Tandenpoetsen: voor of na het eten?

CREDITS: Tima Miroshnichenko | Pexels

Verschil moet er altijd wezen. De een schrobt zijn mond liever voor de maaltijd, de ander verwijdert de boterhamresten liever nadat het bord is leeg gebunkerd. Maar wat is nou het beste om te doen?

Tandenpoetsen volgens de regels

Schijn bedriegt. Waar menig mens denkt de etensresten weg te poetsen en met een frisse adem de dag te beginnen, zeggen de feiten wel degelijk iets anders. Want wat blijkt: je kunt juist beter je tanden vóór het eten poetsen.

Opstaan, douchen, omkleden, een happie naar binnen en vervolgens jezelf opfrissen. Tandenpoetsen gaat vaak gepaard met een vlugge poetsbeurt vlak na het ontbijten. Maar wanneer je dit doet, kan je tandglazuur flink beschadigen. Met een paar happen fruit en ontbijtgranen maak je het al helemaal bont. Deze suikers en zuren zorgen ervoor dat je tandglazuur al helemaal snel aan gort is.

tandenpoetsen, <strong>Tandenpoetsen:</strong> voor of na het eten?
Henrik Lagercrantz | Unsplash

En wat nu?

De feiten wijzen uit dat voor het eten je tandenpoetsen beter is voor je gebit. Dat betekent dus voortaan maar effe goed checken of er iets tussen je tanden zit, een pepermuntje scoren of wat mondwater achterover gieten.

Schuif je toch liever aan voor een koffie en maaltijd zonder tandpastasmaak, dat kan gelukkig ook. Al is het wel verstandig om dit minstens 30 minuten na je laatste hap te doen. Zo heeft je gebit genoeg tijd om te herstellen van het gekauw zodat je hem niet direct kapot weet te scrubben.

tandenpoetsen, <strong>Tandenpoetsen:</strong> voor of na het eten?
Foto: Tima Miroshnichenko | Pexels