Zo blijf je gezond eten terwijl je thuiszit

CREDITS: Unsplash | Nielsen Ramon

We zijn massaal aan het thuiswerken en de supermarkten worden leeg geplunderd. Een nieuwe situatie zorgt bij veel mannen voor stress. Bij de een is dat wat erger dan bij de ander, maar hoe je het wendt of keert: het is toch even wennen voor ons allemaal. Doordat stress toeneemt maken we ons zelf schuldig aan het fenomeen stress-eten. Negen van de tien keer is dat ongezond en dat kun je maar beter voorkomen.

Gezond blijven in quarantaine

Wanneer je een langere periode stress ervaart komt het hormoon cortisol vrij. Cortisol is de boosdoener en die zorgt ervoor dat jij een hongergevoel krijgt. Je lichaam kan niet anders dan roepen naar eten en suikers. Hele dagen thuiswerken draagt hier dan ook zeker niet aan bij, want wat is het toch makkelijk om ongezien even de koelkast in te duiken.

Om ook thuis gezond te eten is het noodzakelijk om een aantal gewoontes en handigheidjes toe te passen. We helpen je en hebben dé tips voor je op een rijtje gezet. Zo ga jij deze weken ook thuis gezond eten.

Feel the rhythm

Tijdens normale werkdagen heb je een patroon ontwikkeld. Hierdoor ben je gezonder en vooral bewuster gaan eten. Gooi dat schema niet overboord, maar blijf gebruik het ook thuis. Probeer dit ritme aan te houden of het nog wat gezonder te maken. Consistentie is belangrijk om gezond te eten dus verloochen je vaste patroon niet.

gezond eten thuis
Foto: Alexander Mils

Drink jezelf plat

Vaak pak je op het werk een kopje koffie met daarnaast een glas water. Doe dit thuis ook. Hydrateren kun je leren mannen, dus zorg ervoor dat je jezelf constant voorziet van water. Het voert niet alleen de afvalstoffen uit je lichaam het helpt je ook nog eens met de spijsvertering. Dus schenk er nog maar eentje in.

Zie het als een challenge

Een maaltijd waarbij je alleen maar ingrediënten uit pot of blik gebruikt hoeft zeker niet ongezond te zijn. Dus duik je voorraadkast in om te kijken wat je nog hebt staan. Allerlei verschillende bonen, maar ook tomaten in blik of couscous kunnen een heerlijke maaltijd zijn. Als je dan toch thuiszit kan je misschien gelijk een grondige schoonmaak houden en koken met wat bijna over datum is. Daag jezelf uit en maak er iets lekkers van.

gezond eten thuis
Foto: Heather mckean

Ice ice baby

Doordat je minder vaak naar de supermarkt gaat kun je effectiever gebruik gaan maken van je vriezer. Je kunt nu wat minder verse groenten of fruit halen dus het is slim om nog meer je vriezer te gebruiken. Vries de gezonde producten in en verwerk ze bijvoorbeeld in een smoothie of stoofgerecht.

Tip: voordat je groenten gaat invriezen eerst wel even blancheren, anders zijn ze niet meer lekker als je ze gaat ontdooien.

Met z’n allen aan de noten

Nadat je uren hebt zitten werken is het vaak lekker om even wat kleins te eten. Meestal grijp je dan ongegeneerd naar een ongezonde snack, maar ook dit kan veel gezonder. Een tussendoortje kan je ook meer energie geven zodat je nog langer door kan knallen. Noten zijn de perfecte aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Je kan dan denken aan verschillende soorten noten zoals cashewnoten, amandelen en walnoten. Dus mannen doe jezelf een plezier en gooi al die ongezonde snacks weg. We gaan massaal aan de noten.

Groen(t)e vingers

Een hele moestuin aanleggen is misschien wat veel, maar er zijn mogelijkheden om je eigen ingrediënten te kweken. Het is vrij makkelijk om kruiden te laten groeien op je vensterbank. Producten zoals munt, rozemarijn, tijm, oregano en peterselie zijn perfect om binnen te laten groeien. Als je dan toch al lekker bezig bent kun je ook op je balkon of een klein stukje van je tuin inrichten om groenten te verbouwen. Hoef je ook niet te gaan hamsteren.

gezond eten thuis
Foto: Curro Mali