Onderzoek: dit is de perfecte tijd om op te staan

CREDITS: Mert Kahveci
  1. Editor Pick
  2. //
  3. Onderzoek: dit is de perfecte tijd om op te staan

Mark Zuckerberg, Oprah, Steve Jobs, Tim Cook, Richard Branson, Jack Dorsey and so on: het zijn allemaal succesvolle beroemdheden die zweren dat vroeg opstaan the way to go is. De wetenschap steunt de beroemdheden hierin. Met vroeg opstaan bedoelen we trouwens niet om acht uur ‘s ochtends pas opstaan hè. Zeker niet, daar bedoelen wij mee dat jij stipt vijf uur ‘s nachts uit dromenland moet ontwaken. Klinkt misschien als een nachtmerrie, maar wij nemen jou even door de voordelen heen die zo vroeg opstaan heeft.

Vroeg opstaan zorgt voor een dikkere portefeuille

Laten we maar beginnen met iets waardoor jij sowieso eerder uit de veren gaat: mensen die vroeg opstaan zijn succesvoller. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard bioloog Christoph Randler. Ochtendmensen zijn namelijk pro-actiever dan avondmensen, waardoor deze eigenschap gelinkt wordt aan betere werkprestaties, een succesvollere carrière and most importantly: een dikkere paycheck. Daar zeg je toch geen nee tegen?

naakt slapen
Foto: Adi Goldstein

Een gezonder bestaan

Naast je portefeuille die vrolijk wordt van het vroege opstaan, word je er mentaal én fysiek zelf ook een stuk vrolijker van. Een Amerikaans onderzoek stelt namelijk dat mensen die eerder naar bed gaan en zodoende vroeger opstaan minder negatieve gedachten ervaren. Daarnaast blijkt uit een studie van de Northwestern University dat ochtendmensen een lagere BMI hebben, omdat ze hun ontbijt niet laten staan. Daardoor hebben ze overdag minder de neiging om zichzelf vol met snacks te laden.

‘Hoe the f*ck kan ik zo vroeg opstaan?’

We horen je al zeggen: “Klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe the f*ck kom ik ooit zo vroeg uit de veren?” Laten we vooropstellen dat het ons ook allesbehalve een piece of cake lijkt. Toch zijn er genoeg manieren hoe je steeds een stapje dichter bij die ‘onmogelijke’ vijf uur kan komen. Begin bijvoorbeeld eerst met vijftien minuten eerder naar bed, en dus ook vijftien minuten eerder opstaan. Dat principe kan je dan steeds verder uitbouwen. Ook helpt het om in de ochtend direct onder de douche te springen, of een ommetje te maken. Op deze manier ben je namelijk direct wakker.

naakt slapen
Foto: Diego Lozano
Total
1
Share