Zo verhoog je jouw woningwaarde

CREDITS: R ARCHITECTURE | Unsplash

Of je nou in ’t Gooi je droomvilla verkoopt of je tweepersoons appartement in Almere: je wil hoe dan ook de hoofdprijs ontvangen voor je stekkie.

Zo verhoog je de woningwaarde

En hoe verkoop je je huis zo hoog mogelijk? Exact, door een zo hoog mogelijke woningwaarde te creëren. Het is geen hogere wiskunde. En we weten dat je nu denkt dat dit allemaal weer een godsvermogen kost, maar in principe valt dat best mee: je kan het zo gek maken als dat je zelf wilt, amigo. Zo lang je investering zorgt voor een hogere waarde, zie je het geld uiteindelijk toch wel weer terug. No big deal. Daarom hebben wij dé tips om de waarde van je huis omhoog te krikken even op een rijtje gezet.

woningwaarde, Zo verhoog je <strong>jouw woningwaarde</strong>
Foto: Luke van Zyl | Unsplash

Multifunctionaliteit wordt gewaardeerd

Als jij de luxe kent van een logeerkamer in je huis, denk er dan eens over na om er een multifunctionele kamer van te maken. De vraag naar een eigen kantoorruimte is tegenwoordig groter dan ooit, dus als je jouw slaapkamer, waar bedden en bedframes over het algemeen de hoofdrolspelers zijn, overdag kunt omtoveren tot een soort kantoor, ben je de man. Functioneel en nuttig, exact waar de kopers van houden.

Vervang je garagedeur

Waarschijnlijk heeft de garagedeur bij jou in huis de laatste jaren als een soort boksbal gediend. De fietsen worden soms nét te hardhandig naar binnen gewerkt en de ballen blijven ook niet netjes op de grond liggen. Best logisch dus dat je garagedeur waarschijnlijk aan vervanging toe is, want jij merkt de beschadiging misschien niet, maar de kopers doen dat wel. Voor gemiddeld minder dan 5.000 euro kun je de woningwaarde verhogen. Bovendien levert een nieuwe garagedeur in 94% van de gevallen een ROI op, dus het is het zeker waard.

woningwaarde, Zo verhoog je <strong>jouw woningwaarde</strong>
Foto: Jonas Jaeken | Unsplash

Let eens op je tuin voor de woningwaarde

Misschien hou je niet helemaal van groene handen, maar wel van groene flappen, toch? Soms is de lijn tussen deze twee dingen heel dun. De eerste indruk maakt meteen het verschil bij het verkopen van een huis, en wanneer je huis er van buiten net zo goed uitziet als het interieur, heb je altijd een stapje voor. Alleen een nieuwe stoep kan de waarde van je huis tot wel 7% verhogen. Schilder daarnaast je voordeur, werk de buitenverlichting bij met nieuwe lantaarnpalen of LED-lampen, vervang je oude omheining en was de ramen. Het is een verschil van dag en nacht. En dat zie je terug in de prijs die je vangt voor je huis.

Opruimen voor extra woningwaarde

De opbergkast die vroeger nog zo netjes was, loopt ondertussen waarschijnlijk over van de spullen die allang een ander huis hadden verdiend. En als er kopers langskomen om je huis van dichtbij te zien, zijn ook deze puntjes heel belangrijk voor de kritische ogen. Besteed daarom eens een paar dagen aan het schoonmaken van je huis: let hier vooral op je keuken, badkamer en je woonkamer, aangezien dit de beste verkooppunten van je huis zijn. Probeer alle persoonlijke spullen zoveel mogelijk te verbergen, zodat je kopers zich een eigen ruimte kunnen voorstellen en gooi alle overbodige spullen gewoon de prullenbak in. Houdoe en bedankt. Het klinkt misschien als een behoorlijke kluif, maar het kan de woningwaarde soms wel met 5% verhogen.

huis
Foto: Roberto Nickson

Een huisinspecteur is nooit overbodige luxe

Als je al deze stappen hebt doorlopen, ben je aardig op weg. Toch is er nog altijd ruimte voor verbetering en daar zal de gemiddelde huisinspecteur het ook mee eens zijn. Een huisinspectie plannen zorgt ervoor dat iemand je problemen aanwijst waar jij nooit van je leven op had gelet. Denk bijvoorbeeld aan dakschade, een termietenplaag, een waterlek, verouderde elektrische bedradingen en noem het allemaal maar op. Als je al deze zaken op een rijtje hebt, gaat je woningwaarde er gegarandeerd op vooruit.

Laat het licht naar binnen komen

Waar slaap jij liever: in een kamer waar het zonlicht lekker naar binnen schijnt of een kamer die bovenaan het lijstje staat als locatie voor de volgende horrorfilm? Wij weten het antwoord al wel. Een slecht verlichte kamer voelt klein, donker en benauwd aan en een heldere kamer doet exact het tegenovergestelde. En ja, amigo, ook dat draagt weer bij aan de woningwaarde. Probeer daarom ook tactisch te zijn in de momenten waarop je open huizen en huisbezichtingen inplant en doe dit op de helderste momenten van de dag.

woningwaarde, Zo verhoog je <strong>jouw woningwaarde</strong>

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…