Het achtste wereldwonder: Milford Sound

Diep in het zuiden van Nieuw-Zeeland ligt deze hidden gem, de parel van het Fiordland National Park: Milford Sound. De adembenemende en dramatische landschappen van dit fjord zijn zo buitenaards dat ze op de lijst van UNESCO World Heritage staan en bekend is als het achtste wereldwonder van de wereld. Wij zijn er geweest en snappen nu waarom!

Milford Sound, Het achtste wereldwonder: Milford Sound
‘Mitre Peak’ is de meest gefotografeerde berg van Milford Sound. Het lijkt een beetje op een mijter, zo één die sinterklaas op z’n hoofd heeft.

Milford Sound, Het achtste wereldwonder: Milford Sound

Milford Sound, Het achtste wereldwonder: Milford Sound
De gigantische bergwanden laten het cruise schip lijken op een klein rubber bootje.
[powerkit_alert type=white]Wij zijn Roadrebelz. Twee reislustige levensgenieters die nog even geen zin hadden in een vaste job. We gaan jou de komende tijd meenemen op onze avonturen en laten zien waarom de plekken waar we komen misschien ook wel wat voor jou zijn! Volg ons via Instagram en blijf natuurlijk Manify checken voor alle toffe content die we onderweg gaan maken![/powerkit_alert]

Milford Sound: Eigenlijk een fjord

Ondanks dat het in het Engels een ‘sound’ wordt genoemd, is Milford Sound een fjord. Een fjord is een inham in de kustlijn en wordt omringd door stijle bergwanden. Fjorden worden gevormd door terugtrekkende gletsjers. In Milford Sound steken de bergen en rotswanden meer dan 1200 meter boven het water uit. Normaal gesproken zijn fjorden moeilijk – of niet – met de auto bereikbaar, daar is Milford Sound een uitzondering op. Er is speciaal voor dit fenomeen een weg gebouwd die de Milford Road heet. Dat is één van de redenen dat dit Nieuw-Zeeland’s meest bezochte toeristische attractie is – bijna 1 miljoen mensen per jaar bezoeken dit fjord. Dat is gigantisch als je nagaat dat er maar 4,5 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland wonen.

Hoe te bezoeken?

Er zijn meerdere manieren om dit fjord te bezoeken. De eerste is een cruise door de fjord, de plek waar de cruise begint, bereik je via de weg. Dagelijks zijn er bussen die vertrekken vanaf Queenstown – de adventure capital van Nieuw-Zeeland. De tweede optie is…hiken! Nieuw Zeeland heeft een lijst met ‘Great Walks’. Dit zijn allemaal meerdaagse tochten en één van die tochten gaat langs Milford Sound. Boek wel een jaar van te voren, want de hutten waarin je moet slapen zijn niet goedkoop en binnen enkele minuten (!) uitverkocht. De laatste optie is een scenic flight. Je vliegt met een vliegtuigje over dit indrukwekkende landschap. Duur, maar iets wat je maar één keer in je leven doet.

Fjord facts

  • Als je geluk hebt tijdens de cruise zie je dolfijnen, pinguïns of zeehonden!
  • Milford Sound wordt ook veel bezocht door gigantische cruise schepen. Toch kunnen die niet overnachten in de fjord. Er is namelijk geen schip in de wereld die een anker heeft dat de bodem haalt. Het is er namelijk honderden meters diep!
  • Het is een van natste plekken ter wereld. Er valt jaarlijks zo’n 7 meter (!) regen en het regent 250 dagen per jaar. In London valt er jaarlijks 70mm regen, en dat vinden wij al nat in Nederland! Gelukkig is deze plek nog mooier en dramatischer als het regent. Hierdoor ontstaan nog meer watervallen.
  • De waterval die je ziet op de onderste foto’s is hoger dan de Niagara Falls, maar omdat de berg erachter nog zoveel hoger is, krijg je het gevoel dat de waterval klein is.
Milford Sound 2
Zie jij de waterval in de verte? Die is hoger dan de Niagara Falls..

Milford Sound, Het achtste wereldwonder: Milford Sound

Milford Sound

 

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…