De wereld in 23 traditionele taxi’s

CREDITS: Pixabay

In een wereld waar Uber-taxi’s tegenwoordig de voorkeur hebben bij de moderne reiziger, kunnen we er toch over eens zijn dat traditionele taxi’s een bepaalde charme hebben. Naast dat het in de meeste gevallen een betrouwbaar vervoersmiddel is om van A naar B te komen, zijn traditionele taxi’s ook dé manier om mooie en unieke verhalen te gehoren te krijgen. En dat geeft een insight over de lokale cultuur. Ze variëren van land tot land en zelfs van stad tot stad. Van de iconische yellow cab in New York tot de gammele tuk-tuks in Bangkok, hier zijn de coolste en meeste interessante taxi’s over de hele wereld.

#1 New York City’s Yellow Cabs

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: Gratisography

De eerste benzine aangedreven taxi’s in New York werden geïmporteerd vanuit Frankrijk en kanariegeel geverfd, zodat ze van een afstand goed zichtbaar zouden zijn. Tegenwoordig heeft New York City meer taxi’s rondrijden dan normale auto’s.

#2 Weense Fiaker

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: Domeckopol

Wenen staat bekent om haar door paard-en-wagen taxi’s, genaamd Fiakers. Hoewel tegenwoordig de traditionele taxi’s over het algemeen alleen gebruikt worden voor trouwerijen en andere ceremonies, een ritje in een Fiaker geeft een bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad net dat beetje extra charme.

#3 Indiase Riksja

In het chaotische verkeer in India heb je een klein en wendbaar voertuig nodig om op je bestemming te komen. De Riksja voldoet absoluut aan deze eisen, is ook nog eens spotgoedkoop en geeft toeristen te meest authentieke ervaring. Niet te missen!

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: Pixabay

#4 München’s high-class taxi’s

Foto: Stuc

Met de Duitster Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn, uitvinder van de taximeter in 1891, kun je wel stellen dat Duitsland een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van taxi’s. Tegenwoordig vind je in de meeste Duitse steden, maar vooral München, de meest luxe high-class taxi’s van de merken Audi, BMW en Mercedes-Benz.

#5 Londen’s iconische ‘Black Cab’

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: Bruce Mars

De oorsprong van de taxi gaat terug naar het jaar 1605, toen de eerste huurkoets-service in London begon met het vervoeren van mensen van A naar B. Het is daarom ook niet gek dat de Londense taxi’s tot de beste van de wereld behoren.

#6 Thailand’s Tuk-Tuk

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: The Digital Way

Taxi’s in Thailand komen in verschillende vormen en kleuren. Je kunt het land echter niet verlaten voordat je de adrenaline kick van een ritje in een tuk-tuk hebt ervaren. Extreem populair in Bangkok is de tuk-tuk de snelste en leukste manier om door het drukke verkeer te komen.

#7 New York’s watertaxi

Foto: New York Water Taxi

Met een vloot van 12 unieke schepen biedt de New York Water Taxi een snel ritje langs de East- en Hudson River.

#8 Mumbai’s zwart-gele Fiat

Foto: Simon

Geïntroduceerd in 1911, Mumbai’s legendarische zwart-gele Fiat, zonder airco is geïntegreerd in het straatbeeld van Mumbai en brengen dagelijks 10.000 toeristen naar hun bestemming.

#9 H2O taxi van Victoria, Canada

Foto: Victoria Harbour Ferry

Deze taxi’s zijn te schattig voor woorden en wil je heel de dag in ronddobberen. De H2O taxiservice van Victoria Harbour Ferry vaart dagelijks van maart tot oktober.

#10 Driewielers in de Filipijnen

Lokaal staan ze bekent als Traysikel en komen wederom in verschillende vormen en maten.  Het meest voorkomende ontwerp is een motorfiets met een zijspan aan de rechterkant. Ook in het zuiden van Thailand vind je deze manier van vervoer.

#11 Madagaskar’s taxi brousse

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s

Madagaskar’s versie van bush taxi is normaal gesproken een minibus gebruikt door locals en toeristen om het prachtige land door te reizen. Ze zijn ontzettend langzaam, overbevolkt en absoluut niet comfortabel, maar als je een oprechte en unieke ervaring wil, is dit the way to go.

#12 Barcelona’s zwart-gele taxi

Foto: Taxi Class Rent

Het maakt niet uit welk taxibedrijf, alle taxi’s in Barcelona zijn zwart met geel. Ze zijn over het algemeen vrij schoon en comfortabel. Met 10,000 stuks rondrijdend in de stad zal het niet lang duren voordat je er een gevonden hebt. De prijzen in het weekend en vakanties zijn vaak hoger dan doordeweeks, maar altijd goed te overzien.

#13 Chinese Sanlunche

In China zijn er verschillende soorten taxi’s en riksja’s om de stad mee door te komen. Kenmerkend is toch wel de in 1950 geïntroduceerde Sanlunche, een trap aangedreven driewieler.

#14 Water taxi in Sydney

Foto: Yellow Water Taxi

De perfecte manier om de haven van Sydney te verkennen zijn de watertaxi’s die de stad rijk is. Doordat de taxi’s een open zijkant heeft kun je van alle bezienswaardigheden terwijl je kunt genieten van de frisse zeelucht.

#15 Tokio’s bakbeesten

Foto: LIMOTAXI

Taxi’s in Tokio zijn berucht omdat ze zo ontzettend duur zijn. Je kunt dan wel puntgaaf interieur verwachten, automatische deuren en beleefde chauffeurs met witte handschoenen.

#16 Watertaxi van Venetië

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
credits: Anastasiya Lobanovskaya

Met het vele water in Venetië is het natuurlijk niet gek dat de mensen watertaxi’s gebruiken. De speedboten, lokaal bekent als taxi acquei of motoscafi, zijn de snelste vervoersmiddelen om de stad te verkennen.

#18 Bicitaxi in Mexico City

Foto: Bici Taxi Mexico

De bicitaxi (e-bike taxi) is een milieuvriendelijk alternatief voor vervoer in het drukke Mexico City.

#19 Hong Kong’s rode taxi

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: Mali Maeder

Er zijn drie soorten taxi’s in Hong Kong, elk met een ander kleur en territorium. De meest voorkomende is de rode variant, die je in Hong Kong Island en Kowloon kunt vinden.

#20 Cambodjaanse remorque

 

Bestaande uit een tweepersoons cabine die wordt voortgetrokken door een motorfiets is de remorque de Cambodjaanse versie van de tuk-tuk. Het is het meest gebruikte vervoersmiddel in de steden van Cambodja.

#21 Nepalese riksja

Taxi's, De wereld in 23 traditionele taxi’s
Credits: PS Photography

Net zo kleurrijk als het land zelf, de Nepalese Riksja is DE manier om jezelf door de smalle straatjes van Kathmandu te manoeuvreren.

#22 Traditionele abra boten in Dubai

Foto: Zhukov Oleg

Dubai heeft veel verschillende watertaxi’s maar de meeste charmante is toch de de ouderwetse houten abra boot. Deze traditionele vaartuigen brengen mensen al sinds 1700 de Dubai Creek over.

#23 Ischia’s Piaggio

Het Italiaanse eiland Ischia staat bekent om haar leuke micro-taxi’s, afgeleid van de legendarische Piaggio Ape. Dit eigenzinnige vervoersmiddel reed al voor de tweede wereldoorlog rond en ik hoop dat ze dit nog lang doen.