Dit GIFje laat mooi zien dat een camera dikker maakt

CREDITS: Dan Vojtech
  1. Media
  2. //
  3. Dit GIFje laat mooi zien dat een camera dikker maakt

Fotogeniek zijn kun je leren, maar dat een camera dikker maakt is iets waar je maar mee moet dealen. Eigenlijk is het zelfs best een troostende gedachte dat je in real-life knapper, slanker en een betere versie van jezelf bent dan op foto’s. Voel ik me weer een stuk beter over de foto’s waar ik afgelopen weekend op stond 🙂

Dan Vojtech

Volgens tech-website Gizmodo vlakt de brandpuntafstand van een camera je gezichtskenmerken af, waardoor je wat groter lijkt. En daarnaast krijg je van barrel distortion, wanneer rechte lijnen door de lens gebogen worden, een bolle toet. Om dit bizarre effect in beeld te brengen heeft fotograaf Dan Vojtech een fotoserie van portretfoto’s achter elkaar geplakt met verschillende brandpuntafstanden.

via GIPHY

All about the lens

Dan Vojtech hield de camera met een groothoeklens dichtbij en met de telelens verder weg, zodat het gezicht in elk shot op dezelfde plek bleef, ook wel bekend als de ‘Hitchcock zoom’. Groothoeklenzen, zoals de naam het al zegt, hebben een wijd gezichtsveld en creëren het fish-eye effect. Je gezicht lijkt in het midden opgeblazen en aan de zijkanten uitgestrekt. Dit perspectief zorgt er ook voor dat objecten dicht bij de camera dikker lijken, terwijl objecten die verder weg staan smaller ogen. Telelenzen zorgen er daarentegen voor dat je wat dunner lijkt. Het gezicht wordt ietwat uitgevlakt waarbij de voornaamste gezichtseigenschappen, zoals de neus, wat lijken te krimpen.

Maar hoe voorkom je nou die extra kilo’s van die verdomde camera?

Volgens fotografen-blog PetaPixel zijn 85 mm tot 135 mm lenzen het beste voor portretfoto’s. Deze lenzen vervormen het minst en lijk je het meest op de ‘echte’ versie van jezelf. Dit is ten slotte de beste versie, voor de meeste dan.

camera dikker

Foto’s: Dan Vojtech

 

Total
1
Share