Mijlpaal: vliegende auto Alef Aeronautics mag officieel worden getest

CREDITS: Alef Aeronautics

Het lijkt nog op een soort futuristische droom: de gebruikelijke file op de A2 skippen door er simpelweg overheen te vliegen met je auto.

Wij kunnen je alvast vertellen dat die droom niet meer van de realiteit zit, amigo.

Alef Aeronautics boekt historische mijlpaal

Startupbedrijf Alef Aeronautics heeft namelijk als eerste bedrijf in de geschiedenis toestemming gekregen om een vliegende auto te testen. De Californische autofabrikant krijgt een officiële ‘Special Airworthiness Certification’ vanuit de Federal Aviation Administration voor hun zogeheten Model A wagen. “This is one small step for planes, one giant step for cars.” Zo klonken de woorden van CEO Jim Dukhovny. Afijn, laten we het er maar op houden dat hij origineler is in het bedenken van auto’s dan woorden.

Alef Aeronautics
Foto: Pressroom Alef Aeronautics

Details van de vliegende auto

De verwachting is dat het voertuig zowel verticaal als horizontaal kan opstijgen. Het bereik ligt op de weg rond de 320 kilometer en in de lucht op zo’n 177 kilometer. Daarbij vertelt Alef meteen dat er twee mensen in de auto passen om zo een soepele, stabiele rit én vlucht aan te bieden. En mocht het toch niet zo’n stabiel ritje zijn, dan is er nog geen reden om je zorgen te maken. Het voertuig komt namelijk met een ballistische parachute. Altijd fijn om te weten.

Eerste vliegende auto krijgt een skyhigh prijs

De auto komt trouwens met een prijskaartje dat skyhigh is. Hoe kan het ook anders met een auto die door de wolken vliegt: Alef Aeronautics vraagt maar liefst 300.000 Amerikaanse dollars voor de Model A. Maar hè, dan heb je wel een auto voor de deur die niet alleen op straat indruk maakt, maar ook op de gemiddelde stewardess die in de lucht passeert. Tot nu toe hebben 440 mensen een aanbetaling gedaan. Deze mensen kunnen in 2025 de vliegende auto’s daadwerkelijk voor hun deur verwachten volgens CEO Dukhovny.