Zo kies je de juiste biografie om te lezen

CREDITS: AB | Unsplash

Een boek kan zorgen voor ontspanning, of juist voor inspiratie en motivatie. Een biografie kan een zo’n inspiratiebron zijn. Soms komen hier boeiende levenslessen naar voren of kom je juist te weten hoe je iets niet moet doen. Het zijn vaak interessante verhalen. En het komt ook intellectueel over, mooi meegenomen. Je wil natuurlijk niet halverwege je boek het gevoel hebben dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. De juiste biografie kiezen is dus belangrijk, maar soms ook lastig.

Zo kies je de juiste biografie om te lezen

Er zijn ontzettend veel verschillende biografieën te vinden. Van het machtige verhaal over Jordan Belfort tot aan de journey van Steve Jobs. Maar hoe kies je nou een goede biografie om te lezen? Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je er een gaat kiezen.

Biografie
Foto: Alfons Morales

Oud of nieuw

Er is een verschil tussen oudere en nieuwere biografieën. De oudere boeken zijn namelijk meer gericht op externe gebeurtenissen. Het draait dus om behaalde prestaties en publiekelijk bekende acties van een persoon. Het kan dus echt inspireren om bepaalde dingen te gaan doen en te presteren. De nieuwere boeken gaan meer inhoudelijk over personen en de lessen die zij hebben geleerd. Even plat gezegd: oudere boeken gaan dus over het feit dat je tien bier in een uur kan drinken. De nieuwere boeken gaan erover waarom je het doet en wat voor gevoel je ervan krijgt. Naja, zoiets dan…

Eerste hoofdstukken

Om verschillende soorten boeken te proeven kun je het beste een paar eerste hoofdstukken lezen. Op die manier kun je kijken of de schrijfstijl bij je past en het boek je interesse wekt. In een daadwerkelijke boekenwinkel is dit makkelijk, maar ook online is dit vaak mogelijk. Via Amazon kun je namelijk een look inside nemen. Hierdoor kun je een paar pagina’s en een introductie lezen. Een eerste indruk blijft belangrijk, niet alleen bij vrouwen maar ook bij een biografie.

Biografie
Foto: Moritz Kindler

Reviews

Je kunt ook de reviews bekijken. Let wel goed op waar je deze leest, betrouwbaarheid is belangrijk. Zorg dat dit geen reviews zijn bij crappy webshops, deze komen vaak niet verder dan een paar woorden en platgeslagen meningen. ‘Goodreads‘ is een prima website voor reviews die geschreven zijn door echte liefhebbers. Zo kun je gemakkelijk spieken wat anderen vinden.

Lengte & tijd

Je moet voor jezelf beslissen hoe dedicated je wil lezen. Als je het heerlijk vind om je vrijdagavond in de boeken te besteden, kun je gaan voor een dikkere biografie met meer pagina’s. Anderen spenderen deze tijd liever in de kroeg, ook begrijpelijk natuurlijk. Als je hieronder valt is het misschien slim om een wat kleiner boek te kiezen. Zo kun je elke week een paar uur lezen zonder maanden over een boek te doen. En kun je toch een paar pilsjes meepakken.

Biografie
Foto: Charles Deluvio
LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…