17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

2002, Crewe, Verenigd Koninkrijk. De mannen van twee craftsmanship-merken hebben een meeting. Niet zomaar maar een meeting, maar een gesprek waarin duidelijk werd dat de ultieme samenwerking is geboren: Bentley x Breitling. Het Britse Bentley in combi met het Zwitserse Breitling. Zelfs de namen vullen elkaar aan.

Het zijn twee merken die bekend staan als stijlvolle high-end brands waar je van droomt als jongen. Als je een Bentley onder je bips hebt en een Breitling om je pols, dan heb je het leven uitgespeeld. Vergeef het ons: we zijn totaal niet materialistisch ingesteld. Alleen als je eenmaal aan het grote werk hebt mogen ruiken kun je niet meer terug.

En we hebben eraan mogen ruiken. Afgelopen week vierde Bentley en Breitling de 17-jarige samenwerking. We mochten een rondje doen in de Bentley Continental GTC V8, plus we kregen een horloge workshop. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want zelfs ik – een slagerszoon – heb een uurwerk deels uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Bentley x Breitling: al 17 jaar de ultieme samenwerking

Breitling en Bentley Motors genieten op dit moment van de langste samenwerking ooit tussen een horlogemerk en een autofabrikant. De allereerste opdracht gaf Bentley aan de Zwitserse horlogemeesters: de ingebouwde klok ontwerpen voor de allereerste Continental GT. Elk detail klopte aan de klok. De klok werd een verlengstuk van Bentley’s voortdurende toewijding aan kwaliteit, luxe en prestaties. Een goed begin is het halve werk, maar dit was meteen het hele werk. Alles klopte.

We gaan even back in time. De ingebouwde chronograaf van Breitling werd in 1931 voor de luchtvaart gelanceerd, maar was ook ontworpen autodashboards. Dus al snel werd duidelijk dat Breitling een voorliefde had voor de autowereld. Daarnaast is er een persoonlijke band tussen Bentley en Breitling. Willy Breitling, de visionaire leider van het horlogemerk en de kleinzoon van oprichter Léon Breitling, was een toegewijde Bentley-fan. In jaren ’40 en ’50 was de flamboyante horlogemaker een bekend gezicht op de wegen tussen Genève en La Chaux-de-Fonds. Rijdend in een van zijn vele Bentleys natuurlijk.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Event Bentley x Breitling

De connectie tussen de twee merken gaat dus way back in time. Om te vieren dat ze nu zeventien jaar écht samenwerken werden we uitgenodigd voor een gruwelijk press event. We werden met open armen ontvangen bij Move Amsterdam, waar ons allereerst een sterk stukje geschiedenis van het Britse Bentley werd voorgeschoteld. Daarna kregen we alle ins en outs van de samenwerking te horen bij de presentatie van de PR-manager.

Een presentatie krijgen is tof, maar we kwamen natuurlijk voor het échte werk: als een king rijden in een Bentley met een Breitling om onze pols. Zo gezegd, zo gedaan. Vanuit de presentatieruimte ging er wijnkast open in James Bond-stijl, kwam er een lift tevoorschijn en werden we naar de garage gebracht. Daar stonden ze dan: vier paradepaardjes van Bentley, met smacht te wachten om bereden te worden.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Bentley Continental GTC V8

Op dat moment heerste er een beetje spanning. Wie mag er in de ongekend lekkere Continental GTC V8 en wie in bijvoorbeeld the new Bentayga? Toen we hoorde dat het voor MANIFY de Continental GTC V8 werd, kregen we toch wel een licht euforisch gevoel in de onderbuik. Een droom zou uit gaan komen…

Want een Bentley onder je bips is dé natte droom van iedereen met gevoel voor stijl en klasse. De auto is een en al Brits vakmanschap. De leren stoelen, het draaiende dashboard, de ingebouwde klok van Breitling, moeten we nog doorgaan? Als je eenmaal in een Bentley zit wil je er eigenlijk niet meer uit. Het voelt gewoon goed. Nee, het voelt perfect.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Het is tijd om dit beestje is even op zijn staart te drukken. Niet om het een of ander, maar ik vind – even een persoonlijke noot – dat je met een Bentley niet een dragrace gaat doen op de A2. In een Bentley ga je comfy zitten en je laat jezelf begeleiden door de auto. Begrijp me niet verkeerd, de Continental GTC V8 is een beest op de weg. Met 550 pk en een cilinderinhoud van 4 liter vlamt ‘ie nog van 0 naar 100 km/h in 4,1 seconden. Dat is absoluut geen wereldrecord, maar is dat dan nodig? Nogmaals: ik vind van niet…

Alles draait bij Bentley om Britse passie over te brengen op jou. Bij mij stond nog net niet Buckingham Palace als home adress ingesteld. Je voelt jezelf in een Bentley een Brit. En dat is te zien ook aan alle nekbrekende kaaskoppen in Amsterdam die drie keer naar je omkijken. Ik ben trouwens blond en heb blauwe ogen, dus no offense.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Breitling Boutique Amsterdam

Terwijl we lekker aan ’t cruisen zijn in onze Bentleys langs het water, schiet ons iets te binnen. F*ck, we moeten zo bij Breiling zijn. Absoluut geen straf natuurlijk, maar je vergeet de tijd als je een Bentley rijdt. In de Breitling Boutique te Amsterdam zaten ze namelijk met smart op ons te wachten om een workshop te geven over horloges. Tijdens de workshop bij Breitling kregen we inzicht in hoe een uurwerk daadwerkelijk in elkaar zit. Met veel passie werd verteld hoe je een uurwerk voorzichtig uit elkaar haalt en weer in elkaar zet.

Of course was dit nog maar het topje van de ijsberg, want wát een vakwerk is dat: een Breitling. Aan alles zag je dat over elk detail is nagedacht. En niet één keer nagedacht, nee waarschijnlijk wel 1000 keer. Het totale plaatje klopt. Nee, het totale plaatje is perfect.

, 17 jaar Bentley x Breitling: de ultieme samenwerking tussen twee craftsmanship-merken

Breitling x Bentley collectie

Terwijl we druk bezig zijn met het uurwerk krijgen we een aantal kunststukken uit de Breitling x Bentley collectie om onze pols. Zo werd er de tot 1000 stuks gelimiteerde Premier Bentley Mulliner chronograph even geshowd en kreeg de Premier B01 Chronograph 42 Bentley een podium. Deze twee horloges lijken een geschenk van God. Zó stijlvol.

De Premier Mulliner Bentley-chronograaf heeft een aantal nauwe banden met het interieur van de meest luxueuze GT ooit ontworpen door Mulliner, en in het bijzonder met de Breitling-klok in het dashboard van de luxe auto.

De Premier B01 Chronograph 42 Bentley viert de samenwerking van de twee grote namen in the luxury world. Deze klok heeft een Britse race-groene wijzerplaat. Een roestvrijstalen kast van 42 mm met een contrasterende zwarte kleine secondewijzer en 30 minuten chronograaf tellers zorgen voor de ultieme klok.

Doordat we de twee horloges in onze handen kregen werd nog maar eens bevestigd; het is de  ultieme samenwerking craftsmanship-merken.