Mindfuck! Dit zijn de films die de meeste discussie opleveren

CREDITS: Inception

Mindfuck! Nederlanders krijgen hierdoor associaties met Victor Mids, maar hij is niet de enige die je op het verkeerde spoor kan zetten. Er zijn genoeg filmmakers die onze hersens zo hard laten kraken dat de buren komen klagen. En het is een heerlijk gevoel hè; als je 90 minuten lang geen idee hebt hoe het verhaal in elkaar zit, maar het dan ineens hebt. Er zijn dan ook vele memorabele films die je flink voor het lapje hebben gehouden. Of van die films die een existentieel vraagstuk aan de tand voelen. Is het jouw ding om daarna helemaal los te gaan in de discussie? Check deze lijst dan!

7 Films die je compleet op het verkeerde been zetten

1. The Prestige

Christopher Nolan mag niet ontbreken in een lijst over films die discussie veroorzaken. De regisseur is dan ook bekend van films die je een flinke mindfuck geven. Een van de meest onbekende films van deze erkende director is The Prestige. Een film die eigenlijk letterlijk over mindfucks gaat. Twee goochelaars hebben een rivalry die steeds agressiever en gevaarlijker wordt. Alleen zou dat te simpel zijn, dus komt de ene twist na de andere. Verwacht dus dat je het even helemaal niet meer weet. Waarna je het denkt te weten en kunt discussiëren over dat je het allemaal niet meer wist. En nu weer wel of juist niet. Snap je? Een heerlijke film om twee keer te zien en vervolgens te (hopelijk) begrijpen.

2. Ex Machina

Ex Machina is een wat onbekendere film die het onderwerp Artifical Intelligence(AI) aankaart, wat anno nu natuurlijk hot topic is. De film heeft een goede spanningsboog en geeft een interessant beeld van wat AI kan zijn. Naarmate het verhaal zich onthult komen er dan ook aardig wat mindfucks langs. Is dit onze toekomst? Gaat AI ons dit brengen.. Moeten we zo’n toekomst wel willen? Daarna begin je te twijfelen aan wat menselijker is. De computer of degene die hem bouwt. Vervolgens eindigt de film met een gigantisch moreel dilemma plus mindfuck waar je nog lang over discussieert. En met name wat voor standpunt je hebt is belangrijk, want hoe ver kan de mensheid gaan met robots? Je krijgt een flink aantal confronterende momenten te zien en daar wil je vervolgens over praten!

3. Fight Club

#1. Don’t talk about Fight Club. Dus dat doen we dan ook maar niet. Heb je ‘m niet gezien? Nu doen!

4. Inception

Inception.. Het is een film waar Christopher Nolan zijn hele brein in stopte. Van de complete dream sequence onderdelen tot aan de actie. Alles in deze film is briljant en prachtig om te zien, maar één grote mindfuck. Ik bedoel waar begint de droom? En eindigt? Wanneer is het nu realiteit en wanneer is het de werkelijkheid? Alles wordt door elkaar gegooid en je wordt constant voor de gek gehouden. Vervolgens krijg je een laatste scene waar je nog weken over discussieert. Want is hij nou wel? Of toch niet? Maakt het uit? Betekent het iets? Een waar hoogstandje!

5. Shutter Island

Niet lang voordat Inception uitkwam speelde Leonardo DiCaprio ook nog een meesterlijke rol in Shutter Island. Damn, deze gast acteert in een aparte klasse hoor. Sowieso omdat hij overtuigend zijn rollen neerzet, maar ook omdat je compleet gelooft in zijn beleveniswereld. Hij zuigt je als het ware in zijn wereld en hierdoor leef je intens mee. Vooral wanneer Martin Scorsese een film uitbrengt die zo fucked up is. Deze film zit vol met antwoorden, maar mensen eindigen altijd in discussie. Hierin staat vooral de wereld op zijn kop tegen het einde van de film aan. Want klopt het nu wel? Sommige mensen twijfelen zelfs of hij wel gek is, andere zweren dat hij genezen is en bewust meegaat. Wat denk jij? Let us know!

6. Vanilla Sky

Tom Cruise is natuurlijk bekend van o.a. Mission Impossible. En ondanks dat hij privé best een vreemde knakker blijkt te zijn, kan hij acteren als een ware baas! Hij blinkt vooral uit in actiefilms, maar een van zijn beste rollen is echter de rijke playboy in Vanilla Sky. Maar naast deze heerlijke vertolking is de plottwist ook gewoon geniaal. Ook in deze film komen er een aantal belangrijke vraagstukken naar voren die voer zijn voor discussie. De film eindigt met een gigantische cliffhanger waar de meningen over verschillen..

7. Memento

Memento is een film waar je misschien een laagje stof af moet blazen, maar dat wil niet zeggen dat hij minder goed is. Alles draait om het kortetermijngeheugen van de hoofdrolspeler. Want dat heeft hij namelijk niet. Jup, dat is voer voor een interessant filmavondje. Check de trailer en je bent direct overtuigd.

LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…