Improve jezelf met deze bijzondere Netflix documentaires

Dat Netflix velen harten over de wereld heeft veroverd met zijn grote variërende aanbod en Originals, mag wel duidelijk wezen. Dat er bijzondere Netflix documentaires online staan in het teken van zelfverbetering is iets wat we allemaal mogen omarmen. Naast alle heerlijke on auto pilot series voor de brakke zondag en feel good movies op de maandag avond, zijn er ook docu’s te vinden waar je écht wat van opsteekt.

Al eerder hadden wij het over documentaires waar je iets van leert, maar deze bijzondere Netflix documentaires gaan een stapje verder. Je wordt meegenomen in heftige verhalen die verteld worden om je de kans te geven om jezelf te verbeteren. Door een nieuwe blik te creëren omtrent bepaalde onderwerpen, word jij gegarandeerd een beter mens. Self-improvement in 3..2..1..

“Becoming a better person often requires some inspiration and a little guidance” – de vrienden van Highsnobiety

Bijzondere Netflix documentaires

The Mask You Live In

[powerkit_alert type=white]Regisseur: Jennifer Siebel Neusome[/powerkit_alert]

Na haar succesvolle documentaire Miss Representation, is Jennifer Siebel Neusome een kijkje gaan nemen in de wereld van mannelijkheid. Maar wat is mannelijkheid nou echt? The Mask You Live In laat zien dat er een maatschappelijk beeld is gecreëerd rondom mannen en mannelijkheid. Echter zorgt dit beeld voor veel druk, frustratie, woede, psychische ziektes en een moeizame emotionele uiting bij mannen.

“Laat je ballen zien, je bent toch een vent” en “Mannen huilen niet”, zijn uitspraken die geregeld om mannen hun oren vliegen bij het tonen van zwakte of emotie. De documentaire speelt zich af in het macho Amerika en volgt een aantal jongens en mannen in hun dagelijkse leven.

Er wordt aandacht besteed aan het tonen van emoties en de taboe rondom huilende mannen wordt in deze documentaire flink aan het licht gebracht. De heftige documentaire laat je inzien dat het oké is voor mannen om je emoties te laten zien.

Happy

[powerkit_alert type=white]Regisseur: Robo Belic[/powerkit_alert]

Waar er zoveel aandacht is voor verdriet, depressies, angst en negativiteit, moeten we ons gaan afvragen waar de aandacht voor geluk blijft. Robo Belic kwam tot het besef dat er weinig aandacht wordt besteed aan deze vraag.

Kan je jezelf gelukkig maken? Het lijkt in eerste instantie op een kinderachtige vraag, maar regisseur Robo Belic pakt het probleem aan met nieuwsgierige ernst in ‘Happy’. Hij begint met een goed punt: er wordt te veel energie gestoken in wat ons ongelukkig en verdrietig maakt, dus er blijft te weinig over om de discussie aan te gaan over wat ons nou gelukkig maakt. Vanuit deze gedachte reist Belic de wereld over om voor zichzelf uit te zoeken wat mensen gelukkig maakt. En dat blijkt zeer uiteen te lopen…

Hij ontmoet leden van een Deense community, de meest gezonde mensen op aarde in Okinawa in Japan, een 60-jarige surfer uit Brazilië en heel wat andere bijzondere types met eigen kijk op geluk. Een prachtige feelgood film, die ook jij leuk vindt!

 

https://www.youtube.com/watch?v=07t9NOV7SwY

13TH

[powerkit_alert type=white]Regisseur: Ava DuVerney[/powerkit_alert]

De regisseur Ava DuVerney neemt je mee naar de roots van de massale opsluiting van zwarte mensen in Amerika. Dit speelt zich af vanaf de afschaffing van de slavernij tot het heden. Toen de slavernij werd afgeschaft met het 13e amendement, werden gevangenen uitgesloten.

De expertise van journalisten, historici, politici, activisten en gevangenen wordt opgeroepen om een zo duidelijk mogelijk beeld de schetsen van de massa opsluiting in Amerika. Door deze docu ontstaat er meer begrip voor de ongelijkheid in Amerika en waarom dit moet veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=V66F3WU2CKk

The Bad Kids

[powerkit_alert type=white]Regisseur:Keith Fulton & Louis Pepe[/powerkit_alert]

Deze documentaire neemt je mee in het verhaal van een aantal kinderen die bang zijn dat ze hun middelbare school niet succesvol kunnen afronden. Black Rock High School in Mojave Desert is een school die ze helpt om er toch nog iets van te maken. Zelden zullen Netflix documentaires je zo erg raken als deze, omdat het gaat over jonge kinderen die grote stappen zetten in hun leven.

Een stel dat op jonge leeftijd een kind kreeg, een jonge dame met een gewelddadige vader en een jongen die verslaafd is aan drugs, worden gevolgd tijdens hun avontuur. Ook wordt er in de documentaire onderzocht hoe deze kinderen wél succes kunnen behalen.

Vonda Viland is de directrice van de school en is erg betrokken bij elk verhaal van de studenten. Je leert hier over de hulp van anderen en wat voor impact heeft als je succes behaalt door middel van empathie en hulp van anderen.

 

Minimalism

[powerkit_alert type=white]Regisseur:Matt D’Avella[/powerkit_alert]

Deze documentaire gaat over belangrijke dingen. Maar écht belangrijke dingen. Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn, ofwel ‘The Minimalists’, doen een tour over minimalisme. Met charme en wijsheid doen zij het boekje open vol met geheimen over een gelukkig en minimalistisch leven.

Op het moment dat je meer geld verdiend, wil je meer spullen en zo blijft de cirkel doorgaan. Op het gebied van Netflix documentaires is dit er zeker eentje om in de gaten te houden. Vooral het besef over de hoeveelheid spullen die we allemaal wel niet hebben is erg leerzaam.

The Stanford Prison Experiment

Hij hoort misschien niet helemaal in het rijtje thuis, maar kon absoluut niet achterblijven. The Stanford Prison Experiment gaat over een groep studenten die in een gevangenis gezet worden. De groep wordt verdeelt in bewakers en gevangenen. In eerste instantie krijgen de bewakers, die natuurlijk bepakt zijn wapenstokken, mee dat ze geen geweld mogen gebruiken. Wél mogen ze hun autoriteit inzetten om de gevangenen écht gevangenen te laten voelen. Al snel beginnen de studenten zich te gedragen naar hun rol en worden de bewakers onredelijk. Het escaleert dan ook compleet uit de klauwen en er wordt een bewaker aangevallen. De leiding besluit niet in te grijpen, maar te kijken of het zichzelf oplost. Achteraf niet zo’n slim idee…

Waarom The Stanford Prison Experiment eigenlijk niet in het rijtje thuishoort is omdat de documentaires die erover gemaakt een stuk minder vermakelijk zijn als de films en het boek ‘The Lucifer Effect’. De films heten The Stanford Prison Experiment en The Experiment. Beide heel goed!

De essentie van het experiment is dat je zeer snel het kwade uit een groep ‘correcte mensen’ kunt halen door ze een bepaalde autoriteit te geven. Mensen gaan zich hierna gedragen en het wordt vaak nog geaccepteerd ook. Gelukkig zijn er klokkenluiders. Wat je hier voor jezelf van kan leren is om af en toe te kijken waar je staat en erbij na te denken of je je gedraagt zoals wat er van je verwacht wordt in een bepaalde rol, of omdat jij gewoon bent zoals je bent.

LEES OOK
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
Pinterest Drop #63: Pharrell Williams
Pinterest Drop #63: Pharrell Williams
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…