Dominicaanse Republiek: Meer dan een strandvakantie

Wie aan de Dominicaanse Republiek denkt, denkt aan zon, zee en strand met een heerlijke cocktail in de hand. En dat is helemaal niet zo gek. Maar het land heeft veel meer te bieden dan dat. De Europese kolonisatie van het Caribisch gebied en de rest van de Amerikaanse continenten startte hier, wat een rijke historie tot gevolg heeft. Maar ook voor de natuurliefhebber heeft de Dominicaanse Republiek genoeg te bieden. Trek door de bergen van het Tropische Jarabacao of spot walvissen en dolfijnen in Samaná. Liever een actieve vakantie? Ga golfen op de mooist denkbare golfbanen ter Wereld, raften door de ongerepte natuur of neem een kitesurfclinic op de bakermat van de sport. Zoals de slogan van het land zelf al zegt: Dominican Republic Has It All

Santo Domingo

Vlieg je vanaf Amsterdam? Dan land je waarschijnlijk in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek: Santo Domingo. Met 2,9 miljoen inwoners is dit ook meteen de grootste stad van het land. Sinds 1990 prijkt het koloniale gedeelte van de stad, Ciudad Colonial, op de Unesco Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. De Europese kolonisatie van ‘de Nieuwe Wereld’ begon hier. Zo vind je hier het eerste ziekenhuis van ‘Amerika’, net zoals de oudste kathedraal van het continent, waar niemand minder dan Christoffel Columbus begraven zou liggen. Ook is het Ozama fort een must see.

Borrelen en eten

Heb je genoeg van alle geschiedenis? Dan geniet je van een heerlijk drankje op een van de vele, prachtige binnentuinen. Bijna alle horecagelegenheden lijken nogal klein aan de voorkant. Maar ze verrassen je met prachtige patio’s waar je heerlijk ongestoord en rustig kunt genieten van een drankje, midden in een drukke metropool. Qua inrichting en stijl kunnen we hier als Nederlanders nog wat inspiratie op doen. Werkelijk elke horecazaak ziet er fantastisch uit. De keuken is in heel de Dominicanen fantastisch, maar in de hoofdstad wordt deze fantastische keuken gemixt met internationale invloeden. Neem hier dan ook absoluut de tijd voor!

Jarabacoa

Een goede 150 kilometer ten noordwesten van Santo Domingo waan je jezelf in een compleet andere wereld. In een gebied genaamd Cibao, wat vruchtbaar betekent, ligt het stadje Jarabacoa. Met 3 grote rivieren en het klimaat van een tropisch regenwoud, is het hier inderdaad vruchtbaar, en dat is te zien. Het heeft niet voor niets de bijnamen als de stad van de eeuwige lente of de hangmat van God. Want volgens de lokale bewoners “is God overal, maar slaapt hij in Jarabacoa”.

In dit gedeelte wonen nog veel oorspronkelijke bewoners van het eiland. Met eigen muziek, een eigen dialect, aangename temperatuur en prachtige natuur is Jarabacoa niet alleen een trekpleister voor internationale toeristen. Dominicanen komen hier graag tijdens een weekendje weg om net zoals de internationale touristen te genieten van heerlijke bergwandelingen, avontuurlijke rafting tochten, te zwemmen bij watervallen of een paraglidevlucht te maken.

Alta Vista
Wil je je trip naar Jarabacoa helemaal afmaken? Dan is een bezoekje aan het restaurant Alta Vista absoluut een must. De kaart van dit restaurant is niet het enige hoogtepuntje. Naast de uitstekende kaart is een rondvlucht met een helikopter door de prachtige vallei het beste dessert wat je jezelf kunt wensen.

