Achter de lens-verhalen: leer hier van top-dancefotografen Rutger Geerling en Tom Doms

CREDITS: Rutger Geerling

Op festivals, dance-events en VIP-decks worden de mooiste verhalen opgedaan. Verhalen die vrienden jaren later nog aan elkaar vertellen. Een beetje in de categorie ‘Zo, weet je nog… Toen? Dat was vet, hè!’

Die mooie, legendarische verhalen vertellen dance-scene-fotografen ook, maar dan op een andere manier. Ze leggen met beeld de verhalen van de mensen vast. Máár er zit zó veel meer achter. Fotografen zien en voelen ongekend veel. En die allermooiste verhalen gaan topfotografen Rutger Geerling en Tom Doms met de wereld delen. Een wereld waar jij onderdeel van kan zijn: de twee helden zijn namelijk 7 december om 20:00 uur te gast tijdens CUPRA PANEL TALKS, in de CUPRA City Garage in Rotterdam. En hier kun je jezelf nog aanmelden.

CUPRA PANEL TALKS: Dance Photography

Rutger Geerling en Tom Doms zijn de mannen achter de lens op internationale festivals, kind aan huis op VIP-decks en achter de DJ booths. Ze zijn de fotografen die de rest van de scene laten shinen. En dat doen ze allemaal terwijl ze zelf ook mee mogen vliegen in de privéjets. Hen aan het woord laten is zoals Armin van Buuren een festival laten afsluiten.

Tips, do’s & don’ts en anekdotes

De achter de lens-verhalen van Rutger Geerling en Tom Doms zijn dus een ideaal moment voor muziek- en kunstliefhebbers plus (beginnende) festivalfotografen om te leren van de besten. Onder het mom van ‘te veel om te fotograferen, de druk van social media, vuurwerk, confetti en veel te weinig tijd’ gaan ze tips geven, do’s & don’ts en anekdotes aan de man brengen. Dat doen ze van begin tot eind. Hoe ze hun strepen hebben verdiend in de dancewereld, wanneer ze op hun bek zijn gegaan en wat voor gekke shit ze hebben meegemaakt. Want achter de lens worden mooiste verhalen gemaakt. Om het ‘verhaal’ af te maken is er in de CUPRA City Garage Rotterdam een overzichtstentoonstelling van hun werk.

Waarom deze mannen jou de fijne kneepjes van het vak kunnen leren? Lees maar mee:

, <strong>Achter de lens-verhalen:</strong> leer hier van top-dancefotografen Rutger Geerling en Tom Doms

Rutger Geerling

Als collega-fotografen je beschouwen als een vaderfiguur in de EDM-fotografie, dan is een verdere introductie bijna niet nodig. Maar omdat het lijstje van Rutger Geerling, ook bekend als Rudgr.com, verder reikt dan de festivallasers van Tommorowland, is een opsomming op zijn plaats. Hij werkt op vaste basis voor big fishes als Armin van Buuren, Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike, Fedde le Grand, W&W en Timmy Trumpet. Dat doet hij op de állergrootste EDM-festivals, zoals Tomorrowland en Ultra Music Festival. Als kroon op zijn werk won hij de Dutch Pop Media Award met zijn boek over twintig jaar dance-muziek: ‘This is my church’.

Naast vertellen met beeld in de top van de top van de dancewereld, heeft hij ook een voorliefde voor foto’s van reizen, extreme sporten, wintersporten en onderwaterfotografie. Hij bouwde ook in die wereld een carrière op waar je u tegen zegt en zijn foto’s worden regelmatig gepubliceerd in topmagazines als National Geographic.

Hij deelt hier alvast een tipje van de sluier, en dat belooft dus héél veel voor CUPRA PANEL TALKS op 7 december. ‘Wat begon met voor de lol foto’s nemen tijdens een saaie Masterstudie, resulteerde in scubaduiken met haaien, snowboarders die mij op een haar na misten (en soms niet), fotograferen tussen een enthousiaste mensenmassa van 30.000 man of het beklimmen van actieve vulkanen met een blik op de verste uithoeken van de aarde. De keuze voor doen wat ik leuk vond in plaats van wat ik geleerd had, is de beste keuze geweest ooit. Zo haal ik het uiterste uit het leven,’ schetst hij over ‘zijn pad’.

, <strong>Achter de lens-verhalen:</strong> leer hier van top-dancefotografen Rutger Geerling en Tom Doms

Tom Doms

Van je hobby je werk maken. Dat horen we vaker, maar zoals Tom Doms het heeft gedaan, verdient álle credits. Hij begon als hobbyfotograaf in de kroeg, daarna ging hij stapsgewijs door naar clubs, festivals, helikopters en privéjets. Iedereen uit de scene kent ‘m. De mensen in Miami, China, Georgië en Las Vegas zetten hun smile op als ze Tom voorbij zien komen met de lens. Hij schoot beelden op EDC en Miami Music Week en sinds 2016 is hij de vaste fotograaf van Amsterdam Dance Event. En vind je dat Sunnery James & Ryan Marciano, Sander van Doorn, Jay Hardway en, sinds 2015, Spinnin’ Records goede content hebben? Dat klopt, want dat is ook Tom Doms’ werk.

Ondanks dat alles is hij wel bij zijn roots gebleven. Dat fotograferen in de lokale kroeg bleef hem zo trekken dat hij collectief oprichtte: ‘Wildschieters’. Dit om jonge fotografen op te leiden, houvast te bieden én ervaring op te laten doen in de kroeg. Veel van de huidige eventfotografen begonnen zo hun carrière.

Een man met een verhaal dus, waar jij veel van kan leren op 7 december in de CUPRA City Garage Rotterdam. Het eerste hoofdstuk van zijn verhaal geeft hij al prijs: ‘Waarom ik foto’s maak? Ik vind twee dingen heel gaaf: perfecte foto’s bij een merk of event schieten en de wereld vastleggen zoals ze is: vol energie, authentiek, bescheiden. Wereldgroots, of juist heel klein maar fijn. En het liefst een beetje abstract of vernieuwend.’

, <strong>Achter de lens-verhalen:</strong> leer hier van top-dancefotografen Rutger Geerling en Tom Doms
Foto: Tom Doms
LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…