Perfect voor een avontuurlijk mannenweekend: Algarve!

Wie bij Algarve denkt aan terrassen vol opa’s en oma’s, wandelroutes tot je erbij neer valt en Albufeira met haar overvloed aan feestende jongeren, moet verder kijken dan z’n neus lang is. Tijdens mijn bezoek aan Portugal heb ik namelijk een hele andere kant van de Algarve leren kennen. Of je nou op zoek bent naar een perfecte bestemming voor een lang mannenweekend vol avontuur of juist naar luxe en romantiek, de Algarve heeft het allemaal.

Word jij ook zo onrustig van  elke dag stil liggen op het strand? Met deze lijst ontdek je de Algarve op een sportieve manier met activiteiten midden in de natuur. Als je wilt weten of een bepaalde locatie ideaal is voor een avontuurlijk mannenweekend, dan stuur je Kayleigh. Deze chick met ballen is even gaan uitzoeken wat er zo tof is aan dit prachtige stukje Portugal!

Algarve vol avontuur

1. MTB tour met een adembenemend uitzicht

Ben je beginnend of ervaren mountainbiker, de MBT tours van Jerom van Algarve Cycling Holidays zijn geschikt voor alle rijstijlen. Ontdek de geheimen van het indrukwekkende natuurpark Costa Vicentina onder begeleiding van een professionele gids. Off road op torenhoge kliffen met adembenemende uitzichten en met een afwisseling van pittoreske dorpjes is wat je over het algemeen kan verwachten. Boek hier je all-in mountainbike vakantie en geniet van de Algarve op zijn mooist.

2. Hiken naar de top van de Algarve

Met een lokale gids wandelend naar de Serra da Picota voor een spectaculair 360º uitzicht. Naast dat dit de op een na hoogste top van het natuurpark Monchique is, is deze route ook een gedeelte van de beroemde Via Algarviana, een 300km lange wandelroute dwars door de Algarve. Twee vliegen in één klap dus.

3. Dolfijnen en walvissen spotten

Met Cape Cruiser langs de kust van Sagres die de unieke gelegenheid bied om dolfijnen en walvissen te spotten. Wel met een beetje geluk natuurlijk. Met een maximum snelheid van rond de 90 km/h op een wilde zee wordt de trip begeleid door een professioneel en ervaren team die je maar al te graag wat wilt bijleren over de onderwaterwereld. Let ook tijdens de tocht op de talloze vissers die vanaf de hoge kliffen hun vangst proberen binnen te halen. Met een beetje geluk zie je na de boottrip de vissers diezelfde vis nog verkopen op de naastgelegen vissersmarkt.

4. Rotswand klimmen van de Rocha da Pena

Bij Voltadomar ben je bij het juiste adres voor een unieke klimervaring die buiten de gebaande paden gaat. Ervaren klimmer André neemt je mee naar unieke plekken en geeft je goede tips en tricks zodat jij de top bereikt. Rocha da Pena is een van die plekken, met kliffen van 10 tot 25 meter hoog. André Glória: “I believe that life is to be lived and enjoyed”. En dit laat hij ook zeker zien als gids, want na de klimtocht drinken we nog een biertje in een lokaal bruin cafe. A sua saúde, oftewel proost!

5. Surfen op één van de beste Portugese stranden

Voor surflessen raad ik Future Surfing School in Portimão aan. Dit is namelijk een van de oudste en ervaren surf scholen in de Algarve. De beste plek om te leren surfen is in Aljezur op het Praia do Amado strand. Je kunt hier niet om de kiteboarders, surf dudes en chicks heen, wat een unieke sfeer creëert. Ik kreeg hier les van surfdude Gonçalo Esteves die mij binnen no time de basics heeft geleerd.

6. ‘Medronho’

Nee, dit is geen nieuwe sport, maar de lokale likeur uit de Algarve dat ook wel ‘firewater’ genoemd wordt. Wel lekker voor ná een sportieve activiteit dus. De bijnaam heeft het likeurtje te danken aan het percentage alcohol dat erin zit. Het drankje wordt gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom. Gemiddeld zit er z’n 50% procent alcohol in het drankje, maar voor de mietjes is er ook een versie met honing en een lager alcoholpercentage. Alleen bij lokale boeren kun je het drankje proeven én kopen, dus hop hop, op naar een lokale Medronho stokerij.

 

Genoeg inspiratie voor sportieve activiteiten in de Algarve als het aan mij ligt. Nu alleen nog je vrienden bij elkaar trommelen voor het volgende mannenweekend weg!