Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

CREDITS: Priscilla Du Preez

Iedereen weet inmiddels dat het fenomeen ‘lezen’ goed voor je is. Van zware literatuur tot de strips van Donald Duck. Lezen maakt mensen blij en dat zal voor altijd zo blijven. Daarbij komt kijken dat lezen een ontzettend inspirerende bezigheid kan zijn. Succesvolle mensen delen hun levensverhaal en hun weg naar succes. Dit doen ze in zogenaamde (auto)biografieën. Het lezen van biografieën maakt het mogelijk om jouw eigen dromen nog meer te vergroten en laat zien dat alles mogelijk is. Want de meest inspirerende mensen worden niet geboren als de zoon van een oliesjeik uit Qatar. We selecteerden vijf (auto)biografieën van inspirerende mensen die jou laten popelen om iets van je leven te maken.

Vijf biografieën die je gelezen moet hebben

1. Jack Welch – ‘Waar het om gaat’

Welch studeerde af en ging aan de slag bij General Electric (GE). Volgens hem ging zijn loopbaan niet als gepland, sterker nog: hij blies in de jaren ’60 per ongeluk een hele fabriek op. Hij werd niet opstaande voet ontslagen, maar in plaats daarvan werkte hij zich op. In ’81 nam hij het stokje over en onder Jack groeide het bedrijf in waarde. En niet die bedragen zijn niet misselijk: van 13 miljard dollar naar 500 miljard dollar. Hoe hij van een beginnend medewerker het schopte tot een van de meest succesvolle CEO’s ooit, lees je in zijn autobiografie.

inspirerende biografieën, Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

2. Barack Obama – ‘Dromen van mijn vader’

Er zijn verschillende boeken over Obama geschreven, maar is volgens ons toch wel het meest indrukwekkend. Dit boek staat vol met details over hoe Obama als zoon van een zwarte Afrikaanse vader en witte Amerikaanse moeder een Amerikaanse held wordt. In dit boek komt naar voren hoe Obama veelal leefde zonder vader en dat hij terug ging naar zijn roots in Kenia. Daar leert hij hoe zijn familie leeft en besluit om iets anders te gaan doen. Dit leidde uiteindelijk tot een carrière als advocaat en met als klap op de vuurpijl de 44e president van de Verenigde Staten.

inspirerende biografieën, Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

3. Adolf Hitler – ‘De biografie’

Nee, deze man is niet inspirerend voor ons. Laten we dat voorop stellen. Maar we kunnen niet ontkennen dat het verhaal over deze man interessant blijft om te lezen. Vandaar dat deze afschuwelijke man toch in dit lijstje is opgenomen, wat verder bestaat uit helden.

We kunnen er niet omheen dat Hitler een enorm grote invloed heeft op de wereld van toen én van nu. De Amerikaanse historicus Sir Ian Kershaw schreef een tweedelige biografie over de leider van Nazi-Duitsland. Het is een verhaal over een vergiftigde wereld en laat zien hoe Hitler de macht greep en hoe hij uiteindelijk weer ten onder ging.

inspirerende biografieën, Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

4. Ayrton Senna – ‘Leven en carrière van ’s werelds beste coureur’

Als we vijf interessante biografieën uitlichten, willen we er ook eentje over sport benadrukken. Na lang wikken en wegen, want er zijn veel sportlegendes, hebben we toch voor Ayrton Senna gekozen. Mede doordat de Formule 1 natuurlijk weer in de spotlights staat door onze eigen boy Verstappen. Senna wordt door velen gezien als de beste coureur aller tijden. Dit boek beschrijft een spannend leven vol met races en échte rivaliteit. Totdat de Braziliaan crashte op 1 mei 1994, waardoor zijn leven veel te vroeg is beëindigt.

inspirerende biografieën, Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

5. Einstein – ‘De biografie’

Gebruik ‘Einstein’ ook vaak benaming voor iemand die het goed voor elkaar heeft in zijn bovenkamer? Dan ben je zeker niet de enige. Maar wat weet je nu eigenlijk écht over de beste man? Waarschijnlijk dat hij een uitvinder en een genie was. Deze biografie van Walter Isaacson beschrijft het leven van de man die ons leven fundamenteel veranderde. En ook als je wel wat meer over hem weet, dan is het nog de moeite waard om dit boek een keer te lezen.

inspirerende biografieën, Vijf inspirerende (auto)biografieen die je gelezen moet hebben

LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…