Vijf films over geld die elke man gezien moet hebben

CREDITS: Screenshot Margin Call | Lionsgate

Beleggen, aandelen, traden… Allemaal termen die helemaal één-en-twintigste eeuw zijn. Waar ‘beleggen’ eerst gewoon een plak worst op je boterham gooien betekende, heeft elke hippe young professional tegenwoordig hele andere ideeën bij die term. Als je er goed in bent, kun je er flink wat geld mee kunt verdienen.

Kijk maar naar onze Leonardo in The Wolf of Wallstreet. Maar hoe zit het met de risico’s dan? En hoe zit het bijvoorbeeld met short gaan? En met geld lenen? We komen erachter door ons er meer in te verdiepen, bijvoorbeeld door het kijken van films over beleggen, aandelen, traden… Enfin, dat lijstje dus.

Vijf films over geld en de financiële wereld

The Wolf of Wallstreet: heel snel heel veel geld

Hij kwam al even voorbij, en staat natuurlijk steevast bovenaan in dit lijstje. Wat een klassieker! Je moet wel tegen een beetje stevige humor kunnen, want deze film is zeker niet voor tere zieltjes gemaakt. Zoals gezegd speelt Leonardo di Caprio de hoofdrol in deze kraker, aan zijn zijde speelt de beeldschone Margot Robbie.

Leonardo di Caprio speelt de rol van de jonge, ijverige Jordan Belfort, die zich langzaam opwerkt in de stock wereld. Met zijn vlotte babbel en doorzettingsvermogen komt hij heel ver, totdat al het geld hem naar het hoofd stijgt. Vanaf hier kun je beter geen voorbeeld meer nemen aan Jordan, langzaam gaat alles mis. Wall Street is gevuld met corruptie en misdaad, en ook Jordan raakt daarin uiteindelijk verzeild.

Wall Street

Huh? Weer Wall Street? Ja, weer. Gaat natuurlijk niet over dezelfde film. Tegenwoordig zijn we allemaal vooral bekend met The Wolf of Wall Street, maar deze film uit 1987 geeft een mooi beeld van Wall Street in het niet-digitale tijdperk. Grote namen als Michael Douglas, Charlie Sheen en Daryl Hannah laten zien hoe toen ook al geld en greed de overhand namen in Wall Street, en misschien wel de wereld in het algemeen.

The Big Short

Deze film heeft onder andere een Oscar gescoord en speelt zich af tijdens de aanloop naar de kredietcrisis van 2007. Onder meer Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt maken deel uit van de cast. Belangrijkste les die de film laat zien, is dat de financiële sector onbewust, of niet willend, is om een crisis te zien aankomen. En dat diegene in de sector die het wél zien aankomen, heel veel moneys kunnen maken. Ondanks dat je veel sneue kanten van de financiële wereld ziet, is de film toch ook komisch ingestoken.

The Pursuit of Happyness: inspiratie nodig?

Deze film gaat niet zo zeer over de stock market zelf, meer over alles wat je eromheen kunt of moet doen om het ver te gaan schoppen. Will Smith speelt de financially troubled Chris Gardner, die samen met zijn zoontje op straat komt te staan. Nu volgt het verhaal van een man met doorzettingsvermogen, die net zo lang doorgaat tot hij op de effectenbeurs zijn centen verdient. Deze film laat je niet heel veel zien over de beurs en beleggen, maar geeft wel veel inspiratie om je droom achterna te gaan.

Margin Call

Ook deze film speelt zich af in de aanloop naar de kredietcrisis van 2007. De film laat ons 24 uur zien, waarin een Wall Street firm op het punt van omvallen staat. In de hoofdrollen: Kevin Spacey, Zachary Quinto, Paul Bettany en Jeremy Irons. De les hier: banken doen er alles aan hun behoefte om geld te verdienen in vervulling te laten gaan. Is het niet goedschiks, dan is het kwaadschiks. En met alle gevolgen van dien.

Dus ja, er zijn zeker knaken te verdienen. Maar als je de films mag geloven, kent dit wereldje toch ook veel risico’s en minder leuke kanten. Wij houden het dus bij de minder risicovolle variant van beleggen en gooien gewoon een plak worst op onze boterham.