart, donkerblauw, olijfgroen, grijs, beige en bruin.

Wit T-shirt

Iets dat altijd kan en nooit uit de mode gaat, is een wit T-shirt. Draag je een groene, blauwe, oranje of bruine broek? Geen probleem! Een wit T-shirt kan overal op. Dit shirt moet trouwens wel basic zijn. Geen lage hals, afgeknipte mouwen of oversized fit. Opa doet niet aan deze nonsense. Draag je een zwarte jeans en bruine schoenen? Blauwe jeans en sneakers? Een zwembroek en slippers? Het kan allemaal met je witte T-shirt!

stijl van opa
Foto: Haryo Setyadi

Klokje

Ga de deur niet uit zonder een horloge. Ook al kun je de tijd ook op je telefoon zien, een horloge is klassiek, altijd in style en voegt elegantie toe aan je look. Ook hier geldt het advies van opa om het simpel en classy te houden. Geen joekel van een klok om je arm, maar houd het basic. Een leren bandje, een normaal formaat horlogekast en geen onhandige toevoegingen. Je opa was stijlvol in zijn tijd, jij bent stijlvol in deze tijd. Deze tijd draait om smartwatches waar jij stijlvol mee voor de dag komt:

Matchy

Er is iets dat veel mannen tegenwoordig lijken te vergeten, maar waar onze grand papi’s een meester in waren. Denk niet teveel na over of de kleurencombinaties in jou outfits kunnen, maar focus liever op het matchen van accessoires. Stem je schoeisel, horloge en riem dus met elkaar af. Just like the old days.

Overdress

Repeat after us: “Het is beter om overdressed te zijn dan underdressed”. Dit geldt al helemaal bij een eerste indruk. Of het nu een sollicitatie, business meeting of iets anders is, zorg er voor dat je altijd goed voor de dag komt. Wat kunnen we hier van de stijl van opa leren: “When in doubt, dress it out.”

Stijl van opa, Dit kan je leren van de stijl van je opa
Foto: Ivan Cujic