Opvallende cijfers uit de Twitter-geschiedenis

CREDITS: Souvik Banerjee - Unsplash

Twitter. Hét platform voor merken om nieuwtjes te delen, filmcritici en… Elon Musk. Deze sociale media-reus speelt al jaren een grote rol, maar er zijn altijd dingen je nog niet wist. Zo ook over dit platform. We hebben er vijf voor je geselecteerd.

5 feitjes die je nog niet wist over Twitter

Met zijn kenmerkende hashtags en trending topics heeft Twitter veel invloed op de wereld. Van virale grappen en humoristische memes tot diepgaande analyses en oproepen tot actie. 280 tekens kunnen tot veel leiden. En dat is te zien aan deze cijfers uit dit onderzoek:

Overname Elon Musk

Twitter is als een rollercoaster: vol met ups en downs. Zo ook de overname van Elon Musk. In maart ’22 heeft hij 5% van de aandelen en in april maakt hij bekend 9,2% in bezit te hebben, maar daarna trekt hij zich weer terug uit de fusie. Hij beweert namelijk dat zo’n 20% van de Twitter-gebruikers bots zijn. Er volgt een juridisch schouwspel, maar in oktober is het toch echt een feit: Musk koopt het blauwe vogeltje voor $44 miljard. Er volgt een mega-ontslagronde en hij brengt de eerder verbannen Trump terug. Om het af te maken: hij organiseert zelf een poll met de vraag of hij afgezet moet worden als ceo van Twitter. 57% stemt ja, dus hij schopt zichzelf uit de directeursstoel. We hebben het dus over een rollercoaster.

Twitter, Opvallende cijfers uit de <strong>Twitter-geschiedenis</strong>
Foto: Bigstock

Vroeger vs nu

In 2010 telde Twitter 40 miljoen gebruikers. Misschien was jij wel een van die early adopters. In de jaren erna verdubbelden de cijfers. Tot 2015. Vanaf dat jaar ging het allemaal wat trager en nam de echte harde groei af. In 2022 stond de teller op 369 miljoen per jaar, maar de verwachting is dat 2023 het eerste jaar wordt van daling. Naar verwachting zijn er dit jaar 354 miljoen Twittergebruikers en in 2024 wordt het nog iets minder: 336 miljoen.

De grootste namen

Als je dacht dat Twitter misschien niet meer nuttig of relevant is, zit je niet helemaal goed. Zo blijven ook bekende mensen veel nieuwtjes tweeten en blijf je altijd up to date. Dit zijn de accounts met de meeste volgers op een rij:

Op nummer één hebben we niemand minder dan Barack Obama. De voormalige president van de Verenigde Staten heeft een indrukwekkend legioen aan volgers verzameld: maar liefst 133 miljoen stuks. Op twee komt Elon Musk aangesneld met een stevige 129 miljoen volges. De man van Twitter zelf heeft een cult-achtige aanhang opgebouwd.

Laten we vervolgens de muziekindustrie niet vergeten. Justin Bieber komt binnendenderen op de derde plaats met een waanzinnige 113 miljoen Beliebers. Op nummer vier verovert Katy Perry de Twitter-arena met een ‘kleine’ 109 miljoen volgers en blijft haar fans keer op keer betoveren met haar muzikale en modieuze uitspattingen. Last but not least hebben we Rihanna, die de top 5 afsluit met 1 miljoen volgers minder dan Katy Perry.

Twitter, Opvallende cijfers uit de <strong>Twitter-geschiedenis</strong>
Foto: Unsplash

Land met meeste gebruikers

De Verenigde Staten is tot de dag van vandaag dé thuisbasis van de meeste Twittergebruikers. Er zijn minstens 83 miljoen Amerikanen aangemeld. Maar ook Japan, het land van de rijzende zon, heeft bijna 61 miljoen Twitter-gebruikers die hun tweets laten schitteren. India doet ook mee, met net iets minder 25 miljoen gebruikers.

Meest gelezen Tweets

Ook de meeste gezeten tweets zijn voor je op een rijtje gezet. Met op één een treurige: de Tweet van de familie van Chadwick Boseman om zijn overlijden kennis te geven. Op twee staat de tekst ‘Next I’m buying Coca-Cola to put the cocaine back in.’ van Musk met  4.7 miljoen likes en ruim 660.000 retweets.

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg bereikt veel accounts door haar ‘ruzie’ met Andrew Tate. Het ging over het aantal niet zuinige auto’s van Andrew Tate en de gevatte Greta kreeg 3.7 miljoen likes kreeg en ruim 560.000 retweets op haar Tweet. Meneer Tate wilde namelijk zijn voltallige auto-collectie mailen naar haar, en het e-mailadres dat ze doorgaf was smalldickenergy@getalife.com. Die kan hij in zijn ‘zak’ steken…

LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…