Puerto Plata

Onze reis gaat verder naar het noorden van het eiland, richting Puerto Plata. Waar nu cruiseschepen aanleggen, kwam in 1492 Christoffer Columbus hier aan. De in de wolken gestoken berg Isabel de Torres gaf een zilveren schimmering over de blauwe kustlijn van het eiland. Hij noemde het dan ook De zilveren haven, Puerto Plata. Deze berg is met een fikse wandeling te beklimmen, maar je kan ook met een kabelbaan naar boven. Welke manier je ook kiest, dit is sowieso de moeite waard! Met een prachtig uitzicht over de toeristische havenstad en een park vol natuurschoon kun je hier prima een ochtend vertoeven. Ook zijn het koloniale centrum en het indrukwekkende fort een bezoekje waard.

Puerto Plata is het hart van het Dominicaanse toeristen, vol luxe resorts, hagelwitte stranden, de eerder genoemde cruiseschepen op een splinternieuwe terminal, vele goede restaurants, het Ocean World pretpark en vele, vele andere toeristische trekpleisters. Waarschijnlijk maakt dit rijtje je niet meteen enthousiast om het vliegtuig naar Puerto Plata te pakken, maar er zijn voldoende redenen omdat tóch te doen.

Wij bezochten de La Aurora sigarenfabriek, waar je een tour kunt krijgen door de fabriek. Van het rijpen van de tabak in rumvaten, het met de hand rollen van de sigaren tot het inpakken er van, het is een lust voor het oog. Wat is er beter dan een glas rum bij een goede sigaar? Geen idee. Een bezoek aan één van de vele rumfabrieken in deze regio is dan ook iets wat je op je lijstje moet zetten. Kleine tip, sla hier ook jouw souvenirs in. Voor een kleine €10,- heb je hier een prachtige rum die in Nederland al snel het vijfvoudige kost.

 

Cabarete

Iets ten westen van het toeristische Puerto Plata ligt Cabarete. Een wat rustiger gedeelte, wat bijna aandoet als Koh Tao of een ander willekeurig Thais eiland. Mede door de gezellige restaurantjes op het strand, maar vooral ook door de grote surfscene. Je vindt hier vele (kite)surfscholen en dat is niet voor niets. Cabarete blijkt namelijk de perfecte geografische liging voor de sport te hebben. Zo staat er altijd een goede wind, zijn er op vaste tijden perfecte golven en brengt de stroming je weer richting het strand mocht je écht in de problemen raken.

Wij waren op bezoek bij Marcus van 321TakeOff, één van de eerste surfscholen in dit gebied. De heerlijke en ongedwongen sfeer die hier hangt geeft je direct een gevoel van vakantie. Een hele week (kite)surfles inclusief gear kost hier $350,-. En geloof me, dan heb je een top vakantie.

Ben je geen surfer? Of wil je na een ochtend spartelen in de golfen nog wat anders op je programma? Dan is paardrijden over het strand een goed idee. Of eigenlijk is dit sowieso een verplichting. Ooit ben ik tijdens een reis naar Peru van een paard afgevallen en heb mijzelf beloofd nooit meer op een paard te zitten. Maar de paarden en de begeleidende ruiters van Sea Horse Ranch straalden zoveel rust uit dat ik het aandurfde. Na een half uurtje trillend op de rug van een paard gezeten te hebben kon ik me de tweede helft van de rit ontspannen. En dit was een van de indrukwekkendste moment in de Dominicaanse Republiek. Op een paard langs de rotsachtige kust en op het strand tijdens een fantastische zonsondergang, dat is voor mij de herinnering aan de Dominicaanse Republiek.

Dominicaanse Republiek, Dominicaanse Republiek: Meer dan een strandvakantie

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek verrast je met diversiteit. Het zou zonde zijn als je enkel op je luxe resort blijft. Al begrijpen wij dat na het verblijf in Emotions by Hodelpa ook wel als je dat wél zou doen. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden het hele jaar door, is het zowel in de winter als de zomer goed toeven. Het tropische klimaat geeft naast een lekkere temperatuur echter ook kans op hier en daar een buitje, maar dat duurt zelden een hele dag. Voor meer informatie, tips en inspiratie kijk je op GoDominicanRepublic.com

Dominicaanse Republiek, Dominicaanse Republiek: Meer dan een strandvakantie