Review: Tom Cruise schittert weer als Maverick in snoeiharde sequel

CREDITS: Universal Pictures International - Filmdepot

Tom Cruise, wat een eindbaas. Of hij nou als Ethan Hunt in Mission Impossible, of als Jack Reacher op het witte doek verschijnt, altijd komt Tom met een snoeiharde film. Maar misschien toch wel zijn masterpiece, is zijn rol als Pete Mitchell, callsign Maverick, in Top Gun. Deze film uit 1986 – don’t feel old yet – blijft, als je ‘m één keer gezien hebt, op je netvlies gebrand staan. En voor de liefhebbers: Tom Cruise is na ruim drie decennia weer in de huid van Maverick gekropen en weet nog steeds het gaspedaal in zijn jet fighter te vinden.

Maverick, Review: Tom Cruise schittert weer als Maverick in snoeiharde sequel
Universal Pictures International – Filmdepot

Maverick komt weer tot leven in Top Gun

En dit doet Tom allemaal in zijn gloednieuwe film Top Gun: MaverickWanneer filmmakers met een vervolg komen op zo’n ongekend succes, houd je toch altijd je hart een beetje vast. Met zo’n vervolg wil nog wel eens een hele legacy in anderhalf uur teniet gedaan worden. Maar regisseur Joseph Kosinski heeft het voor elkaar gekregen. Door het verschijnen van personages uit de originele film, borduurt de nieuwe film spectaculair voort op een verhaal van inmiddels zo’n 36 jaar oud. Ondanks het ondertussen totaal veranderde filmlandschap, blijft de film wel enigszins subtiel en blijft het aantal toeters en bellen tot een minimum beperkt.

En dat is ook wat dit vervolg zo sterk maakt. Tuurlijk, de vlieg- en vechtscènes zijn een tikkie indrukwekkender dan die in het origineel uit ’86. Maar gelukkig is het niet zo’n kaskraker geworden met allemaal onnodige over-de-top toestanden. Juist omdat de makers het subtiel houden en dus echt focussen op het verhaal, krijgen wij alleen maar meer respect voor deze productie.

Maverick, Review: Tom Cruise schittert weer als Maverick in snoeiharde sequel
Universal Pictures International – Filmdepot

Het verhaal

De kern van het verhaal in deze film is dat Maverick opnieuw wordt opgeroepen voor het Top Gun programma, door niemand minder dan Iceman (Val Kilmer). In de originele film vloog Maverick samen met Iceman in het Top Gun programma. Dit keer komt hij echter niet om te vliegen, maar om op te leiden. De nieuwe generatie staat namelijk klaar en het is aan Tom om deze jongelui voor te bereiden op een gevaarlijke missie. En wie zit er nu net uitgerekend in deze groep vliegeniers in spe? Juist, de zoon van Mavericks oude Marine-maat Goose (zie foto hieronder). Maverick raakt Goose door een incident kwijt in de eerste film, en dit heeft Maverick nooit helemaal verwerkt. De confrontatie met Goose’s zoon is daarom, zoals je misschien kunt voorspellen, niet een heel gemakkelijke voor onze Tom.

Maverick, Review: Tom Cruise schittert weer als Maverick in snoeiharde sequel
Universal Pictures International – Filmdepot

De eerste keer dat Maverick voor de groep staat, zwaait hij het handboek over het apparaat dat ze vliegen de lucht in, en vraagt: “Kennen jullie dit uit je hoofd?” Als iedereen positief antwoord geeft, gooit Maverick het boek in de prullenbak en zegt: “So does your enemy.” De toon is gezet. We kennen Maverick natuurlijk allemaal als een excentrieke man met een eigen stijl. Een man die zo nu en dan – en in dit geval letterlijk – buiten het boekje gaat. Volgens Maverick is een vliegtuig namelijk niet zo goed als het boekje voorschrijft, een vliegtuig is zo goed als de piloot die ‘m vliegt.

Die heerlijke eigenwijsheid van Tom Cruise die we zo goed kennen, komt in deze film weer fantastisch naar voren. Daarnaast hebben de producenten het voor elkaar gekregen om een van origine supersterk verhaal, ook een supersterk vervolg te geven. Daarom krijgt deze film van ons alle lof en raden we je aan zo snel mogelijk bij je bioscoop te checken wanneer je terecht kunt!