Je schoonouders ontmoeten: hier moet je rekening mee houden

CREDITS: Screenshot Meet the Parents | DreamWorks Pictures

Het is waarschijnlijk niet het leukste wat je ooit gaat doen, maar wel onontkoombaar bij het hebben van een relatie: het ontmoeten van je schoonouders. Een goede relatie met de familie van je vriendin staat gelijk aan succes op de lange termijn. Een goede voorbereiding is het dus meer dan waard.

Je schoonouders ontmoeten: hier moet je rekening mee houden

Veel vrouwen hebben een goede band met hun moeder. Er wordt dan automatisch gehoopt dat jij ook bij d’r in de smaak valt. Het is een kwestie van geduld en goede manieren. En om je vast op weg te helpen, geven wij een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Zo kan het niet fout gaan bij de eerste indruk.

schoonmoeder
Foto: Lukas

Kleinigheidje

Als een goede gast die in het huis van de moeder van zijn vriendin aan zijn schoonmoeder geïntroduceerd wordt, is een kleinigheidje wel gepast. Denk bijvoorbeeld aan een goede fles wijn, doosje bonbons of een bos bloemen. Begin niet meteen met een té groot cadeau, want dan zul je later snel merken dat je jezelf wat cadeaus betreft niet meer kunt overtreffen. Begin dus klein. Daarnaast is het goed om te onthouden dat de key naar een goede eerste indruk moet gaan met je persoonlijkheid, niet je portemonnee.

Kledingkeuze

Of we het nu willen of niet, de maatschappij is schuldig aan judging a book by its cover. En net als bijvoorbeeld bij een sollicitatie, is het in deze situatie ook belangrijk om er representatief uit te zien. Hoe je dit invult, is aan jezelf. Sommige families zijn meer casual dan de andere. Probeer je vooral aan te passen op de stijl in de familie en dan komt het met die eerste indruk van je schoonmoeder ook vast wel goed.

schoonmoeder
Foto: NordWood Themes

Manieren

Je snapt waarschijnlijk zelf ook wel dat je bij je schoonmoeder thuis niet met je voeten op tafel zit en niet met je mond vol eten praat. Maar, tijdens de eerste ontmoeting gaat het verder dan dat. Je schoonouders willen waarschijnlijk graag zien wat voor vlees ze in de kuip heeft en zal daarom alle kleine dingen van je observeren (we willen je nu niet bang maken trouwens). Manieren zoals de deur voor d’r open houden, opruimen na het eten of niet de hele tijd op je telefoon zitten zijn dan makkelijke dingen die je kunt doen. Hier scoor je gegarandeerd punten mee.

Vloeiend gesprek

“The art of conversation is something a true gentleman must master”. Weet dus van te voren wat je wel en niet kunt zeggen en sta klaar met bijvoorbeeld een grappig verhaal voor wanneer het gesprek stilvalt. Daarnaast zijn luisteren en de ander uit laten praten ook heel belangrijk en hiermee laat je diplomatie en empathie zien. Nogmaals, pluspunten dus! Ook een subtiel complimentje doet het altijd goed. Je zult versteld staan hoe ver je een “Wat een mooi huis heb je” of “Het eten was heerlijk” je zal schoppen.

Afscheid

Óók het afscheid telt en je bent pas écht helemaal oordeelvrij wanneer je in de auto terug naar huis zit. Zorg dus ook hier dat je je van je beste kant laat zien en laat de beste schoonzoon in je naar boven komen.

En knoop goed in je oren: all good things come to those who impress mother.

schoonmoeder
Foto: Skitterphoto
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…