Zien: ‘What’s My Name’ is nieuwste documentaire Muhammad Ali

CREDITS: Skeeze | Pixabay

De bokslegende Muhammad Ali krijgt er een nieuwe documentaire bij. Het verhaal gaat onder andere over de fenomenale bokswedstrijd waar de titel van de docu zijn naam aan dankt. Tijdens de Olympische Spelen in Rome in 1960 brak Ali door. Hoewel de legende bang was om te vliegen heeft zijn trainer hem overgehaald om toch te gaan. Goede keuze, want hij keerde terug met een gouden medaille. In zijn hometown Louisville werd hij met enthousiasme ontvangen, maar werd nog steeds gediscrimineerd door zijn zwarte uiterlijk. Als statement gooide hij zijn gouden medaille van de brug in de Ohio-river. Ook in latere wedstrijden werd hij helaas nog steeds gediscrimineerd, maar hij sloeg daarbij letterlijk terug.

‘What’s My Name’: de nieuwste documentaire Muhammad Ali

The Greatest werd op 17 januari 1942 geboren als Cassius Marcellus Clay en kreeg een christelijke opvoeding van zijn ouders. Muhammad Ali bekeerde zich tot het islam en sloot zich aan bij de Nation of Islam. Daar kreeg de bokser van de toenmalige leider Elijah Muhammed de naam ‘Muhammad Ali’. Daarnaast veranderde hij zijn achternaam naar ‘X’ omdat zijn echte achternaam teveel verbonden was met het slavernijverleden van zijn voorouders.

Zo’n 25 jaar na zijn geboorte stapte Muhammad Ali in ring met Ernie Terell. Deze wedstrijd is de geschiedenis ingegaan als de smerigste wedstrijd in Ali zijn carrière. Terell besloot de bokslegende namelijk bij zijn geboortenaam ‘Clay’ te noemen. Dit viel uiteraard niet goed bij The Greatest en hij schreeuwde naar zijn tegenstander: “What’s my name, Uncle Tom, what’s my name?” Er volgde een wedstrijd van vijftien rondes waarvan Ali er dertien won. Hij sloeg Terell daarbij niet knock-out. Dit zou hij bewust niet hebben gedaan om zo zijn tegenstander langer te kunnen straffen voor het aanspreken met zijn geboortenaam.

Vanaf 14 mei is What’s My Name te zien op HBO. De documentaire is geregisseerd door Antoine Fuqua wie onder andere bekend is van titels als King Arthur, Shooter en The Equalizer. SpringHill Entertainment heeft de productie van What’s My Name op zich genomen.

Check hieronder alvast de teaser van ‘What’s My Name’.

https://youtu.be/Dghb4e0OMog