Porsche Taycan drift op Hockenheimring het Guinness World Records boek in

De Nederlandse Porsche-instructeur Dennis Retera heeft een plekje in het Guinness World Records boek bemachtigd. Daar zijn we toch wel jaloers op. Iedereen heeft daar namelijk weleens van gedroomd. Alleen bleef die droom steken bij ‘De langste polonaise ter wereld’ of ‘Meeste rietjes in de mond’. En het idee was grappig, maar tot het écht uitvoeren van de handeling is het nooit gekomen.

Nederlander drift met Porsche Taycan het Guinness World Records boek in

Dennis heeft wél doorgepakt. Op de Hockenheimring in Duitsland verbrak hij het record ‘langste drift voor een elektrisch voertuig’. Op de 200 meter lange cirkelbaan legde hij in 55 minuten tijd 210 ronden af, goed voor een afstand van 42,171 kilometer en een gemiddelde snelheid van 46 km/h. Nice.

Het stuur van de Taycan stond geen moment in dezelfde richting als de bocht. Petje af, hoor. Door het hoge vermogen, het lage zwaartepunt én de lange wielbasis is de Porsche extreem stabiel.

Voor een ervaren coureur als Dennis – bekend van single-seaters en tijdens endurance-races – is het eenvoudig om een powerslide te maken. Zeker als de auto elektrisch is aangedreven en alleen achterwielaandrijving heeft. Toch doen we het hem niet snel na…

, Porsche Taycan drift op Hockenheimring het Guinness World Records boek in
Foto: Porsche

Record in Guinness World Records

Om te checken of alles volgens de regeltjes is gegaan, werd allerlei meetapparatuur in de auto aangebracht. Onafhankelijke experts hebben geholpen bij het uitmeten van de 80 meter grote driftcirkel en bij de technische keuring van de auto. Met GPS-apparatuur en veel camera’s is is erop toegezien dat de auto gedurende de recordpoging in een voortdurende drift werd gehouden.

Guinness Book of Records brengt al sinds ’55 records aan de man. Deze zijn áltijd tof om terug te lezen. Jaarlijks worden zo’n 8000 nieuwe records gevestigd. Dus als je nog een keer ‘Meeste rietjes in de mond’ wil proberen: ga je grandioze gang. Daarentegen kunnen wij meer genieten van een Porsche die over het wegdek vliegt:

Foto’s: Porsche