Zo maak je van vrijdag een productieve dag

Vrijdag einde van de middag, wat een heerlijk moment. Alles waar je de hele week mee bezig bent geweest is van je schouders afgevallen terwijl je met je vrienden in de kroeg een aantal spa goud wegtikt, met je vriendin een filmpje pakt of gewoon voor een avondje op de bank gaat. Maar voordat het vrijdagavond is, is het vrijdagmiddag. En die kan soms heel pittig zijn.

Pak je week slim aan met het oog op vrijdag

Je bent aan het lunchen en hebt nog een middagje voor de boeg. Mentaal hang je eigenlijk al aan de bar. Hoe zorg je er dan voor dat je toch nog even een paar productieve uurtjes meepakt? Hier vijf tips voor jou!

Easy going

Vaak heb je de neiging om leuke, makkelijke klusjes als eerste te doen en die zo snel mogelijk af te hebben. Waardoor je op vrijdag met de rest komt te zitten. Houd juist een makkelijk of leuk klusje over voor je vrijdagmiddag. Die gaat je dan lekker makkelijk af. Of neem bijvoorbeeld een taakje die niet veel van je dierbare bovenkamer vraagt, maar die wel even moet gebeuren. All together, houd je time management goed in de gaten.

vrijdag, Zo maak je van vrijdag een productieve dag
Screenshot Moenyball | Sony Pictures

Ga voor een wandeling

Dit is eigenlijk raadzaam voor elke dag. Oké, als het buiten vriest en op z’n Nederlands vies en koud is, sla je de wandeling beter even over. Maar anders is het altijd een goed plan. Want als die bovenkamer echt zo dierbaar is voor je, trakteer je ‘m eventjes op wat frisse lucht.

Bereid je maandagochtend op vrijdag voor

Want zo fijn als de vrijdag is, zo rot is natuurlijk de wekker op maandagmorgen. En kom nou niet aan met ‘als je doet wat je leuk vindt, werk je geen dag in je leven,’ want op maandagochtend weer uit je nest komen na een weekendje feesten en chillen is gewoon niet leuk. Daarom deze tip: in plaats van je strijdend door de vrijdagmiddag heen te slaan, focus je alvast op wat er maandag moet gebeuren en hoe je de week gaat beginnen. Zo heb je én bezigheidstherapie op de vrijdagmiddag én is de maandagochtend minder rot, omdat je gegarandeerd een vliegende start gaat maken.

vrijdag, Zo maak je van vrijdag een productieve dag
Screenshot Steve Jobs | Universal Pictures

Begin nog aan iets nieuws

Komt een beetje overeen met de hiervoor genoemde tip. Je kunt zogezegd je maandag alvast voorbereiden. Bijvoorbeeld door op vrijdag nog aan iets nieuws te beginnen. Voelt misschien een beetje onwennig, gezien je juist de week probeert af te ronden. Maar hierdoor kun je zomaar ineens nog weer inspiratie te pakken krijgen en kun je maandag meteen verder waar je bent gebleven. En dus die befaamde vliegende start maken.

Leid jezelf (zo nu en dan) af

Als je ‘m gewoon echt even niet te pakken krijgt, ga dan niet in die negatieve spiraal zitten terwijl je jezelf dwingt om ‘m toch te pakken te krijgen. Accepteer dat het even niet lukt, en luister eventjes naar je favoriete nummer of kijk tien minuutjes van de serie waar je mee bezig bent. Als je er even tien minuten uit bent, maar vervolgens wel weer een uur productief bent, vind je baas dit ongetwijfeld ook een goed idee!

Carrière
Screenshot mad men | Weiner Bros. Productions