Welke stappen je moet volgen om eerder met pensioen te gaan

Het liefst gaan we met zijn allen Mark Zuckerberg achterna. Maar niet iedereen komt met een gouden ei als Facebook aanzetten. Hoe zorg je er nou voor dat je met een goed gespekte bankrekening je pensioen in gaat? Werken tot de pensioenleeftijd hoeft in ieder geval niet. Financiële planners zeggen dat zij het recept voor succes hebben. Wij zetten per decennium een paar tips voor je op een rij. Zo zorg jij dat je er later zonder zorgen kan genieten.

Het recept voor een succesvol pensioen

20’s

Financieel succes begint voor de gewone burger bij sparen. Meestal zijn in jouw begin twintiger jaren de enige zorgen of je in het weekend nog wel genoeg geld hebt om naar de kroeg te gaan. Sparen in je twenties zorgt niet alleen voor een financiële buffer. Het zorgt er ook voor dat jij later je uitgavenpatroon in toom kan houden.

De beste manier om te sparen in je twenties, is door 10 procent van je inkomen opzij te zetten. We begrijpen uiteraard dat dit soms moeilijk kan zijn. Lees 10 procent dan ook als: ‘alle beetjes helpen’. Een andere methode om geld te besparen is de veel te dure abonnementen van bijvoorbeeld de sportschool de deur uit te doen. Ga lekker hardlopen of zoek naar schema’s om jezelf thuis fit te houden!

Pensioen, Welke stappen je moet volgen om eerder met pensioen te gaan
Foto: Vishnu R Nair

30’s

Zodra je de leeftijd van 30 hebt bereikt, timmer je hopelijk al lekker aan de weg. Je verdient een goed salaris en dat gaat vaak gepaard met meer uitgeven. Misschien verwacht je een kind, misschien ga je een huis kopen, het is allemaal niet goedkoop! Kijken naar uitgaven zoals kleding zijn een goede manier om je uitgaven wat onder controle te houden. Koop een broek van €100 in plaats van €170.

Pensioen, Welke stappen je moet volgen om eerder met pensioen te gaan
Foto: Rawpixel

40’s

Rond deze tijd ben je waarschijnlijk echt lekker carrière aan het maken. Het wordt dan ook tijd om de details een beetje buiten schot te houden. Focus op de groei van je vermogen! Ga bijvoorbeeld eens bij een accountant langs, of laat je geld beleggen. Zo kan jij blijven focussen op je carrière, terwijl je vermogen toch aan kan dikken. Vergeet overigens niet te genieten van het leven!

Pensioen, Welke stappen je moet volgen om eerder met pensioen te gaan
Foto: Rawpixel

50’s

Je bent nu al een tijdje aan het sparen, dat moet je behouden! Vaak worden ouders in deze leeftijdsfase een beetje sentimenteel. Als je echt vroeg pensioen met veel knaken wil, moet je er voor zorgen dat je nageslacht rond hun twintigste uit huis is. En nee, dat betekent niet dat je ze uit huis moet jagen. Op kamers gaan is gezond en dat mag gestimuleerd worden.

Pensioen, Welke stappen je moet volgen om eerder met pensioen te gaan
Foto: Rawpixel
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…