Waarom jij meer moet lezen

YouTube, Tiktok, Instagram en ga zo maar door. Het zijn deze ‘time killers’ die ervoor zorgen dat we steeds minder tijd nemen voor de dingen die écht belangrijk zijn in het leven. Zoals het lezen van een goed boek bijvoorbeeld. En dat zeggen we niet alleen zodat je vaker onze artikelen leest hoor. Zeker niet.  

Lezen in meerdere opzichten goed voor je

Meer literatuur doorspitten is namelijk in meerdere opzichten een enorm voordeel. Zo vermijd je stress en verbeter je niet alleen je concentratie, maar ook je social skills en woordenschat. Bovendien is de ‘nerdy-look’ steeds populairder aan het worden. En hoe fix je die look nou beter dan met een filosofisch boek in je handen en een van je leesbrillen op? De dames zullen denken dat Albert Einstein himself tegenover ze zit. Omdat wij jou dit allemaal gunnen, leggen wij in dit artikel aan de hand van de wetenschap haarfijn uit hoe lezen jou tot een betere man maakt.

Boeken lezen
Foto: SplitShere

Jip & Janneke taal is verleden tijd

Primo resulteert het lezen van artistieke literaire uitingen in een considerabele metamorfose met betrekking tot je vocabulaire. Oké, we geven toe: dit is ook niet ons dagelijkse taalgebruik. Toch blijft ons punt staan, want als je deze zin niet kan decoderen wordt het wel tijd om vaker te lezen. Door het lezen van een (goed) boek herkennen we namelijk steeds meer woorden in diverse zinsconstructies, waardoor je woordenschat er dus op vooruitgaat. Dat helpt niet alleen om jezelf beter uit te drukken in het dagelijkse leven, maar er zijn concrete verbanden tussen veel lezen op jonge leeftijd en een hoger salaris als volwassene als gevolg.  

Spanningsboog waar je ‘U’ tegen zegt

We kunnen natuurlijk geen artikel schrijven waarin we jullie pushen om meer te lezen, zonder zelf ook wat literatuur door te spitten. Daarom hebben we de wetenschappelijke artikelen er weer bijgetrokken, en daaruit blijkt – uit bijvoorbeeld een studie van de Stanford University – dat lezen onder andere je concentratievermogen traint. De reden is vrij simpel: het lezen van een boek zet letters om in informatie en dat kost concentratie. Door dat proces vaak te herhalen, bouw je een spanningsboog op waar je ‘U’ tegen zegt. Des te meer je leest, des te minder inspanning het dus uiteindelijk kost. Win-win.

Boeken lezen

Lezen zorgt voor meer ontspanning

En geloof het of niet, maar dat trainen van je concentratievermogen zorgt daadwerkelijk voor ontspanning. “Onze hersenen zijn niet gebaat bij helemaal niks doen voor ontspanning“. Zo vertelt Roel Willems, taal- en breindeskundige van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een goed verhaal doet je wegdromen, en laat je ontsnappen aan de realiteit. Daarbij komt dat je jezelf niet focust op de tijd, en losraakt van de realiteit. Dat resulteert in minder mentale en bovendien fysieke inspanning, wat allemaal ten goede komt voor de ontspanning. Als kers op de taart heeft het doorlezen van een studie van de Universiteit van Yale ons de wijsheid gebracht dat wanneer je veel leest, je een langere levensduur zou hebben.

Betere sociale vaardigheden door lezen

Weer zo’n rare paradox. Lezen doe je toch in je eentje? Hoe kan je dan in hemelsnaam je sociale skills erdoor verbeteren? Ja, amigo. We weten het, de wetenschap klinkt niet altijd even logisch. Toch is het echt waar, en de Vrije Universiteit van Amsterdam steunt ons bij deze uitspraak. Volgens meerdere studies van de Vrije Universiteit van Damsko zorgt lezen namelijk voor een groter empatisch vermogen, door veel te lezen kan je jezelf dus beter verplaatsen in andermans schoenen. Door het lezen van boeken die verhalen vertellen vanuit diverse perspectieven en personages kan je jezelf beter inleven tot bepaalde situaties.

Je merkt het, door lezen heb je niet alleen mentaal, maar ook fysiek veel voordelen. Alleen door dit artikel door te spitten weet jij nu al meer over het leven en ben je weer wat slimmer geworden. Nu door naar het volgende artikel dus.

lezen, Waarom jij meer moet <strong>lezen</strong>
Foto: Oscar Chevillard | Unsplash