Deze eindbazen zijn succesvol geworden zonder diploma

CREDITS: Commons WIkiMedia | Ben Stanfield

Veel van ons zijn opgevoed met de overtuiging dat naar school gaan, goede cijfers halen, heel hard werken en een goede baan krijgen dé stappen zijn tot succes. Begrijp ons niet verkeerd, een diploma biedt vaak veel mogelijkheden voor je carrière. Alleen het is niet áltijd nodig. Heb je wel een diploma? Dan mag je trots op jezelf zijn. Maar dit geldt ook als je geen diploma hebt, want er zijn genoeg ondernemers die geen diploma hebben, maar gruwelijk veel hebben bereikt. We hebben er tien voor je op een rijtje gezet.

Deze mannen laten zien dat je geen diploma nodig hebt om succes te behalen

Ray Kroc

Dit weten de kijkers van de populaire film ‘The Founder‘ op Netflix. Daarin zie je hoe McDonald’s zo groot is geworden. Ray Kroc kocht McDonald’s in 1961 voor $2,7 miljoen en veranderde het in een miljardenbedrijf dat we vandaag kennen. Kroc heeft eerder als verkoper gewerkt en heeft nooit een diploma gehaald. Ray Kroc had een nettowaarde van $600 miljoen dollar toen hij overleed in 1984.

Mark Zuckerberg

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen waar Mark Zuckerberg succesvol mee is geworden. Zuckerberg heeft één van de meest erkende namen in technologie. Deze beste man heeft aan één van de meest prestigieuze Ivy league scholen gestudeerd op de wereld, namelijk Harvard.

Toch besloot Zuckerberg ervoor om in 2004 te stoppen met zijn studie en zichzelf fulltime te focussen op Facebook. Zuckerberg had geen Harvard-diploma nodig om zijn doelen te bereiken. Zijn nettowaarde wordt geschat op $115,7 biljoen dollar.

Evan Williams

Evan Wiliams is mede-oprichter en voormalig CEO van Twitter. Williams ging slechts anderhalf jaar naar de University of Nebraska voordat hij vertrok om een carrière in informatiesystemen na te streven. Hij is nu rond de $3 biljoen waard.

Henry Ford

Deze man wordt tijdens elke marketingstudie als voorbeeld gebruikt. De auto-miljardair werd in armoede geboren. Hij is helemaal niet naar school gegaan, maar bouwde Ford Motor Company op. Deze keuze heeft hem één van de rijkste mannen in de geschiedenis gemaakt. Ford werd uiteindelijk één van de rijkste mensen ooit.

Bill Gates

Iedereen kent ‘m. Bill Gates de mede-oprichter van Microsoft. Ook Gates behaalde net als Zuckerberg zijn diploma niet. Hij stopte met zijn studie om zich te concentreren op het opbouwen van zijn bedrijf. Bill Gates werd consequent de rijkste man ter wereld genoemd tussen 1995 en 2017. Zijn nettowaarde bedraagt $130 biljoen. Later werd hij ingehaald door Jeff Bezos en Elon Musk. Bezos en Musk hebben overigens beide wel een diploma binnengeharkt. Zo heeft Jeff Bezos zijn bachelor elektrotechniek en informatica afgrond aan de Yvy League universiteit Princeton. En Elon Musk heeft zijn Bachelor of Science in natuurkunde en zijn Bachelor of Arts economie diploma gehaald op Pennsylvania University. Dus het is toch niet verkeerd om diploma in je zak te hebben.

Steve Jobs

Steve Jobs is natuurlijk het meesterbrein achter Apple en Pixar. Jobs zijn naam zal altijd gebruikt worden als voorbeeld dat je zonder diploma brute dingen kan bereiken. Hij stopte met zijn studie om Apple te starten na slechts zes maanden. Toen Jobs overleed in 2011 was zijn nettovermogen $10,2 biljoen.

Steve Wozniak

Net als zijn mede-oprichter hierboven, heeft Steve Wozniak zijn studie ook niet afgemaakt. Hij werd zelfs geschorst van de University of Colorado omdat hij het computersysteem van school had gehackt. Later verliet hij de prestigieuze school Berkeley om bij Hewlett-Packard te werken. Wozniaks nettowaarde is op dit moment $100 miljoen dollar. De twee Steve’s laten zien dat je zonder diploma machtig veel succes kan behalen.

Michael Dell

De miljardair-oprichter van Dell Computers begon zijn bedrijf vanuit zijn studentenkamer. Hij stopte met zijn studie bij de University of Texas toen hij zijn eerste $200.000 had verdiend op 19-jarige leeftijd. Zijn nettowaarde wordt geschat op $28,6 biljoen dollar.

Walt Disney

Deze man is een legende voor elke leeftijd. Walt Disney, de oprichter van Disney Company, stopte met zijn middelbare school op 16-jarige leeftijd om te vechten in de oorlog. Uiteindelijk kreeg Disney op zijn achttiende een baan als commercieel illustrator.

Hij blijft recordhouder voor de meeste Academy Awards die individueel zijn gewonnen, met 22 van 59 nominaties. Toen hij overleed in 1966 waren de Disney-aandelen $150 miljoen waard.

Simon Cowell

Deze man staat niet alleen bekend om zijn witte gebit en zijn té eerlijke mening, maar ook vanwege zijn succes. Simon Cowell stopte als 16-jarige met school om zijn eigen platenlabel Fanfare te beginnen. Zijn nettowaarde wordt geschat op $550 miljoen. Niet slecht, niet slecht…