Welk horloge past er bij jou?

Een horloge is een onmisbare accessoire die bij vrijwel iedere gelegenheid of stijl past. Maar iedere stijl en gelegenheid vraagt weer om een andere stijl en met andere functionaliteiten. En als je eerlijk bent, hoe vaak gebruik je de timer functie van je chronograaf? Of hoe vaak ga je onder water met een diver? Veel horloges vallen binnen een bepaalde soort, maar hoe bepaal je deze en wat zijn de kenmerken?

Ieder horloge past binnen een categorie en prijsklasse

Er zijn allerlei horloges in alle soorten en maten en voor ieder wat wils. Ben je alleen geïnteresseerd in de tijd of wil je nog veel meer functies. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. We hebben alle soorten voor je op een rijtje gezet, zodat jij het beste horloge voor jou behoeften weet te vinden.

Aviator

De aviator is voor het eerst gemaakt door Louis Cartier om gedragen te worden voor vriend en piloot Albert Santos-Dumont. Het was een vierkante kast, de Romeinse cijfers waren niet echt leesbaar en het horloge had geen chronograaf, maar het was een begin. Het leger heeft de grootste invloed gehad op de piloten horloges van vandaag de dag, maar er zijn ook legendarische horloges voortgekomen uit de burgerluchtvaart. Denk aan Breitling de een groot gedeelte van hun heritage heeft in de piloten horloges met de legendarische Navitimer.

De horloges die voor piloten werden ontwikkelen moesten voldoen aan een aantal belangrijke eisen. Zo moesten ze makkelijk te lezen zijn en te bedienen met dikke handschoenen in een krappe cockpit. Het horloge is onderdeel van de piloten uitrusting.

Het enige pak waarmee je dit horloge draagt is een straaljager-pak. Houd het anders gewoon lekker casual.

Horloge, Welk horloge past er bij jou?

Breitling creëerde het horloge ter ere van de de Havilland Mosquito, een Brits vliegtuig dat in de vroege jaren veertig door zijn de lichtgewicht houten constructie een van de snelste vliegtuigen in de lucht was. Breitling-CEO Georges Kern: “De Havilland Mosquito is echt een uniek en iconisch stuk luchtvaartgeschiedenis. Het toestel onderscheidde zich door zijn ongelooflijk innovatieve ontwerp en ingenieus materiaalgebruik. Onze Aviator 8 Mosquito is een liefdevol eerbetoon aan een van ’s werelds echte luchtvaartsuccessen.”

Diver

De Rolex Submariner is een van de meest bekende in deze klasse. Deze soort horloges is voor het eerst gemaakt in de vorm van een Oyster die ook door het merk Rolex werd gemaakt. De voornaamste functie van een duikhorloge is dat deze met jou mee onder water kan. Volgens de ISO (International Organisation for Standardisation) beschikt een duikhorloge over een uni-directionele bezel, duidelijke minuten indicatoren, is het in complete duisternis leesbaar tot vanaf 25 cm en is de secondewijzer verlicht om er zeker van te zijn dat het horloge nog loopt. 

Deze horloges zijn door hun luxe uitstraling zijn deze horloges zowel casual als chique te dragen. Natuurlijk niet met een rubberen band.

Soorten horloge
Foto: Rolex

Militaire horloges

Wat een militair horloge precies is, is wat omstreden. Volgens puristen is een militair horloge enkel een horloge wat strijdkrachten krijgen vanuit Defensie. Anderen zijn veel soepeler en plaatsen een horloge in deze klasse wanneer het goed bruikbaar, solide en niet te opzichtig is.

Hierdoor bevat deze categorie ook duik-  en piloten horloges. Wel heeft het horloge zonder batterij in deze klasse de voorkeur. Deze gaan namelijk niet leeg. In plaats daarvan zijn ze mechanisch opgewonden of op zonne-energie. Volgens oud militair Colonel Richard is het een militair horloge wanneer het bestand is tegen extreme omstandigheden en ruwe behandeling.

soorten horloge
Foto: Hamilton

Chronograaf horloges

Het is een chronograaf wanneer jouw horloge een timerfunctie heeft. Dit zijn de meest verkochte horloges, maar dit komt niet door de functies maar door het uiterlijk. Dat begrijpen wij wel, want een chronograaf kun je bij bijna elke gelegenheid dragen. Er zijn dan ook een aantal mooie exemplaartjes te vinden.

Aan de hand van hoe complex het uurwerk is kun je bij sommigen ook splittijden bijhouden. Dit geldt vooral voor horloges in het hogere segment. Door de timerfunctie van een chronograaf is het type klok onlosmakelijk verbonden met zowel luchtvaart, ruimtevaart en de racerij. Zo droegen zowel de crew van de Appollo 11 en Appollo 13 de Omega Speedmaster om hun pols.

Soorten horloge
Foto: OMEGA

Dress horloges

Een dress horloge is simpel, elegant en klassiek. En waar past het beter bij dan een maatpak. Het horloge moet slank genoeg zijn om onder je manchet te glijden en subtiel genoeg om niet op te vallen. Het horloge is enkel bedoelt om de tijd weer te geven. Een tweede wijzerplaatje is toegestaan, maar ook zeker niet meer. Een datum glaasje kan ook, maar dan zit er geen sub-wijzerplaatje op.

Van alle classes binnen horloges geef je aan het dress horloge het meeste uit. Net als bij een maatpak, koop je er één die je hele leven mee gaat. Een lederen bandje is dan ook een must in plaats van metalen banden. Het horloge gaat net als het maatpak de hoes in. Beschadigingen zijn uit den boze.

Soorten Horloge
Foto: Timex

Horloge voor verschillende tijdzones

Soms heeft het nut om te weten hoe laat het is op twee plaatsen in de wereld. Hang je bijvoorbeeld veel met China aan de telefoon dan is het handig om te weten wanneer zij op kantoor aanwezig zijn. Zo heb je Dual time en GMT horloge. Deze geven beiden twee tijden tegelijk aan. Daarnaast is er ook nog een world timer, met dit horloge is het sinds 2011 mogelijk om alle 37 tijdzones op de aardbol af te lezen. Een uniek uurwerk dus!

Een Dual time, GMT of world timer draag je zoals je hem zelf wilt. Het ene model is erg klassiek, maar een ander juist weer sportiever. Deze Vacheron Constantin World Timer is wel erg bijzonder.

Horloge, Welk horloge past er bij jou?
Foto: Vacheron Constantin