Zo overleef jij de middagdip op het kantoor

De lunch rond 13.00 uur heb je net achter de kiezen. Eigenlijk net iets te veel op, maar daar maak je je iedere dag schuldig aan. Niets aan te doen dus. Je neemt weer plaats achter je bureau en bent van plan om de laatste taken af te ronden. Na een kwartier begin je wat slaperig te worden en je ogen beginnen half dicht te vallen. Eerst kon je ze nog een beetje openhouden, maar nu kan je er echt niets meer tegen doen. Je ogen vallen helemaal dicht en je kin gaat langzaam naar je borst. Je hoofd zakt steeds verder en je collega kijkt vervolgens al enige tijd tegen je kruin aan. Je nek is inmiddels in een bizarre positie beland en plots schrik je op. Shit. Het is weer zo ver. Mag ik u welkom heten: het fenomeen de middagdip

Zo overleef jij de middagdip op het kantoor

De lunch

Het is vaak niet de vraag óf de middagdip komt, maar eerder wanneer die komt. Die middagdip wordt vaak veroorzaakt door de lunch. Je lichaam heeft dan energie nodig om het eten te verteren. Er blijft vervolgens minder energie over om je te focussen op je taken. Een factor die meespeelt is de zwaarte van je lunch. Zo is een vette hap natuurlijk hartstikke lekker om je dag te doorbreken, maar het zorgt er wel voor dat je maag langer de tijd nodig heeft om het voedsel te verteren. En meer energie dus. Het is daarom beter om een lichtere maaltijd te eten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bord pasta. Dit is licht en sneller verteerbaar. Door de vele koolhydraten die de pasta bevat wordt energie sneller in je lichaam opgenomen.

How to survival

Een oplossing om de middagdip te overleven is door even naar buiten te gaan. Slecht weer of goed weer. Het maakt niet uit. Even flink wat frisse lucht door je neus snuiven. Hierdoor verbetert je bloedcirculatie en je hersenen zullen dan meer energie krijgen. Laat dat nu net hetgeen zijn wat je nodig hebt om je weer te kunnen focussen na de lunch.

Daarnaast helpt fel licht ook bij overleven van de middagdip. Een donker kantoor laat ons lichaam namelijk melatonine aanmaken. Door deze stof denkt het lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en lig je dus vervolgens half te kwijlen op het bureau. Door fel licht toe te laten in het kantoor wordt deze stof afgeremd en loop je dus minder gevaar. Een geruststelling: het is lente en daardoor zijn de donkere dagen voorbij. Meer licht in het kantoor dus!

Avondmens of ochtendmens. Het zou bepaald worden door je genen. Als ochtendmens ben je meer gezegend om de middagdip te overleven. Deze groep mensen heeft namelijk eerder genoeg  slaap gehad. De avondmensen die tot in de late uren zijn opgebleven komen wat minder goed uit de doeken. De gemiste nachtrust kickt er namelijk ’s middags in en met een middagdip tot gevolg. Voldoende slaap is dus zeker zo belangrijk. Je baas vindt het alleen niet zo chill als je die slaap inhaalt op het kantoor.

middagdip