Deze 15 waargebeurde films moet elke man gezien hebben

CREDITS: Screenshot Catch me if you can | DreamWorks Pictures

Jezelf helemaal mee laten slepen in de serie La Casa de Papel, je vriendin subtiel beschermen bij het kijken van een horrorfilm of gewoon twee uur lachen met je favo sitcom. Het assortiment aan films is enorm, maar niets kan op tegen waargebeurde films. Als je weet dat het een écht verhaal is ga je opeens heel anders naar een film kijken. Sommige verhalen zijn namelijk insane. We maakten een lijstje met films die gebaseerd zijn op een écht verhaal en die je zeker een keer gezien moet hebben.

De beste waargebeurde films

Catch me if you can

In deze film worden de avonturen van oplichter Frank Abagnale verteld. Frank, die gespeeld wordt door Leonardo DiCaprio, weet al van jongs af aan hoe hij mensen professioneel kan oplichten. Als hij als nep piloot ongeveer twee miljoen dollar verdiend komt hij in het vizier bij de FBI. Agent Carl Hanratty, gespeeld door Tom Hanks, zal niet rusten voordat hij Frank gevangen heeft.

Zodiac

Deze misdaadfilm van regisseur David Fincher gaat over de Zodiac Killer die in de jaren ’60 en ’70 San Francisco terroriseerde. Hij kwelde de politie met letters en andere aanwijzigingen die lastig waren te ontcijferen. In de film zie je hoe de politie en een amateur detective erachter proberen te komen wie hij is. De Zodiac Case is nog steeds een van de populairste zaak in Amerika die niet is opgelost. Alleen daarom al is het een van de beste waargebeurde films.

Bonnie and Clyde

Dit epische verhaal moet je ooit een keer gezien of gelezen hebben. De waargebeurde film uit 1967 gaat over de waitress Bonnie Parker die verliefd is op ex-crimineel Clyde Barrow. Samen vormen ze een gevaarlijk crimineel duo die auto’s stelen, banken beroven en mensen vermoorden. Dit tragische liefdesverhaal is old but gold.

Goodfellas

Goodfellas is geregisseerd door Martin Scorsese en was een lange tijd recordhouder van de film met de meeste scheldwoorden. Dit is de ultieme film over de Amerikaanse – Italiaanse maffia. Deze film vertelt het verhaal van Henry Mill en zijn leven binnen de maffia. Het beeld dat je in de film ziet van de gangsters is authentiek; alleen de namen zijn veranderd. Henry Hill zou uiteindelijk informant worden en tegen zijn oude vrienden getuigen.

Hotel Rwanda

In 1944 ontvlamt in Rwanda een burgeroorlog nadat het vliegtuig van de president uit de lucht is geschoten. In de oorlog staan twee bevolkingsgroepen tegenover elkaar wat voor een genocide zorgt. Hierbij worden ongeveer 800.000 mensen vermoord. In de film zie je het waargebeurde verhaal van Paul Rusesabagina die met gevaar voor eigen leven 1268 mensen in veiligheid heeft gebracht in het hotel waar hij manager is.

The King’s Speech

The King’s speech gaat over King George de zesde. Toespraken geven is voor hem lastig omdat hij stottert. Zijn vrouw stuurt hem naar Lionel Logue: een eigenzinnige spraakleraar. Hij wordt al snel een vriend van de koning en verbeterd zijn spraak, zelfvertrouwen en zelfbeeld. In 1939 moet King George een grote toespraak op de radio houden om zijn volk toe te spreken over de oorlog en verklaard daarbij de oorlog aan Duitsland.

12 years a slave

Deze historische Amerikaanse dramafilm, geregisseerd door Steve McQueen, is gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup. In 1841 woont hij als vrij man met zijn vrouw en kinderen in Saratoga Springs. Hij verdient zijn geld met viool spelen en beland op die manier ook in Washington D.C. Hij heeft een leuke avond met een paar mannen, maar wanneer hij de volgende avond wakker wordt bevind hij zich geboeid en in de handen van slavenhandelaars. Zo indrukwekkend en meeslepend dat dit wel van de mooiste waargebeurde films ooit moet zijn voor iedere man.

All the President’s Men

All The President’s Men gaat over het onderzoek van de ambitieuze journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward naar een mislukte inbraak in het Watergate gebouw. De mensen die daarbij gearresteerd worden blijken banden te hebben met president Nixon. Door een anonieme bron wordt duidelijk dat de journalisten te maken hebben met een groot politiek schandaal.

American Hustle

Het verhaal van de film is in grote lijnen gebaseerd op de FBI operatie, die eind jaren ’70 plaatsvond, genaamd Abscam. De FBI lokt het oplichters duo Irving Rosenfeld en Sydney Prosser in de val. De twee krijgen de keuze om de gevangenis in te gaan of om te helpen met het oppakken van vier grote oplichters. American Hustle heeft meer dan 75 prijzen gewonnen waaronder een paar Golden Globes.

The Wolf of Wallstreet

Deze film is gebaseerd op het verhaal van Jordan Belfort. Het laat zijn leven zien dat begon als een rijke beursmakelaar, maar eindigde in een leven vol criminaliteit, corruptie en problemen. De film laat op een gewaagde manier zien hoe leuk criminaliteit kan zijn. Leonardo DiCaprio speelde de hoofdrol in The Wolf of Wallstreet en won daarmee in 2014 een Golden Globe.

Hacksaw Ridge

Medisch soldaat Desmond T. Doss weigert om mensen te vermoorden. Hij heeft in zijn eigen leven al genoeg geweld gezien en wil dit zelf niet veroorzaken. Zijn liefde voor het vaderland en zijn pacifisme zorgen voor tegenstrijdigheid. En dat wordt niet altijd geaccepteerd door zijn officieren en medesoldaten. Toch was hij de eerste man in Amerika die de Medal of Honor in ontvangst mocht nemen zonder ook maar één kogel af te vuren.

Rush

Het verhaal van Rush gaat over de strijd tussen de legendarische Formule 1-coureurs Niki Lauda en James Hunt. Deze film uit 2013, geregisseerd door Ron Howard, laat zien hoe hoe mooi rivaliteit kan zijn. En hoeveel respect topsporters voor elkaar hebben, hoe ver de karakters ook uit elkaar liggen.

The Social Network

Deze film gaat over de jonge Mark Zuckerberg die in 2003 een klein netwerk begon met foto’s van andere studenten. Hij begon dit netwerk omdat zijn vriendin Erica het met hem had uitgemaakt. Zijn platform werd binnen twee uur 22.000 keer geraadpleegd waardoor het netwerk van Harvard plat ging. Mark moest zich verantwoorden en kreeg als straf een proeftijd van zes maanden. Dit was het begin van het grote social media platform Facebook.

Intouchables

Deze film is gebaseerd op het verhaal van een rijke man genaamd Philippe en zijn verzorger Driss. Philippe is verlamd en zit in een rolstoel. Hij leidt een vrij serieus en normaal leven totdat ex-crimineel Driss in zijn leven komt. Er ontstaat een speciale vriendschap tussen de twee heren. Driss zorgt ervoor dat Philippe weer wat meer leven in de brouwerij krijgt en Philippe ondersteunt Driss in het op orde krijgen van zijn leven.

Schindler’s List

Deze epische film van Steven Spiegelberg is een van de beste waargebeurde films. Je krijgt een kijkje in het leven leven van de Duitse zakenman Schindler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden zijn fabrieken gebruikt om joden te verbergen. De film kreeg in 1994 meerdere Oscars en staat nog steeds in de top 10 van IMDb.