Iconische Air Jordan 1 van Michael Jordan leveren ruim een half miljoen op

Afgelopen zondag liep het bieden bij Sotheby’s – een internationaal veilinghuis – een beetje uit de hand. De wereldberoemde Nike Air Jordan 1 werden verkocht voor een bedrag dat niemand had zien aankomen. Ruim een half miljoen euro, 560.000 dollar, werd er geboden voor deze signature sneakers. Vooral door de handtekening van Michael liep het bedrag flink op.

Nike Air Jordan’s leveren ruim een half miljoen op bij een veiling

Jordan Geller, Nike-verzamelaar, was de vorige eigenaar van de beroemde sneakers. Maar nadat Netflix dit jaar de sportdocumentaire The Last Dance uitbracht vond Geller dit het perfecte moment om de sneakers een nieuw thuis te laten vinden. De documentaireserie heeft het prijskaartje flink beïnvloedt.

Signature collectie

In het jaar 1984 bood Nike Micheal Jordan zijn eigen signature schoenen-en kledingcollectie aan. David Falk bedacht de naam ‘Air Jordan’. Aangezien er lucht in de zolen zat, maar natuurlijk ook omdat Jordan basketballer van beroep was. Peter Moore heeft uiteindelijk het iconische paar sneakers ontworpen, waar Micheal Jordan in 1984 en 1985 op speelde. Met de kleuren van de Bulls – rood, wit en zwart – is dit een van de meest herkenbare schoenen voor zowel Jordan als het merk Nike.

Elk seizoen een paar

Het succes van dit model was gigantisch en zo bracht Nike ieder seizoen een nieuw paar Nike Air Jordan uit. Zelfs nadat Micheal Jordan was gestopt met basketbal kwamen er nieuwe modellen uit, inmiddels staat de teller op 34. Hierdoor is het uitgegroeid tot zowel een iconisch model in streetwear als bij basketbal. Doordat Michael Jordan de eerste was die dit aangeboden kreeg door Nike, heeft hij ervoor gezorgd dat er ook voor andere basketbal spelers een weg is vrij gemaakt. Zo hebben LeBron James en de onlangs verongelukte Kobe Bryant ook hun eigen Nikes.