Ook Rolls-Royce komt met SUV: de Cullinan

Rides

Daar is hij dan: een Rolls-Royce die geschikt is voor alle terreinen én voor gezinnen, terwijl de luxe die het merk wil uitstralen niet tekort is gedaan. Een knap staaltje werk van het Britse merk! De Cullinan is niet alleen de allereerste SUV van Rolls-Royce, maar is ook nog eens de eerste die een ‘vijfde deur’ heeft. Het ontwerp heeft zo’n vijf jaar in beslag genomen en dat kwam vooral, volgens head of design Giles Taylor, door de ambitie om ‘groot te worden’.

Giles Taylor vertelde in een interview met AutoExpress: “We wilden niet verlegen zijn, we wilden een functioneel esthetisch uiterlijk zonder verontschuldiging.” Nou dat is gelukt hoor, Mr. Taylor. De Cullinan laat zien dat je door de duinen kan cruisen en je gezin kan vervoeren in optima forma.

Rolls-Royce Cullinan SUV

De Rolls-Royce Cullinan is vernoemd naar de grootste diamant ooit gevonden. Deze diamant maakt nu deel uit van de collectie van het Britse koningshuis. En eerlijk is eerlijk deze naam wordt eer aan gedaan. De zware Cullinan, zo’n 2600 kg, heeft een dikke 6,75-liter V12-motor met een vermogen van 571 pk. (We hebben hier overigens weer over de auto). Hiermee trekt het beestje binnen vijf tot zes seconden op van 0 tot 100 km/h. Haar topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Dus als je een handig bent kan het die snelheid nog wel eens oplopen.

Je mag het geen SUV noemen als je geen bergen met ruimte hebt achterin. En bij Rolls-Royce zijn ze natuurlijk niet gek. Daarom heeft de Cullinan met vijf zitplaatsen zo’n 560 tot 600 liter bagageruimte, terwijl de Cullinan met vier zitplaatsen ongeveer 530 liter aan bagageruimte heeft.

Uiterlijk

Dat het uiterlijk van de Cullinan er goed uit zou zien, dat wisten we van tevoren al zeker. En dat is ook zo gebleken. Het is een minutieus werk, zoals alleen Rolls-Royce dat kan. De oppervlakken zijn rigoureus afgewerkt en zijn daardoor bijzonder aanwezig. Dit kan ook niet anders, want als je een Rolls-Royce rijdt dan ben je ook gewoon aanwezig. Het lijkt op een met kracht overgoten machine, vooral door zijn kenmerkende hoger liggende motorkap.

Dat de auto tegen alle omstandigheden bestand is, heeft Rolls-Royce bewezen. In samenwerking met National Geographic is de SUV door de woestijn gereden van de Verenigde Arabische Emiraten. De Cullinan overleefde het en als hij het in de zandbak overleefd, hoe goed zal deze jongen dan wel niet op de weg liggen?

De Cullinan zal verkocht worden voor zo’n £ 230.000, maar laten we eerlijk zijn: dit is het best wel waard?

tags: ,
Total
1
Share