5 Oscar-winnende films die gewoon op Netflix staan

CREDITS: Screenshot Inception | Warner Bros Pictures

Of je een film tof vindt, of juist hélemaal ruk, is subjectiviteit in zijn puurste vorm. Het is ook dermate moeilijk om een label op een film te plakken. Gelukkig zijn er toonaangevende prijzen die daarbij helpen. Met als allerbelangrijkste prijzenregen: de Oscars. Als je zo’n beeldje weet te bemachtigen hoor je er écht bij.

Films op Netflix met een Oscar

Oscar-winnende films krijgen altijd een speciaal plekje in de geschiedenisboeken van de filmindustrie. Netflix ook, maar dan op een andere manier. Deze twee onderwerpen kun je ook met elkaar combineren. In het assortiment van de streaminggigant staan namelijk een aantal klassieke films met een Oscar. Het is tijd om deze jongens te (her)ontdekken.

ROMA

Deze ongekend succesvolle zwart-witfilm moet iedere man een keer op zijn scherm afspelen. In de film krijg je het leven te zien van Cleo: een jonge huishoudster in een Mexicaanse familie uit de middenklasse. Uiteindelijk ging ROMA er met drie Oscars vandoor: Beste niet-Engelstalige Film, Beste regie en Beste Camerawerk.

Inception

De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door niemand minder dan Leonardo DiCapro himself. Menig kijker van deze film snapt er de ballen niet van, maar het is en blijft een fantastische film. De realiteit en dromen raken in deze magistrale sci-fithriller met elkaar verweven. Uiteindelijk wist topregisseur Christopher Nolan acht nominaties binnen en er staan vier goude beeldjes in de kast: Beste Cinematografie, Beste Visuele Effecten, Beste Geluid (Sound Mixing) en Beste Geluidseffecten (Sound Editing).

Joker

Regisseur Todd Phillips, bekend van The Hangover, neemt ons mee naar Gotham City in de vroege jaren ’80 van de vorige eeuw. De film draait om een arme komiek die gezien wil worden. Hij is vergeten, genegeerd en diep-ongelukkig. Daardoor is het niet alleen een film over de totstandkoming van het karakter Joker, maar ook over grotere maatschappelijke vraagstukken.

Joaquin Phoenix vertolkt zijn hoofdrol fenomenaal, waardoor hij de Oscar voor Beste Acteur heeft binnengesleept. Daarnaast won Joker de een Oscar voor Beste Filmmuziek.

Forrest Gump

Tom Hanks op de top van zijn kunnen. De legendarische Forrest Gump is een cultklassieker geworden. Er zijn nog steeds restaurants (Bubba Gump) die teren op het succes van Oscarwinnende film uit 1994. Forrest Gump gaat door het leven met een laag IQ, maar hij boekt óveral succes. In het leger, in de sportwereld, in de garnalenindustrie en uiteindelijk ook in de liefde.

Gladiator

Een klassieke mannenfilm die je kan blijven terugkijken. Het fictieve verhaal is geïnspireerd op keizer Commodus en zijn vader Marcus Aurelius. Russel Crowe wil wraak nemen op de bovengenoemde keizer en stuurt hem de slavernij in. In totaal won Gladiator vijf(!) Oscars. En de film staat dus gewoon op Netflix.