Guide: zo matchen je schoenen altijd bij je outfit

CREDITS: Unsplash | Brooke Cagle

Een goede eerste indruk maken begint bij je schoenen. Veel mensen scannen van beneden naar boven wanneer ze iemand voor het eerst zien. Heb je supervette schoenen aan maar passen ze niet bij de rest van je outfit dan loop je al snel een blauwtje, en dat wil je natuurlijk niet. Tegenwoordig kan je elke combinatie eigenlijk wel maken: van een pak met sneakers tot een Oxford-shirt met een joggingbroek en brogues. Het kan allemaal zolang je kleurencombinaties maar on point zijn en je schoenen matchen bij de rest van de outfit.

Zo matchen je schoenen altijd bij je outfit

Het is makkelijk om de easy road te nemen, en eentonige combinaties te dragen. Alles zwart of alles in bruintinten. Ondanks dat het ontzettend goed kan staan, wil het wel eens na een tijdje gaan vervelen. Niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving. ”Oh, daar heb je die ene gast weer met al z’n zwarte kleding.” Om dit te voorkomen hebben we voor jou een kleurengids gemaakt en matchen je schoenen altijd bij de rest van je outfit.

schoenen matchen, Guide: zo matchen je schoenen altijd bij je outfit
Foto: Clem Onojeghuo

Klassiek zwart

Zwarte schoenen zijn voor elke gelegenheid een goede keus. Wanneer je zwarte pakken draagt moeten zwarte schoenen sowieso je go-to zijn. De schoenen gaan ook goed samen met grijstinten. Ondanks dat veel mensen vinden dat blauw en zwart niet samen gaan, kun je ook tegen die stroming ingaan. Zwarte schoenen gaan namelijk prima onder een (donker)blauw pak. Casual broeken zijn weer iets moeilijker te combineren met formele zwarte schoenen. Wil je dit toch doen kies dan voor een derby schoen. Doordat ze wat breder zijn zien ze er casual en meer relaxt uit. Met een donkere denim kun je beter voor een boots gaan zoals een paar Dr. Martens of een Chelsea boot.

schoenen matchen, Guide: zo matchen je schoenen altijd bij je outfit
Foto: Jeff Tumale

Bruin voor meer persoonlijkheid

Bruine schoenen zijn er in zoveel verschillende tinten dat er complete garderobes gevuld mee kunnen worden. Over het algemeen wordt de kleur bruin gezien als een vriendelijke en persoonlijke kleur. Hoe lichter de kleur des te relaxter je look.

Brown shoes zijn een waar genot onder een chino, maar kijk wel uit met de kleurencombinatie. Er moet namelijk zeker twee tinten verschil zitten tussen je broek en je schoenen. Donkerbruine schoenen staan geweldig met indigo denim. Zo zorg je ervoor dat je stijl meer casual is en wat minder formeel.

Over zwarte jeans met bruine schoenen zijn de meningen verdeeld. Mocht je het zelf toch tof vinden, dan gaan wij niet zeggen dat je het niet moet doen. Zolang de kleur bruin van je schoenen maar meer richting van het donkere gaat dan naar het lichte.

Kies blauw – #bedifferent

De kleur blauw, wanneer het over je kleding gaat, is een must-have kleur om in je kast te hebben liggen. Het is zowel casual als formeel en geschikt voor vele gelegenheden. Maar wanneer het over blauwe schoenen gaat is het andere koek. Met blauwe lakschoenen lijkt het alsof je denkt dat de hele wereld van jou is. En die guy wil je zeker niet zijn.

Hoe ga je dan wel stijlvol over straat met blauwe schoenen? Met deze kleur schoenen wil je niet te veel poespas erom heen hebben. Blauw suède brogues passen goed bij elk kleur pak en chino’s behalve bij zwart. Probeer de tinten niet te veel met elkaar te matchen, dan wordt het wat eentonig. Draag zonodig kleurrijke sokken zodat je de kleuren wat opbreekt.

Waar je op kantoor soms een pak draagt en je schoenen daarbij matcht, vraagt de zomer om iets anders: espadrilles! Een blauwe variant hiervan is perfect voor een dag naar the beach gecombineerd met een beige chino short. Deze ‘driving shoes‘ geven je het gevoel dat je de haven van Monaco in stijl binnenkomt varen. Om vervolgens een goed glas wijn te gaan aan de kust uitkijkend op je zeiljacht.

schoenen matchen, Guide: zo matchen je schoenen altijd bij je outfit
Foto: Fotografiecor

Áltijd goed: de witte sneakers

Witte sneakers kunnen tegenwoordig bij elke outfit gedragen worden. Tenminste, als ze geen logo erop hebben staan, van echt leer zijn gemaakt en helemaal clean zijn. Wel moet je even goed kijken naar de context. En ja: ze kunnen onder een pak. Spice it up: combineer een pak met een coltrui en sneakers. Je bent er helemaal het mannetje mee. Witte sneakers kunnen letterlijk onder alles. Het enige puntje bij witte sneakers is dat ze ook echt wit moeten blijven. Afgetrapte sneakers met vlekken en gaten zijn zeker no-go. We durven het gewoon hardop te verkondigen: je loopt er voor lul mee.

Kleurrijke persoonlijkheid

Met witte sneakers aan kop volgen natuurlijk alle kleurrijke varianten. En ook deze sneakers zie je overal. Het is een manier om je gevoel voor fashion te tonen. Kleurrijke sneakers werken het beste wanneer je ze met een neutrale look draagt. Als je teveel andere kleuren draagt vallen je schoenen in het niet. Het leukste is om je kleurrijke sneakers met een jeans te dragen, een nette joggingbroek of een Chino. Houdt het vooral lekker casual!