Waarom verdrietig zijn je gelukkig maakt

Je leest het goed verdrietig zijn, is goed voor je. Sterker nog verdriet is een essentieel onderdeel van een gelukkig leven. Uiteraard is het niet gezond wanneer je elke dag continu verdrietig bent, maar af en toe is goed voor je. Verdriet is onderdeel van het in balans houden van je geestelijke gesteldheid. Wat is verdriet? Hoe ga je ermee om? Wat zijn de voordelen?

Verdrietig versus gelukkig

Om te beginnen; verdrietig zijn, is een tegenpool van gelukkig. Het zijn twee emoties die nauw met elkaar verbonden zijn. Dit heeft te maken met dat deze emoties elkaar opvolgen. Zonder verdriet is er geen geluk en zonder geluk is er geen verdriet. Dit klinkt verwarrend, maar het is vrij simpel. Zonder de emotie ‘verdriet’ zouden mensen de staat van ‘gelukkig’ gaan ervaren als normaal. Hierdoor wordt geluk minder krachtig. Het wordt een oppervlakkige standaard van je welzijn. De aspecten die je eerst gelukkig zouden maken, laten je nu hoogstens normaal voelen. Neem het voorbeeld uit eten gaan. Wanneer je elke dag uit eten gaat, ga je dit ook ervaren als je standaard. Je gaat het ervaren als normaal en zult er minder van gaan genieten als dat je deed toen het nog een speciale gelegenheid was.

Iets minder gelukkig moeten zijn en iets meer verdrietig durven zijn

Verdrietig zijn draagt bij aan je geluk, maar nu leven we in een hele rare wereld waar verdrietig/ongelukkig zijn, wordt gezien als een taboe. Iets waar we niet trots op zijn, iets wat we het liefst camoufleren naar de buitenwereld. Gelukkig hebben we daar een prachtig middel voor, genaamd social media. Door op elke manier mogelijk de wereld in te slingeren dat je een gelukkig leven hebt, maakt dat je niet verdrietig hoeft te zijn. En precies dat is grootste misvatting van afgelopen decennia.

Uit onderzoek van het RSPH (Royal society for public Health) is gebleken dat hoe wij denken gelukkig te kunnen zijn, is veranderd door de opkomst van social media. Vroeger werd geluk gezien als een subjectieve persoonlijke ervaring. Tegenwoordig meten we ons eigen geluksgevoel af aan hoe dit in verhouding tot andere staat. Social media geeft een verdraaid beeld van andermans geluk. Wat ervoor zorgt dat jij jouw eigen leven onterecht bekritiseerd, wat je eigen geluk weer in de weg staat.

verdrietig, Waarom verdrietig zijn je gelukkig maakt

Voordelen van verdrietig zijn

Verdriet is een emotie die al eeuwenlang in ons biologische systeem zit. Dit is niet zonder reden. Verdriet heeft namelijk meerdere voordelen.

Verdriet zorgt ervoor dat je helder nadenkt 

Verdrietig zijn geeft ruimte in je hoofd om te reflecteren wat precies de reden van je verdriet is. Hierdoor krijg je de helderheid om in te zien wat je kunt veranderen.

Verdriet geeft motivatie en doorzettingsvermogen 

Het is wetenschappelijk bewezen dat verdriet op lange termijn een bron van motivatie kan zijn. Een motivatie om iets te veranderen of verbeteren. Vaak om toekomstig verdriet te voorkomen.

Verdriet maakt je creatiever 

Voor vele kunstenaars of artiesten wordt de emotie verdriet gezien als een inspiratiebron.

Verdrietig geeft meer zelfkennis

Verdriet kan ervoor zorgen dat je een andere kant van jezelf leert kennen. Het kan je ogen openen over bepaalde zaken, wat reden kan zijn om dingen op een positieve manier te veranderen.

verdrietig