Must reads | The Bookshelf #8

CREDITS: Jonathan Singer | Unsplash
Steeds meer mensen pakken ’s avonds een boek in plaats van een Netflix-aflevering. Een goede ontwikkeling, maar wat moet je nou lezen? In The Bookshelf behandelen we iedere week een onderwerp en zoeken daarvoor boeken bij elkaar die je eigenlijk al had moeten lezen. Mocht je er eentje zijn ontgaan, vind je hem hier!

Deze keer: Must reads

Deze boeken zijn de must reads!

Zoals we al vaker in The Bookshelf zeggen; deze boeken moet je gelezen hebben. Deze week hebben we een selectie van boeken die jou doen nadenken over de mensheid in de vorm van deze must reads. Zowel over de ontwikkelingen die wij als mensen hebben doorgemaakt en wat we nog moeten doormaken. Wat kunnen we nu nog doen en wat hebben we toen gedaan waardoor we er nu zo bijzitten? Deze boeken zetten jou aan het denken!

Sapiens – Yuval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden waren er zes verschillende menssoorten. En nu in 2019 zijn alleen de homo sapiens nog over. Hoe komt het dat alleen wij de evolutie hebben overleefd? Hoe kwamen onze voorouders op het idee om steden te stichten? En waarom gingen we in goden geloven? In het boek Sapiens neemt Yuval Noah Harari je mee door de geschiedenis van de mensheid. Hoe hebben wij ’s werelds absolute heerser kunnen worden terwijl we ieder ecosysteem met de grond gelijk maken?

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Al eeuwen lang is de westerse cultuur doordrongen door de verdorvenheid van de mens. Koninginnen zagen ons als beesten, priesters als zondaars en boekhouders als egoïsten. Hoe heeft de mens zich kunnen ontwikkelen tot waar we nu zijn, terwijl we altijd van het slechte uitgaan? Wat als iedereen een goed mens was? Of zijn we juist geneigd tot het kwade? Rutger Bergman geeft in het boek ‘De meeste mensen deugen’ antwoorden op oude vragen door een bril van jonge inzichten in psychologie, biologie en archeologie. Deug jij?

Het grote gevecht – Jeroen Smit

In februari 2017 weigert Paul Polman €135 miljard van Kraft Heinz om Unilever te verkopen. Volgens hem hebben bedrijven de plicht om de mensen te voorzien van voedsel. En welk bestaansrecht hebben multinationals als het hen enkel om geld draait. Volgens de CEO van Unilever Paul Polman hebben zij dat niet. En zo balanceert hij tussen geld en het goede en loopt hij als een soort Judas voor de troepen uit.

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

De aarde warmt op en met z’n allen zijn we het er wel over eens dat er wat moet gebeuren. Maar wie gaat het doen? Als mensen voelen we ons vaak machteloos, maar toch lijkt er steeds meer beweging te ontstaan. In het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ laat Jelmer Mommers je zien wat je kunt doen om wat te doen aan klimaatverandering, zonder dat je een vegan bloembollenvreter hoeft te worden.

Grote verwachtingen – Geert Mak

In Europa hebben we twee gruwelijke wereldoorlogen gehad en daar heeft Geert Mak al eerder over geschreven. Het boek ‘Grote verwachtingen’ gaat verder waar ‘In Europa’ in 1999 eindigde. Mak schets in dit boek de stemming en sfeer rondom de eeuwwisseling en hoe het optimisme snel verdween. Wat de aanslag op de Twin-Towers met onze blik heeft gedaan en de toestand die na de 80-jargie oorlog nog steeds hetzelfde lijkt. Wat kunnen we verwachten van onze toekomst in Europa? Geert Mak deelt zijn visie.

Deze must reads zetten ons aan het denken over de wereld waarin we nu leven wat voor invloed we zelf hebben op onze omgeving. Na het lezen van deze boeken is jouw kijk op de wereld misschien veranderd of meer bewust. Of misschien heb je zelfs inspiratie genoeg om zelf een boek te laten drukken. In ieder geval, lezen die handel!

Must reads bookshelf - 1
Foto: Oladimeji Ajegbile