Fysieke aantrekkingskracht is minder belangrijk dan we denken

CREDITS: Min An

De meeste mensen gaan bij het ontmoeten van een nieuw persoon vrijwel direct uit van de fysieke aantrekkingskracht. Binnen enkele seconden weten wij of we iemand aantrekkelijk vinden of niet. Vanuit het uiterlijk wijzen we meteen al een tiental eigenschappen toe aan de persoon die we ontmoeten. Toch blijkt uit onderzoek dat fysieke aantrekkingskracht lang niet zo veel waarde heeft als wij eraan toekennen.

Fysieke aantrekkingskracht, hoe belangrijk is het nu echt?

Eerste indruk

Natuurlijk, we snappen het. Als jij een vrouw ontmoet is het eerste waar je naar kijkt haar uiterlijk. En we willen natuurlijk allemaal die love on first sight. Het uiterlijk is niet onbelangrijk, je wil je natuurlijk wel aangetrokken voelen door iemand.

Tegenwoordig wordt er echter nét wat te veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Zo erg zelfs, dat we bepalen of we iemand willen leren kennen op basis van haar uiterlijk. We zijn dan ook steeds kieskeuriger en er is grote druk om er ‘goed’ uit te zien. Zo wel bij mannen als bij vrouwen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat mannen meer nadruk leggen op het uiterlijk dan vrouwen: zij laten zich veel meer leiden door de mate waarin ze zich fysiek aangetrokken voelen tot een vrouw.

Realiteit

Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat het zelfs bij de knapste vrouw rond de leeftijd van veertig allemaal gaat hangen? En wat heb je nu liever? Vijf jaar met een lekker wijf en je hele leven samen zijn met een bitch, of gewoon voor een top wijf gaan die niet per se ‘een waar geworden natte droom’ is, maar die wel je beste vriendin kan worden?

Het blijkt namelijk dat wij hier helemaal niet zo goed over nadenken. Doordat we ons laten leiden door onze grote vriend, gebeurt het nog wel eens dat we eindigen met iemand die op psychisch gebied helemaal niet zo’n goede match is als we denken. Denk er maar eens over na: gegarandeerd heb jij een vriend die een relatie heeft met een enorme bitch. Zo eentje waarvan mensen zeggen: wat moet hij in godsnaam met haar? Nou, dan heb je nu je antwoord: hij vond haar gewoon meteen lekker.

fysieke aantrekkingskracht, Fysieke aantrekkingskracht is minder belangrijk dan we denken
Foto: Nick Seliverstov

Ook blijkt dat we tegenwoordig gewoon ook echt méér waarde hechten aan het uiterlijk dan aan persoonlijkheid, educatie en andere eigenschappen. Het is dan ook geen verrassing dat zo veel relaties eindigen in een break-up. We leggen onze focus volgens dit onderzoek dus verkeerd. Je moet niet op zoek naar een partner die ongelofelijk aantrekkelijk is. Je moet juist op zoek naar een partner die aantrekkelijk genoeg is.

Psycholoog Li zegt dat dit te verklaren is door onderscheid te maken tussen necissities en luxuries. We nemen vaak geen genoegen met wat we nodig hebben, maar streven altijd naar overbodige luxe. Dit doe je dus kennelijk ook bij het uitzoeken van een partner.

Ben jij zo iemand die juist zegt dat je het uiterlijk niet belangrijk vindt? Dan ben je eigenlijk goed bezig. Dit betekent namelijk nog steeds niet dat je gaat voor iemand die je onaantrekkelijk vindt, dit zou tegen onze natuur ingaan. Het betekent eigenlijk gewoon dat je gaat voor iemand die aantrekkelijk genoeg is voor jou.

Fysieke aantrekkingskracht is overigens lang niet de belangrijkste aantrekkingskracht. De belangrijkste aantrekkingskracht groeit namelijk pas wanneer je iemand écht leert kennen. En dan kan zo’n beach babe al sneller tegenvallen dan je denkt. Ons advies? Ga gewoon voor iemand die aantrekkelijk genoeg is voor jou. Leer iemand wat beter kennen voor je oordeelt. We zeggen niet dat je iets met iemand moet beginnen die je totaal niet aantrekkelijk vindt, maar probeer niet te zoeken naar een Doutzen Kroes. Gewoon iemand die goed genoeg is. Dan heb je een grote kans dat na langere tijd die aantrekkingskracht alleen maar groeit als diegene ook nog eens een leuk innerlijk blijkt te hebben.

fysieke aantrekkingskracht, Fysieke aantrekkingskracht is minder belangrijk dan we denken
Foto: Josh Willink
LEES OOK