Klussen | Manify Interests #41

[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Klussen.

Vorige keer: Surfen[/powerkit_alert]

Om te klussen zijn er eigenlijk maar twee dingen nodig: durf en goed gereedschap. Je hebt namelijk het lef nodig om een klus flink te verknoeien, muren te beschadigen of tegels scheef te leggen. Denk je namelijk dat de klusjesman die jij inhuurt dit namelijk allemaal in één keer goed heeft gedaan? Nee, klussen leer je vooral door het te doen en dan ga je wel eens de mist in. Belangrijk is dat je van je fouten leert, dan word je vanzelf beter in klussen.

Gereedschap is natuurlijk ook erg belangrijk, maar wat heb je nu nodig om de eenvoudigste klusjes te klaren? Om te beginnen is het belangrijk om géén gereedschapsdoos- koffer of kist waar ‘alles’ in zit. De helft gebruik je toch niet, zijn veel te duur óf zijn van slechte kwaliteit.

De basis

Als beginnend klusser moet je weten wat er minimaal in je gereedschapskist hoort te liggen. Er zijn een aantal gereedschappen waarvan je zult zien dat je ze regelmatig nodig hebt voor klusjes in en om het huis. We beginnen daarom met de basis: hamer, tang, zaag en schroevendraaier. Dat lijkt misschien weinig, maar dan heb je wel de absolute basics in huis.

Klussen-4
Credits: energepics.com

Handgereedschap

Hamer: neem gewoon een rechte hamer met een houten steel en een gewicht van 400 gram (het gewicht wordt meestal op de hamerkop vermeld).

Tang: Schaf een combinatietang én een waterpomptang aan en wees geen krent. Van iets duurder tangen heb je je leven lang plezier. Mocht je nog wat geld over hebben, koop er dan meteen een zijkniptang bij, om draad door te knippen. Dit zou eventueel ook met een combinatietang kunnen, maar een echte klusser doet dat niet. En jij bent hard op weg er eentje te worden.

Zaag: Een eenvoudige handzaag is, zeker voor de beginnende handzaag, all you need. Waarschijnlijk zal je in het begin toch nog niet veel zagen en als hij bot is koop je gewoon een nieuwe. Niet teveel aan uitgeven dus.

Schroevendraaiers: Er bestaan tig verschillende schroeven, dus met één schroevendraaier ga je het helaas niet redden. Je moet er minstens drie hebben. Een kleintje voor elektrische dingen als stekkers, fittingen en schakelaars. Hiervan is de breedte van het blad ongeveer 3mm. Je hebt ook een ‘gewone’ nodig met een blad van ongeveer 7 of 8 mm breed én natuurlijk een kruiskopschroevendraaier. Hiervoor neem je een middenmaat, of je koopt een kleinere én een grotere maat. Zo kun je het gros van de schroeven in ieder geval de kop bieden ;-). Er zijn natuurlijk ook goedkope setjes beschikbaar die prima dienen om mee te beginnen.

klussen, Klussen | Manify Interests #41
Credits: Justin Bautista

Bevestiging- en montagemateriaal

Geen enkele klus is te klaren zonder spijkers, schroeven, moeren en bouten. Zorg dus ook dat je deze in je gereedschapskist terug kunt vinden, wanneer je aan een klus begin. Hier is ‘one size fits all’ niet aan de orde, dus zorgt ook hier dat je meerdere soorten en maten hebt.

Een goeie kit is trouwens ook nooit mis als je gipswanden niet wilt torpederen met een regen van schroeven! Kit is zeg maar, áltijd de oplossing.

Klussen-5
Credits: Marcel Strauss

Elektrisch gereedschap

Elektrische gereedschappen zijn gemaakt om veel klussen een stuk gemakkelijker te maken. Een accuboormachine behoort ook zeker tot de essentials van een beginnende klusser. Je zult met de boormachine waarschijnlijk weinig boren, maar vooral schroeven. Dit gaat met een bitje, dat je in de machine draait. De bitjes PZ1 en PZ2 passen in de meest gebruikte kruiskopschroeven en ga je dus een heel eind mee komen.

Meten is weten

Een klus beginnen zonder meetgereedschap doe je maar één keer. Als je ziet dat alles schots en scheef hangt, of die laatste plint never nooit gaat passen schaf je direct het juiste materiaal aan. Denk hierbij aan een rolmaat, waterpas en een aanpasbare winkelhaak. Zo kun je makkelijk meten, aftekenen en controleren. En leer de Stelling van Pythagoras nog eens uit je hoofd.

Klussen-3
Credits: Rawpixel

Plakken

Een goede lijm, plakband of tape kunnen bij werkelijk elke klus van pas komen. Of het nu schilderstape is om kozijnen af te plakken of je kleine neefje aan de trap te tapen, je kunt er altijd iets mee.

Safety first

We hebben het belangrijkste voor het laast bewaard, want klussen is weinig aan wanneer je bij de eerste hulp eindigt. Iedere klus moet veilig afgerond worden en daarom willen we even je aandacht voor deze persoonlijke beschermingsmiddelen.

Veiligheidsbril

Tijdens het klussen kan er van alles door de lucht vliegen wat je niet in je ogen wilt hebben. En dat is best veel. Zorg dus dat je te alle tijden een veiligheidsbril op je doppen hebt staan.

Stofbescherming

Wie weleens geklust heeft weet dat het opspattend stof in elk gaatje en kiertje van je huis gaat zitten. Zonder stofbescherming gaat dit ook in je longen zitten en dat is alles behalve chill.

Klussen-6
Credits: Ian Schneider

Werkhandschoenen

Werkhandschoenen kosten bijna niks en beschermen je handen tegen materialen die makkelijk snijden. Er bestaan ook brandveilige werkhandschoen voor bijvoorbeeld tijdens het lassen, of chemisch bestendige handschoenen wanneer je met zuren aan de haal gaat. Zul je in het begin waarschijnlijk niet doen, just saying.

Gehoorbescherming

Je hebt maar één paar oren dus wees daar zuinig op. Elektrische gereedschappen maken meer herrie dan je denkt en kan blijvende gehoorschade veroorzaken. Zie klussen als een festival met knetterharde muziek, maar dan zonder de drank.

Uitbesteden

Kijk, als je nu denkt allemaal leuk en aardig, maar ik kan nog geen schilderij aan de muur hangen. Besteedt de boel dan lekker uit, maar bedenk wel hoeveel voordelen het op kan leveren wanneer jij het lampje in de badkamer ophangt waar je vriendin al zolang over aan het zeuren is. Ten eerste hebben jullie eindelijk licht tijdens het douchen, maar nu ziet ze ook dat je een échte man bent en misschien heeft ze wel iets voor je in petto.

Klussen-2
Credits: Burst
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…