Beleef het New York van 1911 in 4K met deze short film

CREDITS: Unsplash | The New York Public Library

Hoe zag New York eruit in 1911 in kleur en met kwaliteit die we nu gewend zijn? Het Zweedse Svenska Biografteatern filmde in dat jaar het drukke leven van New York. Nu, zo’n 109 jaar later, heeft Youtuber Denis Shiryaev die film bewerkt naar 4K en kleur. Het is hem gelukt om die tijd tot leven te brengen door middel van artificial intelligence.

Het New York van 1911 in 4K

De eerste video die Shiryaey heeft bewerkt naar 4K is ‘Arrival of a Train at La Ciotat‘ uit 1896. Door twee verschillende bewerkingsprogramma’s te gebruiken creëert hij unieke beelden en brengt hij het verleden tot leven. Met Gigapixel heeft hij ervoor gezorgd dat er meer details zichtbaar zijn, en het programma DAIN maakt het een 60 frames-per-second fragment.

Na zijn eerste enorme succes is hij aan de slag gegaan met het bewerken van een 8 minuten durende video over New York. In 1911 is door het Zweedse bedrijf het drukke stadse leven in het New York van toen vastgelegd. Het is natuurlijk niet het New York wat we gewend zijn, maar ook toen waren ze al ver hun tijd vooruit.

Het is mooi om te zien hoe mensen soms lang en verbaasd naar de camera blijven kijken. Dit zegt veel over het feit dat het in die tijd niet normaal was dat je met een filmcamera over straat liep!

Deze short film is extra speciaal doordat hij erin is geslaagd om kleur toe te voegen. Hierdoor krijg je een extra realistisch beeld van de stad in die tijd.

Check hieronder ook zeker het origineel uit 1911!