Tekenen dat je misschien ontslag moet nemen

CREDITS: Bruce Mars

Misschien heb je nou niet je ultieme droombaan van toen je vijf was. Je bent geen prins, astronaut of Ninja Turtle. Balen, natuurlijk. Maar als het goed is, heb je toch een baantje weten te strikken waar je niet met al te veel tegenzin heen gaat elke dag. Je hebt motivatie en kunt vrijwel dagelijks een positieve bijdrage leveren. Als het goed is, dus. Als je de volgende tekenen opmerkt, is het dus niet goed. Misschien toch tijd om ontslag te nemen?

Als je dit merkt, kun je misschien beter ontslag nemen

ontslag nemen foto
Foto: Andrew Neel

Het is natuurlijk nooit chill als je met tegenzin op je werk zit. Je afvragen of iets je ultieme roeping in het leven is, is niet gek. Soms een slechte dag is ook oké. Maar soms moet je knopen doorhakken, omdat het echt niet goed zit. Hieraan kun je dat merken:

1. Uren doden op het toilet

Als je wilt riskeren dat heel het kantoor denkt dat jij chronische diarree of een spastische darm hebt, om maar niet te hoeven werken, dan zit er iets niet goed. Merk je dat je vaak naar het toilet gaat om maar tijd te doden? Of omdat je misschien zelfs geen tijd hebt om je collega’s ook maar te zien? Dan zit je waarschijnlijk niet helemaal goed. Betaald poepen is natuurlijk fijn. Maar zoveel tijd doorbrengen in dat hokje bacteriën is echt geen goed teken.

2. Als je meer YouTube kijkt dan werkt

Merk je dat je alle vlogs van Enzo Knol gekeken hebt? Dan willen we je sowieso aanraden om even jezelf te laten checken. Maar echt: als je te veel tijd doorbrengt om jezelf af te leiden met bijvoorbeeld YouTube-filmpjes, dan is er iets niet goed. Natuurlijk heb je soms een pauze nodig. Af en toe even je socials erbij pakken, is prima. Als je merkt dat je constant afleiding zoekt van je werk, is ontslag nemen misschien een betere optie.

3. Te veel dagdromen: beter ontslag nemen

Je bent urenlang aan het dagdromen over alle banen die je had willen hebben. Wat als ik wél een Ninja Turtle was? Als je een baan hebt waar je je wel betrokken bij voelt, ben je op je werk echt niet zoveel bezig met andere zaken. Op je werk moet je wel voornamelijk bezig willen zijn met je werk. Mensen die tevreden zijn over hun baan vinden het juist goede afleiding en een boost om niet te veel te dwalen met hun gedachtes.

4. Paniek als je leuke collega’s ontslag nemen

Je enige houvast om ’s ochtends in de trein te springen in plaats van ervoor: die paar leuke collega’s. Als je hoort dat één van hun weg gaat, raak je helemaal in paniek. Je weet niet meer goed hoe je jezelf nu nog naar je werk gaat slepen. Het is goed om een leuk team te hebben, maar je werk moet er niet afhankelijk van zijn. Ook als je echt alleen maar om je collega’s blijft, is het misschien beter om ontslag te nemen.

5. Je kunt niet stoppen met over je werk praten

Iedereen om je heen heeft er inmiddels bijna genoeg van. Het zoveelste beklag over de vieze koffie, je nare baas of de receptioniste die je weer niet begroette. Het lijkt onschuldig, maar constant over de kleinste dingen klagen, geeft aan dat het niet goed zit. Het is hetzelfde als iemand die je irriteert: als je er eenmaal klaar mee bent, kan diegene niks meer goed doen. Je bent er dus eigenlijk al klaar mee.

ontslag nemen collega's foto
Foto: Fauxels