Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa

CREDITS: Chelsea London Phillips

Bij het Oostblok hebben sommige mensen de associatie van Poolse mannen die met hun geiten over een weiland rennen. Veel verder dan wodka, armoede en werkeloosheid komen de meeste dan ook niet. Associaties lopen uit op grauw, grijs, saai en goedkoop. En hoewel Oostbloklanden over het algemeen zeker goedkoop zijn, zijn ze lang niet allemaal grauw, grijs en saai. Nu horen we je denken: ‘Sowieso niks voor mij’, dus hebben wij besloten om het op ons te nemen om je het tegendeel te bewijzen. Buiten bekende festivals als Sziget en EXIT is er namelijk heel veel te beleven. Moet jij dus een beetje op je portemonnee letten, maar wil je wel een héle chille vakantie hebben? Bij deze de tofste plekken van Oost-Europa die je verwachtingen overtreffen.

De tofste plekken van de Oost-Europa

1. Tallinn

Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar Tallinn is de hoofdstad van Estland. De stad bestaat uit twee compleet verschillende delen, namelijk oud Tallinn en nieuw modern Tallinn. In het oude historische centrum zijn veel mooie gebouwen te bezichtigen en een stukje cultuur te ervaren. Tallinn heeft een middeleeuwse binnenstad die heel goed bewaard is gebleven, je waant je hier terug in de tijd. Je kan hier mooie gebouwen bezichtigen en een toffe stadswandeling maken. De stad is niet heel groot, maar vanuit hier kun je ook héél makkelijk Helsinki bezoeken met de veerpont.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa
Foto: Makalu

2. Krakau

Krakau is een hele toffe stad om een paar dagen door te brengen. De stad zelf ziet er heel nice uit: mooie gebouwen, toffe goedkope eettentjes en goedkope biertjes. Het nachtleven is ook leuk, met verschillende discotheken en kroegen. Krakau is erg sfeervol, er zitten veel hipsterbarretjes en restaurantjes waar je voor bijna niks kunt eten. Wist je bijvoorbeeld dat er Michelin restaurants zitten waar je voor een paar tientjes van enorm goed eten kunt genieten?

Sightseeing doe je in Krakau gewoon op de straten zelf: op iedere hoek is wel iets te beleven. Er zijn een hoop mooie kerken en kasteeltjes te bezichtigen. Daarnaast moet je sowieso een dag uit trekken om een bezoekje te brengen aan het indrukwekkende Auschwitz: dit enorme concentratiekamp ligt op een uurtje rijden van de stad Krakau. Zeker een must see als je jezelf een beetje wil verdiepen in de duistere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa
Foto: Lucas Albuquerque

3. Sarajevo

Je hebt hem wellicht onlangs zien verschijnen, onze stedentrip naar Sarajevo. We moeten dan ook zeggen dat Sarajevo groot favoriet is geworden wanneer het aankomt op de Balkan landen. We raden deze stad zéker aan vanwege de enorm indrukwekkende en interessante geschiedenis van de Balkan oorlog. De stad ligt middenin de bergen, en er zijn veel bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de tunnel of hope, een verlaten olympisch dorp, de bazaar, de Latijnse brug of een van de vele mooie uitzichtpunten. Genoeg te doen, zeggen wij! Je moet het hier overigens niet per sé hebben van de trendy restaurantjes en bars, maar er zijn genoeg knusse plekken waar je een stukje échte Bosnische cultuur mee kunt krijgen terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa

4. Praag

Praag is een van de meest bruisende steden van Europa. Niet alleen is het een plaatje om te zien, het is wederom goedkoop en er is énorm veel te doen en beleven. Proef de beroemde Praagse biertjes, bezoek het bekendste kasteel, neem een duikje in de toffe kunstmarkt of ga ’s nachts helemaal uit je plaat in het beroemde Praagse nachtleven. Genoeg te doen dus.Wij zijn in ieder geval groot fan, je leest hier meer over deze stad.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa
Foto: Jéshoots

5. Belgrado

Het is de hoofdstad van Servië en de afgelopen jaren enorm in opkomst onder de toeristen. Niet alleen heeft Belgrado een énorm interessante en geschiedenis, maar in Belgrado vindt je veel trendy en hippe bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten. De stad heeft niet alleen een nachtleven waar je U tegen zegt, maar ook overdag kun je hier je hart ophalen in de bruisende straten. De stad is heeft een urban vibe waarbij je in de soms grauwe gebouwen de tofste tentjes kunt spotten. O ja, en vanuit hier is het zéker een bezoekje waard aan het geweldige Exit Festival dat jaarlijks plaatsvindt.

Belgrado leeft altijd, dat staat vast. Sommigen zeggen dat de stad het beste nachtleven van de wereld heeft, al zou Berlijn het hier waarschijnlijk niet mee eens zijn. Wij laten het overigens in het midden. Nadat je je kater eruit hebt geslapen, is in Belgrado overdag ook genoeg te beleven. Bezoek de kathedraal, de mooie pleinen, winkel in de bekende winkelstraat Kneza Mihaila of maak een rondje in Tram 2 en rijdt langs alle bezienswaardigheden.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa

6. Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en kent een rijke geschiedenis, een hoop culturele attracties én een geweldige keuken. Maak hier een tour door het communistische verleden, geniet van de prachtige architectuur, bezoek een van de vele prachtige kerken, neem een kijkje bij het parlementspaleis. Paleizen, kloosters, een dorpsmuseum en parken waar je heerlijk kunt relaxen: Boekarest heeft het allemaal. Op het gebied van bezienswaardigheden kun je hier zeker je ei kwijt.

Maar ook wanneer het aankomt op het uitgaan zit je in Boekarest goed. Breng een bezoekje aan de hippe wijk Lipscani, the place to be als je lekker wil eten, wil genieten van cocktails en tijdens het shoppen in de bruisende steden even wil pauzeren voor een lekker bakje koffie. Deze wijk is de definitie van bruisend en dit is te voelen wanneer je door de prachtige klassieke straten struint. Ook in de rest van Boekarest vindt je ondanks het stoffige imago van Roemenië enorm veel hippe eettentjes en bars, maar ook prachtige tuinen waar je kunt genieten van een traditionele maaltijd.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa

7. Boheems paradijs

Na de bruisende steden sluiten we af met een afgelegen, prachtige natuurgebied. Het Boheems Paradijs ligt in het noordoosten van de Bohemen in Tsjechië.  Het staat daar bekend als Cesky Raj en is het mooiste natuurgebied. Hier zijn fantastische rotsen en gebergte te bezichtingen, samen met een van de mooiste naturen van Europa. Dit natuurgebied wordt ook wel een ‘geologisch’ natuurwonder genoemd. Bewandel de rotssteden, volg een van de fenomenale wandelroutes of breng een bezoekje aan de indrukwekkende burchten en kastelen. Cesky Raj is zo’n 700 km2 groot, dus er is hier genoeg te zien en beleven. Dé locatie wanneer je omringd wil zijn met prachtige natuur, en écht even weg wil van de alledaagse werkelijkheid.

oost-europa, Best of Oostblok & Balkan: de tofste plekken van Oost-Europa

LEES OOK