Onderzoek wijst uit: complimenten geven is super belangrijk

Attitude

Grote kans dat het niet altijd direct in je opkomt om de mensen in je omgeving complimenten te geven. De meeste mensen zijn zo met zichzelf bezig dat ze waarschijnlijk veel dingen niet eens opmerken. Toch blijkt uit onderzoek dat het super belangrijk is om elkaar zo nu en dan een complimentje te geven.

Waarom we elkaar meer moeten complementeren

We leven in een snoeiharde maatschappij: de lat wordt steeds hoger gelegd. Dat geldt op verschillende gebieden van ons leven: van opleiding tot baan en zelfs bij het daten. En waar maatstaven stijgen, ontstaat meer kritiek. Grote kans dat we allemaal wel eens met ‘opbouwende kritiek’ te maken hebben. Hier is overigens niks mis mee: kritiek kan ons beter maken. Alleen in een wereld van veel kritiek, kan het af en toe lastig zijn om ook de goede dingen te erkennen.

Wanneer we te veel gefocust zijn op dingen die beter moeten, kan het zijn dat we de dingen die al goed zijn uit het oog verliezen. Veel mensen denken er overigens niet bij na dat ze met één compliment iemands hele dag zouden kunnen verbeteren. Denk er maar eens over na hoe goed een compliment jou doet.

Uit recent onderzoek is gebleken dat een groot deel van de werknemers zichzelf beter vindt dan zijn collega’s. Hoogleraar psychologie Paul van Lange vertelt dat een goed zelfbeeld de gemiddelde mens helpt om de dag door te komen. Echter blijkt dat wij zoveel focus op onszelf hebben, dat we onze medemens vergeten. “Een compliment geven kost bijna niets,” voegt hij hieraan toe.

Foto: rawpixel.com

Niet alleen help je door het geven van een compliment je medemens, het schijnt dat je er zelf ook op vooruit gaat. Met het geven van een compliment kun je inzet, waardering en respect terugverwachten. Je verhoogt het werkplezier en bevorderd de collegialiteit. En last but not least helpt het geven van een compliment ook bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Het goede in andere zien kan bijdragen aan het op waarde schatten van jezelf en het herkennen van je positieve eigenschappen.

Zo geef je een compliment

De vereisten van het geven van een goed compliment zijn simpel. Een compliment moet gemeend zijn, keep it real. Complimenteer daarnaast iemand vooral op dingen waarvan je weet dat hij er trots op is. Ga niet over de top door ineens met complimenten te strooien alsof het confetti is. Gewoon op de momenten waarbij een compliment op zijn plaats is dus.

Omdat we weten dat veel mensen nogal moeite lijken te hebben met het geven van een fatsoenlijk compliment, hebben we een aantal goede op een rijtje gezet. Mocht je nu in paniek raken in the heath of the moment, kun je gewoon even de onderste voorbeelden erbij pakken. Niet vergeten om de naam te veranderen! 😉

“Wow, Peter. Leuke sokken heb je aan!” 
> Wanneer Peter aan het bureau naast je gaat zitten en de pijp van zijn pantalon omhoog schuift, waardoor nét de enkel van zijn ironische sokken zichtbaar worden.

“Hé Erik, nieuwe bak op de stoep staan? Tof hoor!”
>
Wanneer het driejarig contract van Erik’s leasebak verlopen is en hij een nieuwe Volvo uit mocht zoeken.

“Goeie presentatie, Geert! Je ging er lekker doorheen.”
> Wanneer Geert de maandcijfers met trillende handen gepresenteerd heeft en duidelijk veel moeite in de presentatie gestoken heeft. Zou semi-nonchalant gemaakt kunnen worden terwijl jullie beide op het koffiezetapparaat staan te wachten.

Naar de kapper geweest schat? Je ziet er mooi uit!”
>
Wanneer je denkt te zien dat er nét iets anders is aan het haar van je vriendin. Dit zou je op kunnen merken door eventueel eens goed naar haar te kijken op z’n tijd.

“Zo, Jorg! Wat een sicke jas heb je aan. Staat je goed man!”
> Wanneer je collega Jorg zelfbewust op de vrijdagmiddagborrel verschijnt, met een jas die hij duidelijk nog nooit eerder aan had.

“Goed werk, mannen!”
> Wanneer er goed werk afgeleverd is, of jullie lekker bezig zijn. Deze is lekker algemeen, die kun je er dan ook vaker instrooien. Gewoon, omdat je er een leuker mens van wordt.

Menu
Total
9
Share