PlayStation 5 aangekondigd: dit moet je weten

De dag waarvan we wisten dat die zou komen: de PlayStation 5 is aangekondigd. Mark Cerny, de PS5 lead system architect, verzorgde de presentatie en gaf aan dat het om de PS5-hardware ging. De belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen:

  • De nieuwe SSD
  • PS5 krijgt extreem snelle laadtijden
  • 3D-audio voor het perfecte geluid
  • De top-100 games zijn te spelen bij de launch

Nieuwe PS5 is f*cking snel

De nieuwe PS5 gaat extreem snel data verwerken. Wat ervoor zorgt dat open world games veel betere laadtijden gaan krijgen. De nieuwe gameconsole kan gezien worden als een krachtige machine, vergelijkbaar met een game PC.

Dit komt vooral door de nieuwe SSD. Met de supersnelle SSD geeft PlayStation de gameontwerper vrijheid, aldus Cerny. Uiteindelijk was dit de reden om het in de PS5 op te nemen.

De PS5 SSD gaat 5.5GB/S halen en geloof ons: that’s fast. Eigenlijk lijkt de SSD meer op RAM op de nieuw Playstation. Cerny zegt in zijn presentatie: “Het grootste deel van het RAM-geheugen werkt namens de game.” Met andere woorden: met SSD’s kan het systeemgeheugen effectiever worden gebruikt.

playstation 5, PlayStation 5 aangekondigd: dit moet je weten
Foto: Fabian Albert

Verschil PS4 en PS5

Op de PS4 duurde het ongeveer 20 seconden om 1 GB aan gegevens te laden. Dankzij de SSD duurt het een kwart seconde voordat de PS5 2GB laadt. Een verbluffend nieuw resultaat wat een absolute game-changer is.

Een inkoppertje die meestal bij elke presentatie wel wordt gemaakt: Sony heeft gezegd dat de PS5 de meest milieuvriendelijke console ooit zal zijn. Doordat de nieuwe PlayStation 5 een variabele frequentie heeft – net zoals een PC – zou er minder warmte moeten vrijkomen en is de PS5 stiller dan zijn voorganger.

3D-audio

Het spelen van games wil Sony nog beter maken door 3D-audio. De PS5-audio moet een geweldige audio worden voor iedereen en dat gaat gebeuren door ondersteuning van honderden geavanceerde geluidsbronnen. Sony pusht echt meeslepende audio en dat zal worden ingebouwd in de console, niet via een randapparaat.

Audio wordt volgens Sony nog wel eens onderschat. Cerny zegt in zijn presentatie dat games momenteel uit één geluid bestaat. Als voorbeeld voor de toekomst geeft hij regen: met 3D–audio moet het lijken alsof je onder de douche staat tijdens het gamen.

In zijn presentatie geeft Cerny toe dat het geluid blijkbaar voor iedereen anders zal zijn. Voor sommigen is het niet zo geweldig als voor anderen, maar voor Mark Cerny klinkt het natuurlijk geweldig. Hij zou gek zijn als hij het niet gezegd zou hebben.

playstation 5, PlayStation 5 aangekondigd: dit moet je weten
Foto: Youcef Chenguitti

Games

Een belangrijk onderdeel waar iedereen met smacht op heeft gewacht: welke games zijn er te spelen op de PS5? Op dat gebied had Cerny ook goed nieuws: “Bijna alle Top 100 PS4-games kunnen bij de lancering worden gespeeld.” De meeste liefhebbers hebben hier wel rekening mee gehouden, maar een bevestiging is altijd lekker.

Nog geen definitief design

Helaas is er in de presentatie niks bekendgemaakt over het nieuwe design of features. Dat wordt dus nog even afwachten. De geruchtenmolen over het nieuwe design is al een tijdje draaiende. Het 3D-ontwerp dat je hieronder ziet is door LetsGoDigital gemaakt op basis van gelekte productietekeningen.

playstation 5, PlayStation 5 aangekondigd: dit moet je weten
Foto: LetsGoDigital

Mocht je de hele presentatie willen kijken. Hieronder vind je ‘m:

LEES OOK
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…