Alles wat je moet weten over de Oscars 2020

CREDITS: Pxhere

Het jaarlijkse evenement waar al het harde werk in de filmindustrie mee kan worden beloond komt er weer aan: de Oscars. De 92ste uitreiking van de Oscars zal aankomende zondag plaats vinden. Net als bij Ford v Ferarri is de strijd hier een nek aan nek race. Jaar in jaar uit kijkt iedereen hiernaar uit. Wij bereiden je geheel voor zodat jij alles weet wat je moet weten over de Oscars van 2020.

Alles wat je moet weten over de Oscars

De top 5 met de meeste Oscar nominaties

De top vijf bestaat uit films die meerdere nominaties hebben ontvangen in verschillende categorieën. Dit jaar bestaat de top vijf niet uit vijf films, maar uit negen films! Je kan een film hebben die zeer geliefd is onder het publiek, maar nominees ontvang je niet van de gangbare bioscoop-gangers. Daarnaast word je niet alleen op de film zelf beoordeeld maar ook op alles eromheen. Zoals iedereen wel kan raden: best actor, de beste foto en ook beste regisseur tellen allemaal mee in het totale aantal nominees voor een film.

Nummer 1 Joker: elf nominaties

Met de maar liefst elf nominaties stijgt Joker boven alle andere genomineerde films uit. De film van regisseur Todd Phillips, waarin Joaquin Phoenix Joker speelt, heeft bij de BAFTA al een aantal prijzen weten binnen te hengelen. Zo ging de prijs voor beste acteur al naar Joaquin en maakt hij met zijn nominee voor de Oscars in 2020 ook een dikke kans. Naast de Oscar beste acteur kan de film wellicht een Oscar binnen slepen voor beste regisseur. En laten we niet de overige negen nominees voor de film in de andere categorieën vergeten!

Gedeelde tweede plaats – tien nominaties

Nummer twee in de lijst is een mooie gedeelde plaats voor twee films, The Irishman en 1917. Beide films zijn ieder goed voor elk tien nominees. Dat The Irishman in de smaak valt wisten we al langer. De vele lovende kritieken en met acteurs waar je u tegen zegt, nee niet alleen door de leeftijd.

Dan hebben we nog een film die nog niet zolang geleden is uitgebracht maar al wel een plaatsje heeft in de top vijf. De Eerste Wereldoorlog-film 1917 is uitgroepen tot all time winnaar van de BAFTA. Dat de film nu ook erg veel nominees heeft voor de Oscars 2020 is een logisch gevolg van een zeer goede film.

The irishman
Foto: Screenshot | The Irishman | Tribeca Productions

Derde plaats – 9 nominaties

De negende film van Quentin Tarantino was er een die goed in de smaak viel. Met negen nominaties heeft de film Once upon a time in Hollywood een derde plaats weten te pakken qua meeste nominees. Met een cast als deze film lijkt het ook niet onwaarschijnlijk dat er een Oscar gepakt gaat worden. Onder andere Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie en Al Pacino speelde namelijk in deze film. Gaat DiCaprio, nadat hij jaren de prijzen misliep, zijn tweede Oscar in vier jaar pakken?

Once Upon a Time in Hollywood
Foto: Screenshot | Once Upon A Time In Hollywood Sony Pictures Releasing

Vier films op de vierde plaats – 6 nominaties

Liefst vier films delen deze plek in de ’top vijf.’ Opvallend is dat deze films hoog in de ranking komen door de vrouwelijke rollen. Zo pakte Little Woman met Saoirse Ronan de Oscar voor Best Actress, Marriage story met Scarlett Johansson pakte ook zes nominaties en is Scarlett óók nog genomineerd voor haar rol in Jojo Rabbit als Best Supporting Actor. De internationale film Parasite gooit ook hoge ogen en deelt de vierde plaats met deze films.

Scarlett Johansson Marriage Story
 Foto: Bigstock

Vijfde in de lijst: Ford v Ferarri – 4 nominaties

Om de lijst af te sluiten en de negende film toe te voegen aan de ’top 5′, komt daar het verhaal van Ford v Ferarri kijken. De biografische racefilm met onder andere Christian Bale en Matt Damon werd in Europa uitgebracht onder de naam Le mans ’66. In de film is te zien hoe Ford het in de jaren ’60 op nam tegen het onverslaanbare Ferarri. Opvallend is dat de film genomineerd is voor Best Editing, Best Sound Editing, Best Sound Mixing en Best Picture. Daar mogen de mannen en vrouwen achter de schermen zichzelf wel even een schouderklopje geven.

Voor de gehele lijst met alle genomineerden in iedere categorie kun je hier een kijkje nemen.

Geen vrouwelijke nominaties in categorie Best Director

De categorie Best Director wordt al tijden door mannelijke regisseurs gedomineerd. De afgelopen tien jaar is maar één vrouw genomineerd. Dit jaar gaat daar geen verandering inkomen, dus ook Greta Gerwig gaat met haar film Little Woman niet in de prijzen vallen. In 2018 was ze nog wel genomineerd met de film Lady Bird.

In de gehele geschiedenis van de Oscars – die al 92 jaar gouden beeldjes uitdelen – zijn er in het totaal maar vijf vrouwen genomineerd als Best Director. Met maar éen vrouwelijke winnares, Kathryn Bigelow voor haar film The Hurt Locker in 2010.

Hoe worden de winnaars van de Oscars geselecteerd?

Nu weet je wie er kans maakt om welke prijs te winnen, maar hoe worden zij nu eigenlijk gekozen tot winnaar? En hoe gaat er gestemd worden en wie kunnen er überhaupt stemmen?

Zoals je weet kunnen wij zelf geen stem uitbrengen. Dit gebeurd door de een twee-staps proces. De leden van de Academy mogen op alle films die in aanmerking komen stemmen. Hieruit ontstaat een lijst met genomineerden, uit deze lijst kunnen de Academy-leden vervolgens stemmen op de finalisten.

Hoe word je dan zo’n ‘Academy-lid’?

Academy-lid word je door genomineerd te worden voor een Oscar, in een van de zeventien categorieën. Of het nu gaat om de Oscar Best film of om een meer specifieke categorie, dat maakt niet uit. Alleen de actieve leden mogen op de films stemmen. Een actief lid word je als je in de afgelopen tien jaar minstens in één film hebt meegespeeld. Als je vervolgens op deze manier in drie termijnen van 10 jaar actief bent, word je lid voor het leven. Ook de Academy-leden die genomineerd zijn voor een Oscar of er één binnengehaald hebben, krijgen levenslang stemrecht.

Als we The Hollywood Reporter mogen geloven telt de huidige acadamy 9226 leden, mits alle 928 uitgenodigde nieuwe leden van 2019 hun uitnodigingen hebben geaccepteerd.

Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe de Oscars van 2020 gaan uitpakken!

Oscars 2020